Sofienii de rând sunt artişti gata pregătiţi
Şezătorile întotdeauna au constituit unul din obiceiurile cu rol foarte important în viaţa socială a satului. La şezători se lucra, se cânta, se spuneau poveşti şi cimilituri, se practicau unele jocuri sociale, adică se transmitea şi se prelua tradiţia populară.
În dorinţa de a reînvia vechile tradiţii locale, în spiritul întâlnirilor de altădată din vatra satului, lucrătorii Casei de Cultură din satul Sofia au organizat o frumoasă șezătoare cu participarea ansamblului folcloric „Colindeț”, condus de neobosita Lidia Paterău, şi formația folclorică „Sofianca”, ghidată de Valeria Banaru. Atmosfera a fost incendiară: s-a cântat, s-a dansat, s-au spus poveşti, glume, ghicitori, „s-a pus ţara la cale”. În timp ce unii mai spuneau câte o glumă, o ghicitoare, ceilalți depănau, scărmănau lâna, alegeau miezul de nucă, iar copiii dansau cele mai vechi dansuri din sat: „Hangul de la Sofia”, „Fuiorul” și multe altele, toate invățate de la bătrânii din sat.
— S-a primit o sărbătoare frumoasă și pe cinste, – a menționat Veaceslav Magaleas, primarul de Sofia, care întotdeauna susține şi promovează activitatea instituțiilor de cultură din sat, mândria satului.
Într-o atmosferă de adevărată sărbătoare, şezătoarea i-a purtat în timp atât pe copii, cât şi pe cei mai în vârstă, care împreună au călătorit aproape două ore într-o lume a tradițiilor și obiceiurilor din sat, a cântecelor și dansurilor folclorice, creând buna dispoziţie.
Iar eu m-am convins, a câta oară!, că la Sofia nasc şi locuiesc adevărate talente, că multe dintre ele sunt în mijlocul sătenilor, aici muncesc şi aici locuiesc. Iar la o şezătoare sau la alt eveniment cultural vin nu doar cu prezenţa, ci şi cu o participare artistică foarte activă, de parcă în fiecare zi fac acest lucru, fiind gata pregătiți oricând de evoluare.