Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Siguranța alimentelor – o pârghie sigură de combatere a corupției” – Glia Drochiană

Siguranța alimentelor – o pârghie sigură de combatere a corupției”

0

Asociația Obștească „AGRO-CONS”, Drochia, este bine cunoscută nu doar în arealul raionului Drochia, dar și în întreaga republică prin tehnolgiile moderne în agricultură, produsele agricole ecologice, prin formele și metodele originale de transmitere a bogatei experiențe de muncă în domeniu, dar și de implementare a proiectelor. Instituția, dirijată de acest agricultor experimentat, acum este responsabilă de implementarea unui nou proiect. Mai multe detalii am aflat de la Tudor DARII, coordonator de proiect și director AO „AGRO-CONS”.

– Domnule director, recent ați demarat un nou proiect, este din domeniul agricol?
– Proiectul „Consumăm produse de calitate pentru o generație sănătoasă” l-am depus în cadrul Programului de Granturi Locale „Cetățenii și organizațiile societății civile – împreună împotriva corupției”.
– Adică, prin produse de calitate pentru o generație sănătoasă, care, ulterior, se va opune vehement împotriva corupției – foarte interesant. De ce ați ales această neordinară abordare?
– Pe parcursul anilor gradul scăzut de educație atât a consumatorilor și a producătorilor de produse agroalimentare, pe de o parte, cât și capacitatea redusă a ANSA, pe de alta, de a preveni prezența pe piața locală a produselor ofensive au dus la nerespectarea de către producătorii agricoli a tehnologiilor de creștere și prelucrare, precum și încercarea prin diferite metode ilicite de a obține acte necesare pentru realizarea produselor pe piața internă și cea externă, iar drept consecință – la întețirea cazurilor de intoxicare, inclusiv, la copii.
– Proiectul are o arie extinsă sau e numai pentru raionul Drochia?
– Noi am mai conlucrat cu r. Dondușeni, avem practică de colaborare, așa că am decis să includem localitatea respectivă și în acest proiect.
– Ce argumente majore ați avut, că ați decis să interveniți cu acest proiect pentru tineri?
– După o analiză mai riguroasă am observat, că piețile din Drochia și Dondușeni au un flux zilnic în medie de 1000 și, respectiv, de 650 persoane, care vin să activeze sau să se aprovizioneze, ele fiind expuse la riscul de a procura produse alimentare cu un conținut sporit de nitrați și reziduuri sau neconforme.
– Preconizați să extindeți informarea populației în direct sau prin intermediul generației mai tinere?
– Activitățile planificate au drept scop promovarea și susținerea transparenței, a responsabilității și a activi-tăților locale de combatere a corupției în unul din sectoarele publice vulnerabile în ce privește corupția – siguranța alimentelor. Vor fi informați atât tinerii, cât și maturii.
– Primele activități publice deja au avut loc?
– Am selectat 80 de tineri, câte 40 din IPLT „B.P.Hasdeu”, Drochia, și 40 din CEHTA, Țaul, și în luna mai am desfășurat deja câte 2 sesiuni în fiecare localitate pentru a instrui tinerii, a-i școlariza în prevenirea actelor de copupție, aferente securității alimentelor în procesul de producere și vânzare. Elevii au fost activi și interesați.
– În calitate de moderator ați avut specialiști?
– A fost Nicolae Moscalu, director AO „Moștenitorii”. La final partipanții au completat Chestionare de evaluare.
– Proiectul ce durată are?
– Este prevăzut pentru 9 luni, până la sfârșitul anului.
Activități de informare și alfabetizare vor mai fi?
– Avem planificate mai multe activități de informare, pe parcurs vom lucra și cu publicul matur.
– Cine sunt finanțatorii?
– Proiectul „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partener al proiectului în regiunea de Nord este A.O. „Pro Cooperare Regională”. La nivel local inițiativa „Consumăm produse de calitate pentru o generație sănătoasă” în or. Drochia și s. Țaul, r. Dondușeni este implementată de A.O. „Agro-Cons”.
Pentru conformitate
Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *