Situaţia în agricultură – fără precedent
Culturile agricole, în contextul secetei hidrologice, a înghețurilor și ploilor cu grindină, au suferit foarte mult. Sectorul respectiv este influențat negativ de „condițiile meteo specifice ale anului curent” și se confruntă cu „o perioadă nefastă pentru agricultură”. Despre situaţia în agricultura raionului am discutat cu Ion NICORA, şef, Direcţia agricultură, alimentaţie şi relaţii funciare, Drochia.
— Domnule Nicora, după o iarnă blândă și fără precipitații, primăvara timpurie a determinat ieşirea devreme în câmp a agricultorilor. Apoi au fost înregistrate înghețuri, dimineţi reci şi zile calde. Care este situaţia în agricultura raionului la moment?
— Foarte critică, chiar, aş spune, fără precedent, problematică. Mai rar aşa secetă profundă, ce riscă să compromită recolta.
— Doar în ultimile zile a plouat.
— Cele anterioare, prin unele localităţi au fost bunişoare. Însă ploaia de la 17 mai a fost foarte bună, liniştită, calmă, mângâietoare pentru plante şi pentru sol, dar foarte şi foarte puţină. Solul însetat peste măsură a fost răzmuiat doar la o adâncime de 5 cm, pe când o ploaie efectivă ar fi fost benefică, dacă umezeala ajungea măcar la 10 cm.
— Seceta, îngheţurile, vânturile au afectat culturile agricole în mod serios?
— Seceta hidrologică e cea mai mare problemă. Dar şi îngheţurile, vânturile, grindina nu mai puţin au influienţat semănăturile.
— Gospodăriile agricole au suportat pierderi mari, considerabile?
— Eu vreau să menţionez, că în raion avem specialişti şi conducători în agricultură foarte experimentaţi, cunosc şi aplică corect toate tehnologiile agricole, la timp au semănat, au întrodus îngrăşăminte, au efectuat primele lucrări. Dar ştiţi bine, că această ramură se face sub cerul liber şi permanent este supusă riscului. Nu ne-a ocolit nici anul acesta. În mai multe gospodării au avut de suportat semănăturile şi plantele firave pe suprafeţe mari. Suferă grav absolut toate culturile, dar, cu preponderenţă, cele de toamnă.
— Puteţi exemplifica?
— Spre regret, exemple de acest gen regretabil avem multe. Agricultorii raionului au fost nevoiţi să reînsămânţeze 153 hectare de rapiţă îngheţată, 117 ha de sfeclă de zahăr, 98 ha de floarea soarelui, 115 ha de porumb, culturi fărâmate de vânt, şi reînsămânţate cu alte culturi. De exemplu, 350 ha de grâu de toamnă pe care le-a distrus seceta au fost resemănate cu soia.
— Care din gospodării au fost cele mai afectate?
— SRL „Cubvas-agro”, Maramonovca, director Vasile Cubei, CAP „Peliniţa” (Gheorghe Ţurcanu), SRL „Popeşteanca-agro” (Andrei Starii), SRL „Cutezătorul”, Ochiul Alb şi Nicoreni (Daniel Duminică), CAP „Gribova-agro” (Victor Cebotari), SRL „Valea Sofiei” (Ion Babără) şi altele. Pagubele provocate de condiţiile meteo din acest an vor aduce un prejudiciu serios ramurii şi, respectiv, agricultorilor, societăţii, care anul acesta mai are de suferit şi de pe urma epidemiei de COVID-19.
— Adică, după câte înţeleg, ploiţa multaşteptată de acum câteva zile nu ne salvează?
— Mulţumim Domnului şi pentru atât cât ne-a oferit, deşi nici pe departe nu este suficient. Aşteptăm, poate această umezeală va atrage încă, ca să putem vorbi despre o normalitate a procesului vegetativ, despre o prognoză a roadei din anul acesta. Dar, până atunci, suntem foarte derutaţi şi mâhniţi de această situaţie, care, pe lângă munca asiduă a agricultorilor, impune mari pierderi financiare, timp, seminţe, uzare de tehnică şi tot aşa. Trebuie să fim buni la Dumnezeu ca să ne dăruiască cu un an benefic pentru agricultură, căci specialiştii nostri, am mai spus-o, sunt foarte bine pregătiţi şi experimentaţi. Aşa că aşteptăm ploi.
A dialogat
Valentina CEBOTARI