Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Seminar de instruire pentru activiștii sindicali din educație – Glia Drochiană

Seminar de instruire pentru activiștii sindicali din educație

0

Peste 70 de președinți ai comitetelor sindicale din instituțiile educaționale ale raionului au participat, recent, la un seminar de instruire, organizat de Consiliul raional Drochia al Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ).

Întrunirea a avut ca obiectiv consolidarea capacităților reprezentanților salariaților în apărarea drepturilor social-economice și de muncă ale membrilor de sindicat. Participanții la seminar au fost familiarizați cu cele mai recente modificări ale legislației, ce vizează protecția social-economică a salariaților și dreptul muncii. De asemenea, sindicaliștii au fost informați despre inițiativele și cerințele înaintate în ultima perioadă de către FSEȘ, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova în cadrul consultărilor și negocierilor cu partenerii sociali.
Asistența a fost informată detaliat cu privire la modificările și completările operate în Codul Muncii (CM) prin Legea nr. 243 din 28 iulie 2022, relevând totodată despre obiectivele CNSM, trasate de Congresul IV, optimizarea mecanismelor de funcționare a parteneriatului social republican și la nivel teritorial.
În Legea 243 /2022 au fost schimbate peste 40 de articole și alineate ale CM. În continuare ne vom referi doar la acordarea sporului pentru performanță, conform art. 16 al Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Dacă, până la această modificare a CM, sporul pentru performanță era reglementat doar de Anexa nr.3 a Hotărârii Guvernului RM nr. 1231/2018 pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 270, de acum încolo ne vom fundamenta și pe respectiva modificare CM. Includerea acestor modificări în CM a completat reglementarea procedurilor de evaluare a performanței individuale a salariatului. În continuare, administrațiile instituțiilor educaționale trebuie radical să-și schimbe atitudinea față de activitatea cadrelor didactice, a lucrătorilor de deservire, față de munca depusă de ele, profesionalismul lor. Corectitudinea în relații, obiectivitatea, adevărul trebuie să devină călăuza comisiilor de evaluare.
Titlul VII al CM „Regulamentul intern al unității. Disciplina muncii” a fost completat cu Capitolul III, cu următorul cuprins „Evaluarea performanței individuale a salariatului”. Au fost adăugate noi articole – 211 (doi), 211(trei), 211(patru), 211(cinci). Articolele în cauză se referă la domeniul de aplicare a evaluării performanței individuale a salariatului (art.211(doi)); indicatorii de performanță individuală a salariatului (art.211(trei)); evaluarea performanței individuale a salariatului (art.211 (patru)); rezultatele evaluării performanței individuale și contestarea rezultatelor (art. 211(cinci)).
Conform acestor articole noi din CM, etapele și procedurile evaluării individuale se specifică în Regulamentul intern de muncă. În atribuția angajatorului intră mai multe obligațiuni: emiterea ordinului de stabilire a perioadei de evaluare a performanței, informarea salariatului privind evaluarea persoanei, stabilirea listei evaluatorilor, indicatorilor de performanță. Acestea trebuie să fie rezonabile, realizabile, formulate pentru funcții similare, să reflecte termenii de îndeplinire. Evaluarea performanței se va realiza periodic, nu mai des decât o dată la 3 luni. Salariatul va fi informat, în formă scrisă, cu privire la inițierea procedurii de evaluare cu, cel puțin, 5 zile înainte. Angajatul evaluat are dreptul de a oferi explicații privind îndeplinirea indicatorilor de performanță individuală. Rezultatele evaluării performanței, inclusiv calificativele acordate -„ nesatisfăcător”, „satisfăcător”,„bine”, „foarte bine”- se aduc la cunoștință persoanei supuse evaluării în formă scrisă.
Rezultatele evaluării pot fi contestate de angajat timp de 5 zile lucrătoare din momentul aducerii la cunoștință. Angajatorul examinează contestația în decurs de 10 zile lucrătoare din momentul recepționării acesteia și informează salariatul, în scris, privind decizia pe marginea contestației. În cazul în care salariatul nu este de acord cu răspunsul angajatorului, poate contesta această decizie în instanța de judecată în timp de 30 de zile de la data prezentării deciziei pe marginea contestării.
La seminar au mai fost ridicate unele probleme privind salariile mici, achitarea compensațiilor, a condițiilor precare de muncă, menținerea și atragerea în școli și grădinițe a tinerilor specialiști. Au fost evidențiate unele carențe existente în sistemul de salarizare. Fiecare președinte al comitetului sindical a primit un set întreg de întrebări cu răspunsurile Ministerului Muncii și Protecției Sociale referitor la achitarea compensațiilor.
Participanții la seminar și-au exprimat speranța, că acestea, dar și alte probleme, vor fi soluționate în perioada următoare.
Prin intermediul unor asemenea activități, CR Drochia al FSEȘ contribuie la consolidarea capacităților sindicatului educației și științei și a președinților comitetelor sindicale la cunoașterea modificărilor de ultimă oră a legislației muncii.
Dumitru DRUC, or.Drochia
În imagini: secvențe de la seminarul cu activiștii sindicali.

 

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *