Și odihnă, și călătorie, și relații noi de prietenie
În cadrul Turneului Internațional de Taekwondo WT „Cupa Gloriei”, desfășurat în prima ediție la filiala Sofia a Școlii sportive raionale, sub egida antrenorului Ștefan RĂILEANU, au fost prezenți mai mulți oaspeți și invitați. Printre ei și Boris DIBRIANSCHI, director comercial, FC „Antracit”, Drochia, care, în luarea sa de cuvânt la debutul turneului, le-a promis celor mai buni sportivi din localitate, că le organizează o excursie prin locurile sfinte și istorice din România, fapt desăvârșit. La revenire i-am solicitat un interviu cu detalizări.
– Domnule Boris Dibrianschi, revenit din excursia prin țara vecină Vă văd vesel, mulțumit și cu dispoziție bună. Călătoria a fost pe așteptarea DVS?
– Desigur, mai mult chiar, a depășit așteptările noastre. Doar am mers la prieteni și buni cunoscuți, ei nu apar peste noapte sau într-o singură zi, prietenia se leagă cu anii.
– Știu, trebuie să investești foarte mult, ca să ajungi la o înțelegere „din jumătate de cuvânt” sau dintr-o frază. O relație de prietenie, de durată și fidelă, construită pe contribuții reciproce, costă scump, atât moral, cât și spiritual.
– Știm cu toții acest adevăr, dar m-am convins încă o dată, în recenta noastră vizită prietenească, când am avut cu sine o echipă de copii sportivi și i-am condus pe la prietenii noștri români, care ne-au primit cu sufletul și brațele deschise.
– Ați fost în echipă…
– 6 maturi și 16 copii, care au pregătit și programe speciale de prezentare.
– Excursia a început de unde?
– Inițial am staționat la Botoșani, unde ne aștepta ex-primarul Florin Simion Egner. Dumnealui ne-a organizat excursii prin localitate, cu impresii mari de la orașul vechi. Apoi am fost cazați la hotel.
– Ați avut programate întâlniri amicale cu sportivii locali?
– Desigur, inițial așa am și perceput această călătorie a copiilor, care, după antrenamente comune, împreună cu sportivii români de la Clubul sportiv Total de Taekwondo din localitate, reciproc, și-au demonstrat programele și prezentările. Ne bucură faptul, că această întâlnire prietenoasă a crescut într-o relație amicală de durată, pentru viitor se așteaptă schimburi de ehipe între țări și localități.
– Acestea sunt locurile pe unde a călcat Mihai Eminescu, locuri sfinte pentru noi…
– Chiar după prânz am mers la Ipotești, la Casa unde s-a născut Mihai Eminescu. Ghidul le-a povestit copiilor multe lucruri interesante, care aveau o importanță globală în acumularea și consolidarea cunoștințelor copiilor, ochișorii le sclipeau când se apropiau de lucrurile, ce aparținuse Marelui Poet.
– Și, în continuare, conform programului de vizită...
– A urmat comuna Hilișeu-Horia, județul Botoșani, în frunte cu primarul Ioan Butnaru. O întâlnire foarte caldă, ce ne-a impresionat pe toți, probabil de bucurie, că le-am adus ploaia multașteptată, care a început pe la amiază, odată cu sosirea noastră, și a ținut până la miezul nopții.
– Copiii au avut program sportiv și la Hilișeu-Horia?
– Desigur, am fost primiți în incinta Școlii sportive, copiii au demonstrat ce capacități și ce pregătire sportivă au acumulat sub „bagheta” lui Ștefan Răileanu, antrenorul lor sofian. Gazdele au rămas impresionate de performanțele tinerilor sportivi moldoveni.
– După această întâlnire amicală au mai urmat și altele?
– În această localitate nu. Aici am mers într-o excursie interesantă, la Biserica din Hilişeu Crişan, un monument istoric de categoria A, adică de interes naţional – o veche biserică ortodoxă din lemn, frumos decorată, înlănţuită de un zid cu cei 12 apostoli sculptați în piatră în mărime reală. Și tot în acea zi, mai spre seară, am plecat în următorul punct al traseului planificat, la Rădăuți, oraș înfrățit cu Drochia.
