Vitalie Zagaievschi la onorabilul jubileu de 85 de ani

La 25 iunie, în sala de lectură a Bibliotecii Publice „Iulian Filip”, într-o atmosferă caldă și frumoasă, și-a sărbătorit cei 85 de ani jurnalistul, publicistul, pedagogul, omul de cultură, Vitalie Zagaievschi. Personalități importante ale raionului, colegi de breaslă și prieteni de-o viață au venit să-l omagieze pe acest om-legendă al Drochiei, cel, din penița căruia au luat naștere imnul orașului, mai multe volume de proză, poezie și nenumărate publicații ziaristice.

La 85 de ani împliniți, Vitalie Zagaievschi continuă să uimească prin agerimea spiritului, vitalitatea neobosită a minții și elanul deosebit prin care este caracterizat. Aceste calități deosebite pe care le posedă acest om de cultură, legendă vie a Drochiei în primul rând, dar și al întreg spațiului literar și artistic moldovenesc, adună în jurul său oameni de o deosebită valoare, culturală, și umană, deopotrivă. Astfel s-a întâmplat și vineri, 25 iunie, atunci când în incinta Bibliotecii Publice raionale au fost adunate personalități de seamă ale culturii drochiene, dar și specialiști în educație sau, pur și simplu, prieteni și admiratori ai creației lui Vitalie Zagaievschi. Toți au ținut să-și exprime admirația pentru munca sa de-o viață, pentru strădaniile neobosite în serviciul artei, ziaristicii, culturii, pentru pasiunea nestinsă pentru cunoaștere și însuflețirea cu care transmite mai departe acest tezaur cultural. Astfel, omul de artă și cultură Vitalie Zagaievschi a fost felicitat de Cristina Țurcanu, șefă, Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport,  Consiliul raional Drochia, Marina Lefter, profesoară de limba română, LT „Bogdan P. Hașdeu”, Silvia Reșetnic specialist superior, Direcția Educație, precum și de multe alte personalități din domeniile cultural, artistic și educativ, prezente la bibliotecă pentru a-l omagia și onora personal. Deosebite emoții de bucurie și fericire i-a adus omului-literat felicitarea transmisă de peste ocean, semnată de nepoțica Corina și „compania din Canada și Franța”, adică de familia extinsă a lui Vitalie Zagaievschi, care, deși fizic nu a putut fi prezentă la omagiere, a fost prezentă totuși cu sufletul, trasmițând emoții de nedescris prin cuvintele adresate și florile oferite din partea ei și a familiei.

Evenimentul de vineri, ținut în onoarea ziaristului-veteran Vitalie Zagaievschi, nu a fost doar un eveniment de omagiere, deși acesta a fost scopul lui principal. Oaspeții adunați pentru a-l felicita au fost încântați să descopere și un stand cu toate creațiile și operele publicistului, dânsul oferind în dar prietenilor ultimele publicații, însoțite de autograf. Adevărate comori, pline de semnificații profunde, daruri ce vor constitui amintiri neprețuite pentru toți cei prezenți la acest eveniment deosebit.

Marcela VOVC

 

Lasă un răspuns