VIA SMILE – un centru creativ pentru copii

Motto: Copiii sunt piatra pe care se va construi viitorul nostru,

 cel mai mare atu al nostru ca națiune.

Vor fi liderii țării noastre.  Creatorii averii noastre naționale spirituale, cei care ne protejează poporul.

 

Copiii sunt viitorul acestei lumi. Sunt mesageri ai schimbării și au nevoie de dragoste, grijă și afecțiune pentru a  crește în siguranță și motivați. În același timp au nevoie de libertatea alegerii, independență, autonomie și o definire clară a drepturilor și responsabilităților în scopul creării unei personalități multilateral dezvoltate, care se va încadra cu succes în societatea modernă și va corespunde normelor acesteia aflate în permanent progres și schimbare. Bazându-se pe aceste principii, funcționează Centrul VIA SMILE.

Centrul VIA SMILE este un Centru Creativ After School (după orele școlare), creat în cadrul proiectului Smile-Support for Migrants´Children 2018,  realizat de Drochia Community Consortium în colaborare cu VIA COLLEGE  și finanțat de World Childhood Foundation.

VIA SMILE pledează pentru o lume, în care fiecare copil cu deficit de atenție părintească din cauza migrării părinților, se dezvoltă într-un mediu sănătos, înconjurat de dragoste şi armonie, având acces la servicii de calitate.

Noi, colaboratorii centrului VIA SMILE, în perioada 04.06-07.06.2021, am fost într-o vizită de lucru la colegii noștri din București, de la Centrul Educațional Nordic. A fost o vizită, unde am descoperit noi metode de lucru cu micuții care frecventează centrul, aplicarea în practică a pedagogiei apreciative, adică „acel tip de pedagogie care să producă o schimbare în educație, punând accentul pe valorificarea și aprecierea experienței umane și a momentelor de vârf ale acesteia, precum și pe orientarea către proiectarea acțiunilor viitoare spre maxima valorizare a potențialului uman și creator”, care are niște rezultate uimitoare, formând încă de la o vârstă fragedă personalitatea copilului creatoare, independentă, încredere în forțele proprii, axată pe valori și starea de bine a acestuia.

Am preluat experiența de valorificare și amenajare a spațiului de la centru și încă o dată ne-am convins, că frumusețea și echilibrul se află în simplitate.

Copiii sunt imprevizibili, sinceri, jucăuși, activi, uneori inventivi și creativi. Dar ei, spre deosebire de adulți, rămân întotdeauna înșiși și nu își ascund niciodată sentimentele și emoțiile reale. Procesul de educație ar trebui să fie reciproc: adulții învață copiii, iar copiii, la rândul lor, învață adulții. Trebuie să învățăm unul de celălalt, atunci vom începe să înțelegem copiii noștri. Și apoi vom începe să ne bucurăm cu ei de fiecare minut petrecut împreună.

Ne-am întors acasă cu dorul schimbării, cu sufletul plin de emoții extraordinare și conștientizarea valorii factorului uman.

Centrul se va redeschide cu noi forțe, așteptând copiii care vor să-și petreacă timpul distractiv, util și interesant, în septembrie de la orele 14.00-17.00, de luni până vineri, pe adresa or.Drochia bd. N.Testemițanu,1 în incinta Colegiului de Studii Integrate.

Angela CROITOR

 

Lasă un răspuns