Sofia a înscris încă o filă în istoria sa de aur
Satul Sofia, Drochia, la 5 iunie, curent, a îmbrăcat straie de sărbătoare pentru multitudinea de oaspeți, care au venit să împartă cu localnicii frumoase clipe de bună dispoziție, de distracție, cântec, dans și voie bună.
Înconjurată de prieteni, susținută de consilieri și cetățeni, de oaspeți și oficialități, Sofia, în frunte cu primarul Veaceslav Magaleas, a organizat o sărbătoare „de zile mari”, pentru care fapt au servit două motive, ambele importante: semnarea unui Acord de colaborare multilaterală cu satul Sofia, Hâncești, primar Ion Mârza, și implicarea cu succes în Proiectul cultural „Nici un sat fără concert!”, iniţiat de Direcția Cultură Turism, Tineret şi Sport a Consiliului raional Drochia, ce se desfășoară cu succes în localitățile raionului. La eveniment au fost prezenți Iurie Ostavciuc, vicepreședinte al raionului, Cristina Țurcanu, șefă, DCTTS, Petru Turculeț, primar al com. Șuri, etc. Astfel, Sofia, Drochia, a mai scris o filă în istoria de aur a localităţii.
Acordului de asociere şi înfrăţire a satului Sofia, Drochia, cu Sofia, Hânceşti, a decurs într-o atmosferă solemnă, în prezența consilierilor din ambele părți, a oficialităților r. Drochia.
Primăria Sofia, de câțiva ani, are o colaborare frumoasă și cu câteva localități din România. La evenimentul de duminică a fost prezent și Viorel Ciobanu, primar, comuna Coţuşca, județul Botoşani, cu echipa sa, care, în mesajul de felicitare a menţionat importanţa acordurilor de parteneriat dintre localităţi în dezvoltarea lor diversă.
După segmentul oficial a demarat cea de-a două etapă a sărbătorii – concertul propriu-zis, care a avut o conotație specifică evenimentului în derulare, creând celor prezenți dispoziție, voie bună, emoții la gradul superlativ. Inițial, conform tradiției, a fost organizată Parada festivă a colectivelor artistice, care, rând pe rând, au urcat în scenă pentru a demonstra talentele, măiestria și pregătirea profesională a artiștilor și care au adus cu sine sofienilor doar ceea ce au mai bun la ei acasă
De la Sofia, Hânceşti, a venit Ansamblul de dans şi cântec folcloric „Ciobănaşii”, (c. a. Olga Obliac), care a pus foc și suflet în ceea ce au prezentat noilor prieteni sofieni.La crearea unei atmosfere de sărbătoare și-au adus aportul mai multe ansambluri folclorice, atât din sat, din raion, cât şi din vecinătate, cum ar fi Șuri, Petreni, Pelinia, Sărata Veche, Fălești, Sofia, Hâncești, care au evoluat ore în șir, menținând publicul într-un suspans emotiv continuu. Prin permanente aplauze și exclamații de „Bravo!” spectatorii au susținut, au apreciat și au mulțumit pentru evoluări și pentru diversitatea de distracții: AF „Busuioc” (c.a. Nina Râciu), Pelinia, AF „Vatra” (c.a. Veronica Grădinaru), Șuri, AF „Cearivnițî” (c.a. Ana Ciornaia), Maramonovca, Taraful „Hora Petrenilor” (c.a. Sergiu Romandaș), Petreni, Ansamblul de dansuri „Ciocârlia”, câteva grupuri de vârstă, ghidați de talentata Alexandra Burlacu, dar și colectivele artistice din localitate „Sofienii”, „Țărăncuțele”, „Sofianca” și micii interpreți: Simona Proca și Damian Nebojenco.
