Sistemul medical atestă o creștere a locurilor vacante
Problema cadrelor, mai bine zis, insuficiența lor, este una dintre cele mai importante și mai acute probleme, cu care se confruntă Moldova în această perioadă deloc ușoară, ea afectând nu doar sectoare aparte, ci toate domeniile societății. La această temă majoră și sensibilă Valentina CEBOTARI, redactor-șef, PP „Glia Drochiană”, a discutat cu: Nicolae RUSU, vice-director, și Oleg MARCU, șef, Secția chirurgie, IMSP „Nicolae Testemițanu”, Drochia.
Oleg MARCU, medic-chirurg, cu o bogată experiență de muncă, are o atitudine onestă și cumsecade față de pacienți și colegi, dar și menirea sfântă de a salva vieți omenești.
Domnule Oleg MARCU, sunteți un chirurg cu experiență, șef de secție. Criza specialiștilor, insuficiența lor în ultimii 5-7 ani se simte acut, să se angajeze vin tot mai puțini specialiști. De ce, cum credeți?
– Un raspuns univoc nu exista, cred că sunt mai multe motive. Deși ofertele sunt actualizate anual, locurile vacante sunt în creștere. Se schimbă președinții de raion, se perindă directorii de instituție, dar problema asigurării cu cadre rămâne la același nivel.
– În opinia DVS, ce factori ar putea schimba situatia?
– Una ar fi direcționarea obligatorie a tinerilor spe-cialiști după absolvire în instituțiile care au stringentă nevoie de ei, desigur, la selectarea statului, a ministerului. Acum studiile propuse studenților au două forme: prin contract, contra unei sume stabilite, și „la buget”, plata fiind asigurată din resursele statului. Respectiv, cei care au făcut studiile pe banii de la buget, ar trebui să fie obligați să activeze în instituțiile statului. Dar, cu parere de tau…
– Se întâmplă altfel?
– Tinând cont de mai mulți factori caracteristici societății noastre, nici nu e de mirare.
– Ar mai fi și alte motive?
– Se știe și e cunoscut, că o parte din tineri fac studii de dragul diplomei, să fie la modă. Dar tinerii diplomați nu se prea grăbesc să pună în aplicare cunoștintele obținute.
– Mai sunt si alte pareri, cum ar fi „roadele” exodului.
– Și asta ar fi una din cauze. Tineretul de azi, o parte, nu toți, sunt copiii parinților, care printre primii au plecat de ceva timp peste hotare la munci grele, numai ca familia să nu ducă lipsă de nimic. De la părinți veneau bani buni, dar munciți din greu, însă munca, nu întotdeauna, era apreciată de „consumatori”.
– Având experiența părinților, fiind conștienți, că peste hotare munca e plătită mai bine, probabil, merg și ei pe urmele lor.
– Există acest moment, fiecare își caută și acceptă ceea ce îi este mai aproape de suflet. Da, dar, în ultimă instanță, au de pierdut, poate și de suferit, tot persoanele lor apropiate, rămase în țară: toți au nevoie de o medicină bine întărită și fortificată cu specialiști de valoare și cu echipament modern. Cu părere de rău, resursele umane sunt reduse. Cine să le acorde asistență medicală, primul ajutor, consultanță sau o intervenție de urgență? Asupra cui se revarsă apoi nemulțumirile?
– Din anumite motive, în Secția chirurgie sunteți doar 2 specialiști, tura e peste fiecare 24 ore. E o extenuare fizică ce stoarce din capacitatea de muncă, din profesionalismul unui chirurg.
– Un timp îndelungat ne-a presat pandemia Covid-19, acum acest conflict armat ne dezechilibrează moral și psihologic. Dar viața unui medic este la fel ca și a unui cetățean de rând: se îmbolnăvește, trebuie să meargă în concediu, are familie și e dator să-i acorde timp necesar. Însă, când din insuficiență de cadre medicale, pacientul este nevoit să meargă la un specialist din alt raion sau municipiu, nu este tocmai bine. Această lipsă de specialiști afectează ambele părți, și medicii, și pacienții.
– Probabil, venirea tinerilor specialiști este echivalentă cu o sărbătoare.
– Problema personalului există de mai mult timp, și chiar nu știm cum să atragem tinerii, cum să obținem un specialist calificat, ce rol poate juca APL în soluționarea problemei deficitului de personal medical. Dar aceasta este o problemă de durată, noi, însă, avem nevoie de specialiști chiar acum, azi. De unde să-i luăm, dacă în toate instituțiile predomină această problema?
– Cetățenii nu cunosc problemele interne din sistem, dânșii vin, de multe ori pe urgență, după ajutor și speră, că îi va fi acordat la timp, urgent și calitativ.
– Așa este. Și noi, echipa, întotdeauna facem posibilul și imposibilul, ca pacientul să nu simtă presiunea din interiorul instituției, acesta nefiind un argument pentru ei, când vin cu dureri acute și așteaptă ajutor imediat.
– Nu odată am auzit din gura tinerilor și, nu neapărat din medicină, nemulțumiri referitoare la salarii.
