Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Sistemul de învățământ în perioada epidemiologică – Glia Drochiană

Sistemul de învățământ în perioada epidemiologică

0

Pentru a preveni răspânirea epidemiei virusului COVID-19, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis un ordin prin care se anunță, că procesul educațional, în cadrul tuturor instituțiilor de învățământ, va rămâne suspenat până pe 15 mai, dar elevii vor continua organizarea procesului educațional la distanță prin utilizarea tehnologiilor informaționale și comunicaționale. La prima vedere totul pare minunat, elevii vor continua studiile de acasă și nu vor rămâne cu materia în urmă, dar cât de eficiente și accesibile sunt lecțiile online? Ce impact au acestea asupra elevilor-absolvenți?

Nu am ratat ocazia să vorbesc cu câțiva absolvenți și profesori din or. Drochia.

Victoria Golovatâi, elevă a clasei a XII-b, Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”:

Victoria Golovatii - eleva
„Suntem într-o perioadă destul de dificilă, când ne presează situația epidemiologică din țară, dar și faptul, că urmează să susținem examenul de Bacalaureat. Chiar dacă facem lecții online cu profesorii, este foarte anevoios. În primul rând avem de petrecut mult timp în fața ecranelor, ceea ce este destul de ostenitor. În al doilea rând, nu este la fel de eficient precum educația obținută în cadrul instituțiilor de învățământ, unde fiecare lucru este explicat în parte. Totodată este obositor din punct de vedere moral, deoarece ducem lipsă de comunicare, de pauze vesele și tot ceea ce înseamnă ani de liceu. Cât privește examenele, pot spune că suntem într-o situație confuză. Nu știm ce va fi și cum va evolua situația. Într-adevăr, în această perioadă urma să repetăm ceea ce am învățat în 3 ani de liceu și să ne pregătim de BAC, dar acum planurile nu mai merg la fel ca și în anii precedenți. Nu putem scrie pretestările, cum au făcut ceilalți până în 2020, deci nu suntem în condiții egale. Susțin ideea de a simplifica testul și de a amână pe mai târziu susținerea examenului. Astăzi totul depinde de oameni și de autorități. Dacă toți vom sta acasă, vom stopa acest virus și ne vom continua viețile. La moment contează sănătatea noastră și a celor apropiați.”

Alexandru Cebotari, elev în clasa a XII-b în IP Liceul Teoretic „B. P.-Hasdeu”:

alexandru cebotari - elev
„Într-adevăr, generația 2020 nu este în condiții egale cu celelalte generații care au susținut examenul de Bacalaureat. Da, elevii studiază online, da, BAC-ul se bazeaza pe toti cei 3 ani de studii și aceste 3 luni nu puteau schimba în totalmente nivelul de pregătire a elevilor, DAR anume aceste 3 luni au fost preconizate de mai mulți elevi pentru pregătire intensivă de BAC, pretestările au fost anulate, deci elevii nu-și cunosc nivelul. În toți acești 3 ani, pe lângă materiile la care au de susținut examenele finale, elevii au fost obligați să studieze încă 7 obiecte în egală măsură. Nimeni nu a știut care va fi situația la final de an de învățământ, deci elevii nu sunt pregătiți pentru a susține examenele la început de vară. Dacă în anii precedenți, având la dispoziție lecțiile în instituțiile de învățământ, ore adăugătoare, teste de pregătire și sfaturile profesorilor, elevii întâlneau dificultăți la bacalaureat, unii din ei luând și note insuficiente, ce va fi anul acesta când elevii sunt lipsiți de toate avantajele…”

Svetlana Capcelea, directoarea IP Liceului Teoretic „Ștefan Cel Mare” din or. Drochia:

svetlana capcelea
„Indiferent de scenariul care va fi aplicat în dependență de situația din țară, un lucru rămâne cert, absolvenții claselor a 12-a din acest an trebuie să continue să se pregătească cu toată seriozitatea de examenele de absolvire. Conform metodologiei de instruire la distanță în situații de carantină, în această perioadă orele se recuperează și anul de învățământ o să fie finalizat după toate cerințele. Posibil ca examenele de bacalaureat să fie susținute într-o perioadă mai târzie, nu în iunie, dar ele oricum vor avea loc. Se exclude varianta de a fi susținute online. Deci, ne pregătim cu toată seriozitatea ca diplomele din acest an ale absolvenților claselor a 12-a să fie valabile și acceptate de toate universitățile.”

Iurie Melinte, director IP Liceului Teoretic „B. P.-Hasdeu” din or. Drochia:

iurie melinte
„Problema principală este tehnica, una este în cadrul liceului, în care sunt calculatoare, laptopuri, proiector pentru toți, alta este de acasă, când nu mereu elevii pot avea acces direct la platforma online, dar am rezolvat această problemă. Elevii care au avut nevoie de laptopuri le-au luat din liceu pentru perioada de izolare, astfel atât elevii, cât și profesorii pot ține lecții online fără nicio problemă. Ce ține de bacalaureat, noi suntem gata de orice scenariu. Elevii vor reuși să treacă tot conținutul școlar la distanță, fără a avea nevoie de recuperarea materialului. Dacă vom fi nevoiți să stăm acasă până la sfârșitul semestrului, desigur că nu va fi aceeași situație ca în anii precedenți, deoarece o parte din elevi sunt constiincioși, pregătindu-se intensiv de examene, o altă parte necesită organizarea orelor în clasa de liceu pentru a menține controlul temelor și disciplina. Desigur este un risc major de a susține examenul de bacalaureat dupa 3 luni de ore online și suntem conștienți că rezultatele pot fi mai slabe, dar sperăm să trecem cu bine.”
Cu toate acestea un lucru rămâne cert: elevii absolvenți nu trebuie să se dea bătuți, iar ceilalți să urmeze sfaturile autorităților și să stea izolați în casă, doar așa vom opri răspândirea virusului și ne vom întoarce mai rapid la o viață normală.

Iuliana ADIACONIȚEI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *