Şi fiică, şi noră totodată
La intrarea în Centrul de Poştă Drochia stă o afişă, ce informează persoanele în vârstă să stea acasă, câci angajaţii instituţiei le vor aduce pensiile şi celelalte plăţi sociale direct la domiciliu
— În mai vom organiza distribuirea plăţilor ca şi în luna precedentă, – ne-a comunicat Anatol Bugai, director, Centrul de Poştă Drochia. – Cu atât mai mult, că în aprilie au fost lichidate toate inexactităţile în actele și adresele beneficiarilor.
Conform deciziilor, emise de Comisia pentu Situaţii Excepţionale, persoanele, care dispun de carduri, vor primi aceste plăţi prin intermediul lor. În rest, factorii poştali vor avea grijă să aducă la domiciliu plăţile respective.
Poşta Moldovei nici nu a aşteptat să expire termenul zilelor nelucrătoare, anunţate de conducerea republicii în legătură cu epidemia de COVID-19, şi a anunţat relaxarea restricţiilor pentru instituţie chiar din 23 aprilie 2020. Deşi funcţionarii şi poştaşii au ieşit la muncă, intrările în oficii sunt restricţionate, numărul persoanelor este redus la minimum, tot personalul şi beneficiarii sunt obligaţi să poarte măşti şi mănuşi, să se folosească de dezinfectanţi, să respecte distanţa socială.
Factorii poştali şi acum, când perioada pensiilor s-a încheiat, iar alta încă nu a început, merg pe sectoare şi duc corespondenţa sau ediţiile periodice la abonaţi. Aşa am întâlnit-o pe sectorul de lângă domiciliul meu pe Elena Porcescu, echipată, desigur, cu mănuşi şi mască de protecţie, care activează în instituţia din oraş al doilea an. Mi se păru cunoscută, cu toate că pe sectorul nostru nu am mai întâlnit-o. După ce am discutat puţin cu ea, am stabilit, că fata deţine câteva statuturi importante care i-au schimbat destinul.
Având o adolescenţă nu prea favorabilă sau chiar de neinvidiat, Lenuţa, împreună cu alţi copii rămaşi fără îngrijire părintească, au ajuns în „Casa de copii de tip familial Porcescu”, unde a găsit şi îngrijire, şi ocrotire şi căldură. Mai mult chiar, aici, în sânul familiei Porcescu, Lena şi-a găsit şi dragostea cea mare, ursitul fiindu-i Anatol, băiatul înfiat al părinţilor săi educatori. Astfel, când a bătut la uşă maturizarea, Elena s-a căsătorit cu Anatol şi le-au dăruit părinţilor Ana şi Victor Porcescu un nepoţel dulce cu numele Danil. Astfel, din fiică, aflată în Casa de copii, a devenit noră. Iar pentru Anatol este soţie, dar şi soră. Destinul, dintr-un copil cu soarta văduvită, a trasformat-o pe Elena Porcescu într-o doamnă cu patru statuturi ce i-au adus norocul: fiică, noră, soră, soţie, dar cu acelaş nume de familie – Porcescu.
– Elena este o poştaşă disciplinată, – ne mai spune Anatol Bugai, – adăugând, că angajata nu face „mofturi”, îndeplineşte orice sarcină sau cerinţă, se străduieşte, este onestă. Iar când nu ajung lucrători şi este necesar, vine la serviciu şi sâmbăta, înlocuieşte colegii, merge şi pe alte sectoare să distribuie presa, corespondenţa, pensiile etc.
Valentina CEBOTARI