Și-au dat mâna prietenește pentru a consolida relațiile etnice

„Unitate prin diversitate” a fost genericul Festivalului etniilor, organizat și desfășurat la Muzeul raional de Istorie, Etnografie și Artă. Dumitru Postovanu, directorul instituției, o decernează pe Elena RUSU, președinta A.O. „Comunitatea Rușilor” din raionul Drochia, cu o diplomă de gratitudine pentru susținerea ideii, buna organizare și participare activă la desfășurarea evenimentului respectiv.
În Republica Moldova Festivalul etniilor, cu genericul „Unitate prin diversitate”, se află la el acasă de peste două decenii, având drept obiectiv valorificarea şi perpetuarea tradiţiilor minorităţilor naţionale precum şi dezvoltarea dialogului intercultural, consolidarea relaţiilor de prietenie între reprezentanţii diferitor etnii, care locuiesc pe teritoriul țării în contextul integrării europene a Republicii Moldova.
La 16 septembrie, 2022, Instituția Publică „Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă” Drochia, a găzduit Festivalul etniilor cu genericul „Unitate prin diversitate” la nivel raional, ediția a XXI- a.
În ultimii ani, se acordă o atenție sporită aspectelor etnoistorice, etnosociale, etnolingvistice ale comunităților etnice conlocuitoare ale țării, ele aducând un aport deosebit la dezvoltarea culturii minorităților etnice, ce reprezintă patrimoniul etnografic material și imaterial al poporului, și la consolidarea relațiilor nu doar culturale.
Prezenți la eveniment, Ion Dascal, vicepreședintele raionului Drochia, Cristina Țurcanu, șefă, DCTTS al CR Drochia, Elena Rusu, președintă, A.O. „Comunitatea Rușilor” din raionul Drochia, cât și Elena Beleacova, deputată în Parlamentul Republicii Moldova, au fost plăcut surprinși de activitatea etno-culinaro-artistică, organizată de comun acord cu instituțiile muzeale din raion, colectivele artistice și etnofolclorice, instituțiile publice de învățământ din teritoriu care au scos în prim plan tradițiile folclorice, portul popular, dansul, bucătăria tradițională a etniilor, expozițiile muzeistice, ele constituind un patrimoniu imaterial de o inestimabilă valoare.
Programul activității a fost alcătuit cu minuțiozitate de muzeografa Svetlana Pântea, sufletul și inima evenimentului, care a inclus nu doar numere artistice, dar și prezentări, discursuri, expoziții de bunuri muzeale și de bucate tradiționale: unele expoziții au fost unicale. Muzeul din satul Sofia, directoare Svetlana Banaru, a adus o mică expoziție de obiecte ce reprezintă cultura Cucuteni-Tripole (civilizaţie existentă în mileniile VI-III în.Hr.), ele fiind descoperite pe teritoriul satului din așezările cu o vechime de peste 5000 de ani în urmă. Iar Muzeul din Nicoreni, directoare Mariana Țentiu, a propus vizitatorilor o colecție rară de icoane vechi. Svetlana Gureanu, directoare, Muzeul Pelinia, a expus covoare de o frumuzețe și valoare rară.
Natalia Sincu, profesoară de istorie și educație pentru societate, L.T „B.P.Hasdeu”, a avut un discurs cu o amplă prezentare la subiectul „Unitate prin diversitate”, Anastasia Macovei, elevă LT „M.Eminescu”, membră a Consiliului raional al tinerilor, cu care DCTTS are o conlucrare fructuoasă, a venit cu un discurs despre etnii și rolul lor în societate.
Programul concertistic a fost unul generos, au sosit diverși artiști să dea culoare și valoare Festivalului „Unitate prin diversitate”. Scena a fost împărțită prietenește de către colectivele artistice din raion: „Clubul Senioritelor” și „Busuioc” din s. Pelinia, „Smereco”, s. Baroncea, „Sofianca”, s. Sofia, Ansamblurile de dansuri „Leana”, Nicoreni, și „Gaudeamus”, or. Drochia, care au scos din „lada cu zestre” tot ce are poporul mai frumos și autentic.
Organizatorii evenimentului au introdus o nouă pagină în programul concertistic, cea de debut, invitând începători să participe. Pentru prima oară au urcat în scenă micuții Arina Bugaeva și Ştefănel Dascal, dar și bunica grijulie Alexandra Postovanu, care au încins atmosfera de sărbătoare cu poezii și cântece ce reprezintă valoarea neamului nostru.
Profesoara Ludmila Tetco, împreună cu discipolii săi de la studioul artistic privat „Curcubeu” au prezentat colecția „Izvorul frumuseții”, dând o conotație frumoasă evenimentului.
La final Dumitru Postovanu, directorul muzeului, a înmânat participanților dilome de gratitudine. După care publicul prezent a vizitat expozițiile muzeistice și a gustat din capodoperele culinare expuse de gospodinele harnice.
Credem, că prin acest eveniment organizatorii, încă o dată în plus, au oferit o expresie mai profundă de armonie și un sens aparte Festivalului „Unitate prin diversitate”.
Cuvinte selecte merită, în special, Svetlana Pântea pentru implicare, pentru logistica evenimentului.
Rodica LOZOVAN,
specialistă,
Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport, moderare