Nu este o simplă figură de stil. În biserica satului din comuna Ipotești, aflată chiar în incinta memorialului, sfinții zugrăviți pe tencuiala interioară poartă aureole de culoare neagră. Nu este vorba de o greșeală, de patina timpului sau de o viziune proprie a pictorului. Sfinții sunt înfățișați cerniți în memoria poetului Mihai Eminescu, un simbol ce deplânge trecerea sa prematură în neființă.
Biserica a fost construită la mai bine de cinci decenii de la moartea poetului nepereche de către un grup de intelectuali, coordonat de Camil Petrescu, dar mai ales de marele istoric Nicolae Iorga. Construcția bisericii a început în 1929 și a fost terminată în 1939. Este singura biserică din lume închinată memoriei unui poet național.
Totodată biserica satului din Ipotești cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este unicat și din punctul de vedere al reprezentării artistice — singurul lăcaș de cult al ortodoxiei, unde sfinții au aureole negre.
Până la sfințirea acestei biserici a satului, oamenii din Ipotești se rugau într-un alt lăcaș cu o semnificație spirituală deosebită pentru poporul român. Alături de frumoasa biserică ridicată în 1939 se află un mic lăcaș de cult, mult mai vechi care a aparținut chiar familiei Eminovici. Aici poetul în copilărie se ruga alături de frații și de părinții săi. Tot în această bisericuță, cu același hram al Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, se află și cristelnița în care a fost botezat marele poet. Reabilitată în repetate rânduri, această bisericuță alături de lăcașul de cult unicat ridicat în memoria lui Eminescu, este o adevărată perlă turistică a Botoșaniului. Povestea ei este bine cunoscută de muzeografii Memorialului Ipotești.
În spatele celor două lăcașuri de cult ce păstrează memoria poetului se află și locurile în care-și petrec somnul de veci părinții și doi dintre frații poetului.
Totodată, se precizează, că biserica satului, acel lăcaș de cult unic în lumea creștină, a fost ridicat în stilul bisericilor ștefaniene cu turlă. De sculpturile fin realizate, în special în zona altarului, s-a ocupat un artist danez.
SOMAX TV, Botoșani