Sindicatele în apărarea drepturilor tinerilor specialiști
Sindicatele în apărarea drepturilor tinerilor specialiști. Cadrele didactice tinere aduc o energie proaspătă și o perspectivă inovatoare în sistemul de învăţământ.
Orice colectiv didactic este satisfăcut și împlinit, dacă are „în sânul său” tineri specialiști, or, ei aduc un suflu nou printre cadrele experimentate.
În instituția noastră, anul curent de studii activează trei cadre didactice tinere, conform repartizării. Tinerii specialişti au fost angajaţi în funcţie în baza Contractului individual de muncă, negociat şi încheiat între directorul instituţiei şi cadrul didactic debutant, fiind întocmit în două exemplare, câte unul fiecărei părți.
Conform Codului Educație art. 134 tânărul specialist are mai multe drepturi, garanţii sociale şi obligațiuni, dintre care:
* Personalul didactic din învăţământul general beneficiază, în condițiile legislaţiei în vigoare, de următoarele drepturi şi garanţii sociale:
– dreptul la reducerea duratei zilei de muncă în primii trei ani de activitate didactică după absolvirea instituţiei de învăţământ;
– dreptul garantat de stat la stagii de formare profesională în domeniul activităţii didactice cel puţin o dată la trei ani;
– dreptul la compensații băneşti anuale pentru procurarea de suporturi didactice, tehnică de calcul, pentru dezvoltarea profesională.
* Absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior şi postsecundar pedagogic, încadrați în instituţiile de învăţământ prin repartizare de către Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării, în primii trei ani de activitate, beneficiază de indemnizaţii stabilite de Guvernul Republicii Moldova, din mijloacele Bugetului de stat.
* La debutul în carieră, personalul didactic, angajat în instituţiile de învăţământ publice din mediul rural şi centrele raionale, în primiii trei ani de activitate, beneficiază de compensarea cheltuielilor pentru închirierea spaţiului locativ, consumul de energie termică şi electrică, mijloace parvenite din contul Bugetului de stat.
* În primii trei ani de activitate pedagogică, cadrele didactice din instituțiile de învăţământ general beneficiază de sprijin pentru inserție profesională, inclusiv, de reducerea la 75% a normei didactice pentru un salariu de funcţie, precum și de asistență din partea cadrului didactic mentor-specialist.
Tânărul specialist, conform Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr.969 din 03-10-2018, beneficiază de:
– dreptul la compensații băneşti anuale pentru procurarea de suporturi didactice, tehnică de calcul, produse software pentru utilizare în activități de instruire on line, pentru dezvoltare profesionala, în limita şi în condițiile stabilite de Guvernul RM. (4000 lei anual).
Conform Hotărârii Guvernului Republicii Moldova, nr. 802 din 29-10-2015
– absolvenții instituțiilor de învățământ superior şi profesional tehnic din țară beneficiază de transferurile cu destinație specială întru susținerea cadrelor didactice tinere. Aceste transferuri sunt prevăzute pentru achitarea indemnizaţiilor, în primii 3 ani de activitate. Tinerii specialişti, absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior (licență sau master), sau absolvenții, deținători ai unui act echivalent de studii, recunoscut de structura abilitată pentru echivalarea actelor de studii şi calificărilor, anual, vor beneficia de indemnizații în mărime de 40 mii lei. Câte 32 mii lei anual primesc tinerii specialişti, absolvenți ai instituțiilor de învățământ profesional-tehnic postsecundar, încadrați în instituțiile de învățământ în primii trei ani după absolvirea acestora, prin repartizare de către minister.
Tinerii specialiști, angajați în instituția noastră, benificiază de aceste facilitați. Anul curent, în IET nr. 8 Drochia activează câte un tânăr specialist pentru fiecare etapă (1 persoană – al treilea an, 1- al doilea și 1 – se află în prmul an de activitate).
Salariul Cadrului didactic este stabilit în baza:
* Legii nr. 270 din 23.11.2018 „Privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar”, *Hotărârii Guvernului nr. 1231 din 12.12.2018 „Pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar”, ținând cont de sarcina didactică, de nivelul de studii, de calificare (grad didactic) şi vechime în muncă. La fel, de rând cu toți angajații, ei beneficiază de sporul specific și sporul de perfomanță în urma evaluării
În instituţia noastra s-a ținut cont de aceste documente și indemnzațiile respective au fost întroduse în Contractul Colectiv de Muncă și în Acordul Adițional nr. 1 din 20 decembrie 2020.
Cu referire la concediul anual de odihnă, cadrele didactice beneficiază, anual, de un concediu de odihnă plătit cu durata de:
* 42 de zile calendaristice (educația timpurie: educația antepreșcolară; învăţământul preşcolar); concediu anual suplimentar plătit, conform CCM, cap. IV „Timpul de muncă și timpul de odihnă” p. 16.
Conform CCM capitolul III „Reglementări în stabilirea raporturilor de muncă”, art.13 punctul 4, tinerii specialişti ocupă, prioritar, locurile vacante. Absolvenții instituțiilor, repartizați de Ministerul Educației, beneficiază de indemnizaţii unice, facilități sociale, în conformitate cu legislația în vigoare.
Conform CCM, capitolul V, „Normarea şi plata muncii”, punctul 25, stimularea muncii salariaţilor se efectuează de către angajator în conformitate cu Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar:
(1) Personalul din învățământul general beneficiază de premiu anual, proporţional timpului efectiv lucrat în anul respectiv, în mărime de până la 50% din salariul de bază al angajaților.
Conform Acordului adițional nr.1 pentru modificarea şi completarea Contractului Colectiv de Muncă (nivelul de unitate) pe anii 2021-2026 prezentat la ITM Drochia (nr.87 din 20.12.2020), după punctul 27 Convenția se complectează cu punctele 27I, 27II, 27III şi 27IV cu următorul cuprins:
Punctul 27I. Tinerii specialişti repartizați de MEC, precum şi cadrele didactice din instituțiile de învățământ general public, în primii trei ani de activitate didactică efectivă beneficiază de reducerea la 75% a normei didactice pentru un salariu de funcție.
Tinerii specialiști pot accede la grad didactic după 2 ani de la încadrare în câmpul muncii pentru deţinătorii diplomelor de licenţă, ceea ce permite avansarea cu 5 clase în grila de salarizare.
Angela CHETRARI, președinta Comitetului sindical,
Instituția de Educație Timpurie nr. 8, Drochia