Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Stagiu cultural-lingvistic în Franța – Glia Drochiană

Stagiu cultural-lingvistic în Franța

„Chiar din primele clipe ale sosirii noastre în Franța (15 profesoare din Moldova) am simțit din partea profesorilor-gazde bunăvoință, amabilitate, responsabilitate, atenție și multă înțelegere prin permanenta întrebare de rutină „Comment ça va?”

Sunt la a doua vizită în Franța. Dar în timpul acestei vizite programul a fost așa de bine organizat, că mi-am îmbogățit foarte mult cunoștințele lingvistice, civilizatorii, din domeniul culturii și istoriei Franței! Am aflat cum este organizat învățământul francez, am făcut comparații cu al nostru, am identificat multe similitudini, dar și deosebiri esențiale. Am concluzionat, că statul francez are mare grijă de tânăra generație, dar și de cadrele didactice, creându-le condiții de învățare și de lucru excelente (caiete, manuale numerice, computere, mobilier modern), profesorilor oferindu-le posibilitatea de a se recrea, de a lua masa la școală, iar în timpul pauzei de la amiază copiii, rămași să ia prânzul la școală, stau cu 1-3 supraveghetori. M-a impresionat gradul de securitate a instituțiilor. Nimeni nu are acces liber! Școlile şi grădinițele sunt îngrădite, încuiate, cu permisiunea directorului vizitatorii lasă la postul de gardă un act de identitate, în loc oferindu-li-se un permis de „vizitator”. În școlile primare, gimnazii, licee numărul profesorilor bărbați este de 40%, spre deosebire de învățământul nostru, care este feminizat.
Am vizitat cele mai frumoase şi minunate castele, ce vorbesc despre trecutul istoric al Franței: Chenonceau, Chaumont, Chambord.
Fiind în vizită la Consiliul departamental Cher, care este unul din partenerii finanțatori ai acestui proiect, mi-am dat seama de nivelul înalt de democrație referitor la alegerea organelor de conducere de orice nivel (alegerile se desfăşoară pe bază de paritate 50%x50% femei x bărbați).
Vizita la Paris îmi va rămâne pentru mult timp în memorie prin urcarea în vârful Turnului Efel, deacolo, din vârf am admirat frumusețea și imensitatea orașului Paris. Ce minte titanică a avut inginerul Gustave Efel, care a creat această operă gigantică, monumentală, prin care Franța este proslăvită în toată lumea… și nu numai, prin milioanele de vizitatori şi turişti pe an, ce fortifică economia țării!
Dar bucătăria franceză! Clătitele din făină de hrișcă cu umplutură din pește, carne de pui, cașcaval, clătitele dulci, „le quiche Lorraine”, „le clafautis”‚ carne de vită coaptă cu poamă și prune, nenumărate feluri de cașcaval nelipsite de la fiecare masă, desertul obligatoriu… De toate am mâncat și toate mi-au plăcut!
Impresiile și cunoștințele acumulate le voi împărtăși colegilor și discipolilor cu mult drag.
Îndemn profesorii de limbă franceză, îndeosebi profesorii tineri, să fie activi, să aplice formulare de participare, scrisori de motivare, să fie receptivi la mesajele asociației „Solidarité Laïque”, să participe la concursurile lansate de dumnealor pentru a beneficia de un sejur în Franța.
Mulțumesc organizatorilor și finanțatorilor acestui proiect: „Solidarité Laïque”, Consiliului Departamental Cher, Alianței Franceze, coordonatorului de proiect Gérard Broussaud, tuturor profesorilor și gazdelor (voluntari), care ne-au fost alături timp de 15 zile.

Emilia SURLARU,
profesoară de limba franceză,
Gimnaziul Moara de Piatră, Drochia

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *