Luni, 6 noiembrie, la Casa de cultură raională, a avut loc întâlnirea lui Corneliu Padnevici, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, cu cetăţenii. La această întâlnire au mai participat: Vasile Grădinaru, preşedintele raionului Drochia, Vitalie Josanu, vice-preşedinte, specialişti şi funcţionari publici.
Preşedintele a făcut o informaţie minuţioasă despre activităţile prioritare ale organului de administrare publică locală raională. Dânsul s-a oprit la cele mai importante probleme, una din ele fiind aprovizionarea cu apă potabilă. Din 27 de primării în 11 deja se lucrează la construcţia apeductelor. Drumurile, atât cele locale cât şi cele raionale, se află într-o stare deplorabilă pe multe sectoare. În 2017, pentru prima dată, Fondul rutier a repartizat mijloacele financiare destinate reparaţiei drumurilor în părţi egale între APL de nivelul I şi de nivelul II. Or, fiecărui locuitor i-a revenit câte 115 lei. Astfel, primăriile au primit sume concrete, ce trebuie valorificate până la sfârşitul anului, de altfel ele se vor pierde. Alta este, că nu ajung muncitori specializaţi, specialişti, tehnică etc. Consiliul raional, a mai menţionat vorbitorul, se străduie să găsească resurse atât interne cât şi externe pentru a acoperi financiar problemele existente. Pe parcursul anului au fost acordate ajutoare financiare unor primării în realizarea anumitor proiecte. A fost semnat actul final de dare în exploatare a Staţiei de epurare, unde au fost valorificate 12 mln de lei dintr-un proiect transfrontalier pentru a asigura consumatorii cu apă de calitate. Un proiect în valoare de 10 mln de lei este implementat în prezent la Centrul de sănătate “Anatolie Manziuc”, Drochia. Pentru viitor trebuie şi este necesar de renovat Tabăra de odihnă “Poeniţa însorită”, Muzeul de etnografie şi istorie, de găsit posibilităţi pentru a utiliza clădirea fostului spital de boli contagioase etc., a mai spus Vasile Grădinaru.
Corneliu Padnevici s-a referit la realizările de ultimă oră ale Guvernului Filip, despre creşterile considerabile ale Produsului intern brut, dar şi a Bugetului public naţional cu 20%, fapt produs în urma schimbării conducerii serviciului vamal şi fiscal. Administraţia publică centrală îndeplineşte, pas cu pas, Foaia de parcurs privind acţiunile prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, fapt ce a sporit credibilitatea partenerilor externi. Au fost deblocate proiectele cu UE şi, în rezultat, ţara noastră a primit 180 mln euro de la FMI şi 150 mln euro din partea României. Cu 20 de puncte Moldova a crescut în clasamentul mediului de afaceri, astfel că investitorii mai siguri pot deschide afaceri în Moldova. O mare realizare a Guvernului RM este reforma în sistemul de pensii, a mai spus deputatul, ele fiind calculate după o formulă nouă, eficientă, dar mai este indexată şi, pe etape, valorizată. Etapa a doua de valorizare, ce urma să fie aplicată de la 1 aprilie 2018, a fost implementată acum, la 1 noiembrie curent, graţie faptului că au crescut acumulările la buget. Au fost majorate salariile medicilor, pedagogilor, indemnizaţiile pentru tinerii specalişti, au fost făcuţi paşi substanţiali şi în dezvoltarea agriculturii. Însă mai rămân nesoluţionate o mulţime de probleme ce afectează întreaga societate, una din ele fiind încă salariile şi pensiile mici ce nu acoperă coşul minim de consum, a mai estimat Corneliu Padnevici.
După informarea detaliată au urmat întrebări concrete din sală: despre relaţiile acţionarilor de la ÎM “Sudzucker Moldova” SA, despre incomodităţile create de această întreprindere locuitorilor sectorului, conlucrarea între eşaloanele superioare ale administrației ţării, eficienţa institutului prezidenţial. Dar cele mai multe întrebări, desigur, au fost cu referire la pensii, chiar şi după valorizarea ei mulți oameni rămân nesatisfăcuţi de reformă şi recalcul.
Corneliu Padnevici şi Vasile Grădinaru, cât şi specialiştii prezenţi au dat răspunsuri concrete pe marginea unor întrebări adresate, la altele răspunsurile vor urma după o examinare mai detaliată. Vorbitorii au concluzionat, că, în cele mai dese cazuri, soluţiile trebuie căutate împreună.
Valentina CEBOTARI