Şi-au demonstrat competenţele într-o limbă străină
Recent, în Instituţia Publică Gimnaziul „Viorel Ciobanu” din satul Şuri s-a desfăşurat seminarul raional al profesorilor de limba engleză din raionul Drochia cu subiectul „Tipologia temelor pentru acasă prin prisma competenţelor interactive: audierea, lectura, scrierea şi comunicarea”.
Start lucrărilor seminarului a dat Nina Mocan, specialistă principală, metodistă, Direcţia Educaţie, Drochia, care a adus la cunoştinţă obiectivele seminarului: studierea subiectului prin prisma noilor recomandări cu referire la tipologia temelor pentru acasă, aplicarea metodelor interactive de predare-învăţare, promovarea lecţiei în parteneriat cu voluntarul de la Corpul Păcii.
Elevii au pregătit un salut călduros pentru oaspeţi, vorbind despre importanţa cărţii şi a lecturii în formarea personalităţii, au interpretat melodii, au dansat pe ritmurile cântecului britanic.
Profesoara-gazdă, Rodica Calistru, în parteneriat cu Kirelik Kathleen, voluntarul de la Corpul Păcii, Guvernul SUA, au promovat în clasa a V-a o lecţie cu subiectul „An interesting trip”. Profesorii de limba engleză au avut prilejul să cunoască noi metode de predare-învăţare-evaluare centrate pe elev, cu folosirea materialelor didactice originale. Pe parcursul lecţiei elevii au fost motivaţi prin joc, prin activităţi interactive şi au fost entuziasmaţi de posibilitatea de a-şi demonstra competenţele de comunicare verbală şi în scris într-o limbă străină. Participanţii au fost plăcut surprinşi de specificul de comunicare al vorbitorului nativ de limba engleză.
În cadrul aceluiaşi seminar M. Antonovici, IP Gimnaziul Pelinia, şi A. Rusu, IP Liceul Teoretic Pelinia, au desfăşurat un training la limba engleză cu subiectul „Promovarea sarcinilor de învăţare activă ca sursă de lucru eficientă pentru evaluarea temelor pentru acasă”, scopul acestuia fiind îmbunătăţirea predării-învăţării limbii engleze, evaluarea sarcinilor de învăţare prin completarea diagramelor.
Cadrele didactice prezente la training au avut prilejul să se familiarizeze cu metode noi şi originale, aşa precum: „Caută pe cineva care …”; „Barometrul uman”; „Eu sunt…”; ,,Cuvinte interzise”; „Întrebarea săptămânii”; „Reporterul de noutăţi”; „Şarpele”.
Activitatea a fost binevenită pentru elevi, motivându-i extrinsec pentru învăţarea limbii străine, şi a prilejuit un schimb de experienţă pentru cadrele didactice.
Steluţa SPOIALA, directoare,
IPG „Viorel Ciobanu”, Şuri