Satul Sofia este slăvit și de gospodinele harnice şi iscusite, care, și de data aceasta, au preparat bucate tradiționale apetisante, cu cele mai deosebite și surprinzătoare executări (mă refer la mini plăcințelele cu brânză sau cartofi, care încăpeau exact într-o gură), au amenajat expoziţii interesante, ele fiind garnisite cu prima roadă a anului: cireșe, căpșuni, dar și cu faguri de miere. Ele concurau activ la invitarea oaspeților să guste din bucătăria sofiencelor, care știu a coace peste 15 feluri de plăcinte, vreo 6 modele de hulubași, vreo 9 idei de colaci împletiți. Iar de sărmale, nici nu știu câte, că nu mi-au ajuns puteri să le gust pe toate. În afara concurenței erau și copturile de casă, „a lea bunica”, cam date uitării în ultimul timp. Dar ce fel vin propuneau oaspeților, puteam aprecia doar după expresia ochilor încântați și a exclamațiilor de genul: „Vai, ce gustos este!”, o-o-o! Ce vin! Foarte bun vin! Extraordinar! Deosebit de bun!”, iar pe fețele găzdașilor se așterneau zâmbete calde de satisfacți.
Gospodarii, la rândul lor, s-au manifestat în cadrul expoziţiei de păsări şi animale, sufletul căreia a fost Ruslan Borsci, unde au prevalat porumbeii, o colecție impunătoare de specii, dar și de găini și cucoși atât gigantici, cât și minusculi, decorativi, câini de diferire rase.
Și copiii au avut unde se distra: alături a fost amenajat „un orășel” al lor, unde bucuriile au curs doldora, în toi fiind distracțiile pe tot parcursul zilei. Are satul atâțea copii și nu poate aduna pentru un liceu, mă gândeam eu…
Primarul Veaceslav Magaleas, căruia călcâiele nu întotdeauna îi atingeau de pământ, fiind în permanentă mișcare, reușea să țină sub control toate, sau aproape toate, aspectele organizatorice ale evenimentului. El a adus sincere cuvinte de recunoștință tuturor colectivelor din teritoriu, care au susținut ideea și s-au implicat activ în buna organizare: Gimnaziul „V. Cantemir”, SRL „Valea Sofiei”, Casa de Cultură, Muzeul de Istorie și Etnografie, Biblioteca publică, aparatul primăriei, IET „Albinuța”, enoriașii Bisericii „Sf.Treime”, Centrul de Sănătate, Cantina socială „Concordia”, Grupul de Seniori „Sofienii”, SRL AEÎ „Sofmicrocredit”.
Însă și fără suportul și aportul agenților economici această zămislire, concepere, idée frumoasă nu putea fi realizată cu succes. Ion Babără, Anatolie Bârnovanu, Ion Bălățel, Leonid Litvin, Veaceslav Gârlă, Serghei Golban, Ion Chiprisean, Alexandru Brânzei sunt doar unii dintre cei mulți, care au contribuit, „punând umărul”, la organizare. Iar familia Bujor a preparat bucate în cantități ca să ajungă pentru toți oaspeții.
A trăi prin cântece înseamnă a trăi frumos, căci prin ele se reflectă cele mai valoroase sentimente ale oamenilor – dragostea, omenia, bunătatea, amabilitatea și prietenia. „Deci, să lăsăm sufletele să cânte și să se bucure, căci viața este frumoasă și merită a fi trăită la fel de frumos și din plin” – mesaj ce răsuna din scena. Drept argumentare a celor spuse a fost prezența și participarea activă a ucrainencei Galina cu fiica sa, ele fiind profund emoționate de cele auzite, văzute, concepute, gustate, de atitudinea sofienilor față de ele. Iar, ca recompensă pentru primirea caldă în rândurile sofienilor, Galina și-a deschis sufletul. Când în scenă a evoluat AF „Cearivnițî”, Maramonovca, în prealabil, fiind prevenită că vor cânta în ucrainește pentru oaspeții refugiați, Galina a adus în scenă satului dansul specific al poporului său, aflat acum la grea încercare. Nu s-a sinchisit, nu s-a incomodat, dar a dansat într-una, punând în amestec diverse sentimente, ce o copleșeau: zâmbet și durere, dans și strângere de inimă, recunoșrință băștinașilor și frică pentru „cei de acasă”, speranță, optimism și încredere în ziua de mâine… O avalanșă de emoții.
Proiectul cultural „Nici un sat fără concert!”, ales cu grijă pentru locuitorii raionului și devenit o măsură culturală ce unește oameni, indiferent de localitate, de credință, limbă sau viziune, îşi continuă drumul prin satele raionului, făcând viața mai interesantă.
Valentina CEBOTARI