– Erați așteptați?
– Mai întrebați? Aici ne aștepta Dumitru Pomohaci, directorul Clubului copiilor, și Mihai Frunze, ex-primarul de Rădăuți, care s-au implicat cu tot sufletul în organizarea și primirea noastră. În primul rând, au identificat o familie din 3 frați, originari din mun. Bălți, care au pusă pe roate o afacere în această localitate și care au organizat primirtea, ei ne-au asigurat cina și micul dejun. Noi am fost foarte bucuroși de cunoștință și de întâlnire, de amabilitate.
– La Rădăuți ați rămas peste noapte?
– Aici era planificată întâlnirea de bază a sportivilor. Dar până atunci nu am pierdut timpul. Deși cam obosiți, dar copiii au fost curioși să vadă cât mai multe locuri interesante, istorice, impresionante.
– Și gazdele, primitoare precum le știm, doar Drochia este înfrățită de mai mulți ani cu Rădăuțul, v-au primit cu brațele deschise?
– E puțin spus, primitori ca întotdeauna, generoși, atenți, amabili. Prima excursie ne-a fost organizată la Mănăstirea Bogdana, o mănăstire ortodoxă de călugări, care a fost ctitorită de către voievodul Bogdan I (1359-1365), întemeietorul statului feodal moldovean. Joi, am avut o excursie la Mănăstirile Sucevița și Putna, în ograda căreia este instalat bustul Marelui poet Mihai Eminescu, apoi am vizitat și alte locuri istorice și monumentale.
– Urma întâlnirea sportivilor de pe ambele maluri ale Prutului, cireașa de pe tort?
– La această întâlnire s-au adunat nu doar sportivii, care practică diferite genuri din domeniul artelor marțiale (sofienii – Taekwondo, rădăuțenii – Quan Ki Do), dar și reprezentanți ai administrației, părinți, pedagogi, spectatori. Evenimentul i-a avut ca organizatori pe profesorii de la Clubul Sportiv Școlar Rădăuți Alina Roanta și Edison Muha, el și antrenorul echipei. Întâlnirea s-a transformat într-un adevărat spectacol, ce a captat nu doar atenția, dar a trezit și interesul celor prezenți, în deosebi, a lui Edison Muha, care se străduia să fixeze elementele aplicate de echipa sofiană.
– A fost menționată tehnica înaltă practicată de „ai noștri”. Altfel nici că se putea, doar ei sunt antrenați de Ștefan Răileanu, care în 2019 a fost desemnat ca „Cel mai bun arbitru la Campionatul Mondial de Taekwondo”, iar în 2021, a fost invitat la Jocurile Olimpice din Tokio în calitate de Arbitru Internațional.
– Și nu degeaba, să vedeți ce tehnică posedă discipolii lui… Și prezentările au fost la cel mai înalt nivel.
– Partea română a rămas satisfăcută de întâlnire?
– Sper că da. Noi le-am mulțumit, le-am adus cadouri, le-am dăruit Drapelul Republicii Moldova, le-am înmânat diplome de gratitudine pentru implicare, etc.
– Domnule Boris, excursia a finisat, ați revenit plini de emoții și impresii. Ați realizat ceea ce v-ați planificat?
– Eu am dorit să depășesc granițele unei simple excursii, am avut intenția să facem legături de colaborare, schimb de experiență sportivă, relații de durată între echipe, ca ei să se întâlnească mai frecvent cu programe sportive, să se cunoască, să lege prietenii, să facă vizite etc. Scopul nostru, cu certitudine, a fost atins, am avut de cealaltă parte a Prutului întâlniri calde, deschise, amicale, de perspectivă. Eu cred că acesta este un lucrul mai amplu, mai necesar decât o simplă excursie, deși nu au fost văduviți și de acest aspect al călătoriei noastre. Acum urmează vizite de răspuns, îi așteptăm la noi.
Pentru conformitate Valentina CEBOTARI