Profesorul de franceză cu înclinații sportive

Iurie Melinte este un nume pe care puține persoane din orașul Drochia nu-l cunosc. „Adolescentul incurabil” de la IPLT „Bogdan Petriceicu Hasdeu” a reușit să câștige simpatia elevilor săi prin stilul democratic de predare, prin empatia deosebită de care dă dovadă în raport cu problemele discipolilor săi, și, mai nou, prin provocările neobișnuite pe care le lansează.
Provocări menite, în primul rând, să contribuie la starea de bine, atât fizică, cât și emoțională, a celor pe care-i ghidează pe parcursul celor trei ani de liceu.

3

Cea mai recentă provocare de felul acesta a fost propunerea de a petrece orele de franceză alergând. Drept motivație pentru această experiență destul de inedită pe care avea de gând să le-o ofere elevilor săi, a servit nivelul cunoștințelor acestora de franceză, dar și constatarea că condiția fizică a discipolilor săi nu este tocmai la cel mai înalt nivel. Așa că decizia de a încerca noi metode de predare a limbii franceze a venit cumva natural, firesc, mai ales că și elevii au fost destul de deschiși la această propunere. O altă provocare pentru Iurie Melinte a fost faptul, ca mai mult de jumătate dintre elevii liceului vin din satele din împrejurimi, astfel că dascălul și-a propus să meargă în localitățile de baștină ale elevilor ca să alerge împreună cu ei. Crede că în felul acesta nu doar că le va mări nivelul cunoștințelor de limba franceză și condiția fizică, dar le va insufla încredere în capacitățile lor, în puterea lor, în abilitățile sociale. Mai ales că „prieten” în acest demers, anul acesta i-a devenit și o directivă a Ministerului Sănătății, aceea de a petrece orele mai des în aer liber. Iar Iurie Melinte a decis să profite de această „coincidență”, astfel că acum trecătorii și cei care vizitează parcul orășenesc pot vedea clasele la care predă acesta „mărșăluind” prin parc și recitând poeme în cor. Crede că e un început promițător, chiar dacă nu a reușit să-i facă pe toți să alerge, purtând conversații în franceză în același timp.
De altfel, domnul profesor de franceză cu idei originale a făcut din alergare și respectarea unui mod de alimentație sănătos un mod de viață, nu doar o pasiune de moment. Aleargă regulat și își stabilește obiective personale tot mai înalte, se alimentează sănătos și profită din plin de noua condiție fizică pe care a obținut-o. Ii place să arate celor interesați o poză cu sine de dinaintea adoptării noului stil de viață, ca dovadă că chiar funcționează și poate, ca motivație pentru cei care își doresc să înceapă de undeva, dar nu știu exact de unde. Are chiar stabilite și obiective legate de noul stil de viață, cum ar fi participarea la Semimaratonul Chișinău Internațional, unde va avea de alergat 21 km în limita de timp de trei ore. Este convins că va reuși, și mai ales, este decis să nu intre în competiție cu nimeni, decât cu sine însuși. Să stabilească un nou record personal, fără „a lua viteza cuiva”. Iar pentru toate acestea se antrenează temeinic, având drept „motor” doar motivația internă, personală. Din când în când, mai strânge și „adepți”, iar asta e o răsplată și o motivație destul de puternică.

Marcela VOVC

Lasă un răspuns