Șomajul în Republica Moldova
Șomajul este un fenomen ce afectează economiile tuturor țărilor lumii, oricât de dezvoltate și competitive ar fi acestea.
Șomajul, în linii generale, poate fi caracterizat ca o stare negativă a economiei, care afectează o parte din populația activă prin neasigurarea locurilor de muncă. Or, șomajul survine atunci, când numărul cetățenilor dornici de a munci (în țară) este mai mare decât numărul locurilor de muncă oferite de către stat, de cumul cu întreprinderile private.
În Uniunea Europeană, spre exemplu, țările cu cea mai înaltă rată a șomajului sunt Grecia (20,6%) și Spania (în jur de 16,1%). (Două țări în care industria turismului este într-atât de dezvoltată, încât, sincer spus, o bună parte dintre șomeri, practic, nici nu are nevoie de careva ajutor financiar din partea autorităților)…Țările cu cea mai scăzută rată a șomajului sunt Cehia (2,2%), Malta (3,3%) și Germania (3,4%). În Romania cifra este de 4,5% (fapt ce-i clasează pe vecinii noștri pe locul 8 în top 10 țări europene cu cea mai scăzută rată a șomajului)…
Paradoxal, dar în Moldova, conform datelor oficiale, rata șomajului este exact ca și în SUA – 4,1%! Cum autoritățile noastre au determinat un atare procentaj, putem doar presupune. (Probabil, au reieșit din faptul că majoritatea tinerilor emigrează în SUA, unde acceptă să lucreaze pentru sume de zeci de ori mai mici decât alocațiile de șomaj ale băștinașilor și, astfel, contribuie la creșterea șomajului în rândul americanilor)… Cert este că cifrele prezentate de instituțiile de rigoare privitor la numărul șomerilor moldoveni, sunt extrem de necredibile. Or, pentru primele 3 luni ale anului curent Biroul Național de Statistică indică aproximativ 48 de mii de șomeri inregistrați, iar pentru iulie curent, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) raporteaza 16 953 de șomeri…
În contextul creșterii numărului emigranților, fapt vehement negat de cei de la guvernare, mă întreb unde, în trei luni, au dispărut aproximativ 31 de mii de șomeri?!…
Mai marii noștri (pentru că țin la fotoliile confortabile în care-și alintă fundurile și pentru că-i doare tot acolo de problemele țării și ale cetățenilor acesteia), desigur vor zice că o parte din acești șomeri fie au fost angajați în câmpul muncii, conform nu știu cărei reforme finanțate din nu știu care fonduri europene; fie au plecat în străinătate la îndemnul diasporei opoziționiste; fie au decedat „din motive naturale”. (Șomerii moldoveni, în genere, sunt extrem de sensibili: când dau peste o guvernare care îi fură de bani – ori emigrează pentru un trai decent, ori zdohnesc în așteptarea acestuia)…
În 2010 indemnizația lunară a unui șomer din Danemarca reprezinta 90% din ultimul său salariu, pentru o perioadă de doi ani. În Finlanda – 85% din ultimul salariu, pentru un an jumate, Suedia – 80%, din veniturile pentru ultimele 10 luni; în țările din Benelux – între 60 și 85% din ultimul salariu câștigat…
În 2017, în România, indemnizația de șomer era de 75% din salariul minim brut pe țară, plus, în funcție de vechimea în muncă, o cotă procentuală (de la 3 la 10%) din media veniturilor realizate de solicitant (șomer) în ultimul an de activitate… Salariul minim brut pentru România este în jur de 1500 de roni, or 6000 de lei. (Cu 150 de lei mai puțin decât salariul nostri mediu pe economie)…
În 2018 (ca și în ultimii 7 ani), în Moldova, cuantumul ajutorului de șomaj variază de la 30 la 50% din salariul mediu al persoanei, calculat în modul stabilit de Guvern. Salariul mediu pe economie pentru anul acesta este de 6150. Respectiv, ajutorul minim pentru șomaj ar trebui să fie de 1845 lei, or, raportat la șomerii „aflați la evidență” în iulie curent, în jur de 31,3 milioane lei.
Dar, conform datelor oficiale, cheltuielile totale din Fondul de șomaj constituie 27,8 milioane lei… În contextul dat, întrebarea mea este: unde au dispărut trei milioane jumate de lei?!… Probabil într-acolo unde și cei 31 mii de șomeri… (Nu de alta, dar țara are mare nevoie de o Chișinău Arena, cu o capacitate de 2 și, respectiv, 4 ori mai mică decât cea a Stadionului Zimbru sau fostului Stadion Republican)…
P.S.
„Chiar dacă meserii sunt varii, Susțin cu foarte mult curaj,
Că pot fi siguri doar groparii
De neintrarea în șomaj”.
Andrei BULGARU