Seminar pe cât de util, pe atât de necesar
Zilele trecute, LT „B.P.-Hasdeu” a găzduit un seminar privind securitatea şi sănătatea în muncă (SSM).
Tuturor le este cunoscut faptul, că în instituţiile educaţionale, pe lângă problemele de instruire şi educaţie, există şi alte chestiuni primordiale, cum ar fi securitatea şi sănătatea în muncă. Inspectorii Inspecţiei Muncii a Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) în Zona de Nord au instruit directorii de şcoli primare, gimnazii şi licee la acest capitol. Programul de 40 de ore a corespuns nivelului doi de pregătire în domeniu.
Această instruire a directorilor se cerea, în mod imperios, de mai mult timp. Conform Legii nr. 186-XVI din 10 iulie 2008 privind SSM, angajatorii trebuie să instruiască, o dată la 36 de luni, diriguitorii de instituţii. Ultima instruire a dânşilor a avut loc în decembrie 2014. De atunci, mulţi au trecut concursurile de ocupare a funcţiilor vacante, unii noi fiind numiţi în posturile de conducere, alţii îşi cereau reîmprospătarea cunoştinţelor. Dar ambiţiile unora din conducerea Direcţiei Educaţiei, care, conform legislaţiei, erau obligaţi a-i instrui, se minimaliza rolul SSM, se refuza, în mod impertinent, şcolirea lor. În sfârşit, fiind pătrunşi de responsabilitate, la iniţiativa lui Iurie Melinte, directorul LT „B.P.-Hasdeu”, directorii de şcoli s-au unit pentru a fi instruiţi.
Cunoaşterea fundamentală a problemelor juridice, manageriale, psiho-sociale ale SSM, identificarea chestiunilor majore legate de SSM în fiecare instituţie educaţională, cunoaşterea metodologiei generale de evaluare a riscurilor, a dimensiunilor răspunderii pentru încălcarea prevederilor în domeniu- acestea au fost obiectivele seminarului.
Alexandru Pascari şi Ion Reicu, inspectorii-formatori şi-au demonstrat capacităţile profesionale, explicând cu tenacitate, perseverenţă şi persistenţă cadrul juridic, modul de organizare a activităţilor de SSM şi prevenire a riscurilor profesionale la locul de muncă. S-a accentuat asupra fazelor de instruire a salariaţilor la angajare în instituţie şi la locul de muncă, a responsabilităţii angajatorului pentru încălcarea actelor normative în domeniu. Pentru a avea cât mai puţine traume, e nevoie de a elabora un şir de acte normative la nivel de entitate. De aceea n-a rămas în umbră modul de elaborare a instrucţiunilor, de stabilire a factorilor de risc profesional, a metodelor şi tehnicilor de evaluare a riscurilor profesionale, a principiilor de selectare a măsurilor de protecţie a vieţii salariaţilor. În cazul accidentelor de muncă este nevoie de a cerceta şi a comunica cazul, de a acorda primul ajutor. Aici algoritmul comportamentului angajatorului a fost trasat punct cu punct.
Fiecare zi a seminarului finisa cu un test de estimare. Evaluarea finală a cursului a fost dirijată de Dorin Suruceanu, şeful Direcţiei educaţie şi cercetare a Institutului Muncii. Persoanelor care au trecut cu brio testele, le-au fost înmânate certificate despre atestarea în domeniul SSM, valabile pentru 3 ani. Certificatele obţinute le va da posibilitate să organizeze cât mai corect instruirea angajaţilor în materie de SSM, să participe la cercetarea accidentelor de muncă la locurile de muncă, la stabilirea locurilor de muncă cu condiţii nocive şi la stabilirea sporurilor pentru activitate în condiţii nocive.
În martie un seminar similar va fi organizat şi pentru directorii instituţiilor de educaţie timpurie.
Dumitru ENI, preşedinte,
CR Drochia al FSEŞ