– În medicină salariile nu sunt obiect de discuții, în ultimul timp situația s-a schimbat spre bine. Dar, la angajare cine își pun întrebarea: „ce pot eu face, ce pot eu oferi pentru ca să merit aceasta remunerare. Oare cunoștințele și experiența îmi vor fi suficiente, ca să mă afirm ca specialist?” Putem discuta mult și bine, dar situația într-o zi sau într-o lună nu se modifică. Este necesar un program de redresare de durată, de perspectivă…
– Vă mulțumim pentru gânduri bune și pentru relatări. Succese și rezistență multă, domnule doctor, peste 24 de ore iar în tură…
Nicolae RUSU, vicedirector, IMSP „Nicolae Testemițanu”, specialist încă relativ tânăr, dar cu frumoase calități umane, de conducător, de medic, sensibil și atent la solicitări.
Domnule vicedirector Nicolae RUSU, societatea înțelege bine ce înseamnă lipsa cadrelor în instituțiile medicale, în deosebi, când omul se ciocnește concret cu problema în față, când în lipsa specialiștilor locali este nevoit să meargă la vecini să caute ieșire din situație. De la nivelul administrației ne puteți relata, de câți specialiști duce lipsă instituția sanitaro-publică „Nicolae Testemițanu” din Drochia?
– O-ho-ho!
– Chiar e atât de serios?
– Desigur. Notați: 1 chirurg, 2 traumatologi, 3 reanimatologi, 2 neurologi, 1 neonatolog, 1 urolog, 1 orelist, 1 oculist, 1 chirurg pentru Secția Consultativă, 2 urgentiști, 1 internist și 1 medic transfuziolog.
– E o situație foarte critică, 17 medici-specialiști lipsă pentru Drochia e cifră foarte mare, catastrofală.
– Ne lipsesc și specialiști de ramură, dar mai înguste.
– Urmează, conform logicii, următoarea întrebare: cum vă isprăviți?
– Să zic dificil, e puțin spus. Complicat, greu, cu grafice supraâncărcate, cu ore peste program, extenuant, în deosebi pentru specialiștii care sunt încadrați în ture, cum ar fi chirurgii sau traumatologii.
– Universitatea de Medicină, Ministerul Sănătăți, instituțiile de rigoare sunt informate, se știe că aveți nevoie mare de specialiști?
– În fiecare an depunem ofertele, ținem situația la control, dar…, cu părere de rău, „carul stă pe loc”. Aceeași situație se atestă în întreaga republică, în deosebi, în spitalele raionale și regionale.
– Domnule vicedirector, cum credeți, de ce tinerii specialiști nu vin sau nu revin în raioane, dacă sunt băștinași, doar nu atât de demult și DVS ați avut acest statut. De vină e tradiționalul salariu mic pentru începători?
– Exclus, salariul medicilor tineri diferă foarte puțin de salariul celor cu experiență, în ultimul timp aproape că s-au ajuns după nivel, cu diferența de câteva sute de lei.
– La calcularea lui sunt utilizați mai mulți indici…
– Doar anii de stagiu se iau în calcul.
– Dar calificarea, anterior acesta era un indicator serios pentru calculele la retribuirea muncii?
– Acum indiciul acesta nu stă la bază. Când am venit eu să mă încadrez în câmpul muncii, salariul unui medic era de 2800 lei, față de 3000, cât era a unei asistente.
– Dacă nu salariul „e de vină”, atunci există ceva substanțial ce influiențează decizia tinerilor specialiști de a veni să activeze în centrele raionale.
– Eu cred că există. Consider, că structura instituțiilor medicale, în ultimii ani, suferă o modificare serioasă. Din anumite pricini, mulți medici, de diferite profiluri, cu experiență bună deja, au mers cu traiul și cu munca în România sau în alte țări. Dintre 11 colegi ai mei de facultate, doar 4 suntem în Moldova, restul au plecat care și unde: Belgia, Rusia, Canada, Spania, etc. Și în Moldova s-au deschis multe clinici private și tinerii caută instituții bine dotate în orașele mari sau aproape de ele.
– Există indemnizații de stat pentru a atrage tinerii specialiști, care decid să vină în regiuni.
– Da, e vorba de 120 de mii de lei pentru 3 ani, sau câte 2000 euro pe an. Însă medicii sunt deja cu familii, au copii, cheltuielile sunt mari și trebuie undeva să locuiască. Anterior tinerii specialiști erau asigirați cu locuință, acum nici nu se pomenește nimic, salvează situația doar creditele: locuință, mașină, mobilă etc.
– Medicina modernă presupune și dotare de ultima generație a instituțiilor…
– Raionul Drochia se poate considera printre raioanele „fericite”, în linii generale, instituția noastră este dotată, are o gamă bună de echipamente moderne.
– Lipsa specialiștilor astăzi este una dintre principalele probleme ale sistemului de medicină. Și Drochia nu face excepție. Presupune acest fapt o criză și mai profundă? Într-un viitor nu prea îndepărtat putem rămâne fără medici?
– Dacă nu vom depune eforturi să redresăm situația, nu este exclus acest fapt, riscul există. Viața-i viață: unii pleacă la odihna binemeritată, alții – în eternitate, astfel numărul personalului este în scădere, în descreștere, ulterior recompletarea se face cu pași de melc.