Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
„Sofianca” a fost „La Nistru, la mărgioara” – Glia Drochiană

„Sofianca” a fost „La Nistru, la mărgioara”

0

Ansamblul folcloric „Sofianca” a revenit acasă cu locul II de la Festivalul Internaţional „La Nistru, la mărgioară”, ediția XXII, desfăşurat în satul Gura Bâcului, raionul Anenii Noi.

Distribuie Știrea

Ansamblul folcloric „Sofianca” la Festivalul Internațional de la Gura Bâcului

Ansamblul folcloric „Sofianca” la Festivalul Internațional de la Gura Bâcului
Ansamblul folcloric „Sofianca” la Festivalul Internațional de la Gura Bâcului

Ansamblul folcloric „Sofianca” a revenit acasă cu locul II de la Festivalul Internaţional „La Nistru, la mărgioară”, ediția XXII, desfăşurat în satul Gura Bâcului, raionul Anenii Noi.

Larisa BANARU
Larisa BANARU

Formaţia folclorică „Sofianca” a fost fondată de regretata sofiancă Victoria Gudima, care s-a stins din viaţă mult prea devreme, dar care, fiind o mare animatoare a culturii, a lăsat în urma sa o bogată moştenire pentru săteni. Larisa Banaru, actuala conducătoare artistică, la început era o simplă membră a colectivului. Dar când destinul a pus-o în faţa faptului, nu a avut de unde alege şi a preluat dirijarea formaţiei. De mai bine de 20 de ani acest colectiv al Casei locale de cultură culege piese folclorice din sat, le cântă cu foc şi dor, cu mare talent, bucurând inimile spectatorilor cu lucrări de o valoare aparte. Iar Larisa Banaru, în afară de conducătoare artistică, de interpretă, mai este şi o toboşară de o mare măiestrie. Dar şi un factor poştal de toată lauda, pentru munca sa profesionistă dânsa s-a învrednicit de titlul onorific „Personalitatea anului”, concurs, instituit de ziarul „Glia Drochiană”.

Străduinţa artistelor sofience a fost nu o dată observată şi de specialiştii secţiei cultură Drochia. Însă o dată în plus s-au convins de evoluarea calitativă şi înalt profesionistă a lor la recentul Festival „Hangul ca la Sofia”, unde ansamblul Larisei Banaru a cules aplauze frenetice. Ulterior li s-a propus să meargă la Anenii Noi, la Festivalul Internaţional „La Nistru, la mărgioară”, care a ajuns la cea de XXII ediţie.

Pline de emoţii, „sofiencele” au evoluat pe scenă alături de peste 30 de colective de artişti bine pregătiţi din ţară, precum şi din România şi China. Dar au făcut faţă, au convins juriul şi au învins adversarii, cedând locul I doar Ansamblului „Haiducii” din Mereni. Locul doi pentru satul Sofia, r. Drochia, este o izbândă, o victorie, o dovadă, că Sofia a fost şi a rămas o forjerie de cadre talentate în diverse domenii.

Evoluările colectivelor au fost apreciate de personalităţi notorii din domeniul culturii: Iustina Scarlat, Petre Neamţu, Ecaterina Rudacov, Sergiu Ciuhrii, Natalia Munteanu, Constantin Rusnac. Ei au rămas profund impresionaţi şi emoţional mişcaţi de măiestria interpretativă a fetelor de la Sofia, dar şi de autenticitatea şi originalitatea pieselor culese chiar de la baştina lor: „Scrisoare de la măicuţa”, „Frunzuliţă matostat” şi „Foaie verde magheran”, ce au făcut furor printre ascultători, provocându-le întreaga şi deplina admiraţie.

Colectivul s-a învrednicit de această înaltă apreciere graţie muncii permanente şi asiduă. Larisa Banaru mereu se îngrijeşte de repertoriul formaţiei, de profesionalismul interpreţilor, reînnoieşte colectivul, aducând în el, la necesitate, interpreţi noi.

Festivalul a fost dedicat Zilei portului naţional, marcată în R. Moldova în ultima duminică a lunii iunie, şi având drept scop popularizarea tradiţiilor şi obiceiurilor autohtone, promovarea moştenirii culturale şi a tinerelor talente. Agenda festivalului de la Gura Bâcului a prevăzut o paradă a portului naţional, un spectacol folcloric cu participarea colectivelor artistice de pe ambele maluri ale Nistrului, un târg al meşteşugurilor populare, expoziţii de artizanat, ateliere de creaţie, concursuri şi degustări ale specialităţilor culinare locale etc.

Evenimentul a fost „o adevărată sărbătoare a cântecului popular, un eveniment plin de originalitate şi tradiţii, varietate de culoare sub semnul prieteniei şi păcii”, — susține Larisa Banaru.

Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *