Stâna din Stepanovca, o sursă sufletească de existenţă
E o minune dumnezeiască peisajul mioritic de la marginea satului Stepanovca!
Există locuri, unde aflându-te, ai senzația, că ai nimerit într-o altă lume. Un atare tărâm este la marginea satului Stepanovca. Aici viața merge în unison cu sunetul tălăncilor, trilurile păsărilor și mirosul seducător de caș proaspăt, care te aduc involuntar la rădăcinile vieții de la țară, unde te simți plin de sănătate și departe de grijile lumești. Este ceva, ce ne amintește de îndeletnicirile străbunilor noștri, tradiția oeiritului fiind pentru unii o simplă pasiune, iar pentru alții – o afacere profitabilă. Însă, în spatele acestor frumuseți idilice stau foarte multe griji, foarte multă muncă, care necesită timp, dedicație și sacrificiu.
Ajunşi la stâna din satul Stepanovca tot căutam cu ochii, cine ar putea fi ciobanul? Mare mi-a fost mirarea, când am aflat că proprietarul acestei stâne este o femeie. Cu fața bronzată de soare, cu o pălărie cu boruri mari, cu un zâmbet enigmatic și privirea iscoditoare – așa ne-a întâlnit ciobănița Lucia Goncearuc. Nu puteam cunoaște povestea acestei femei, care și-a asumat o responsabiltate și o grijă fără seamăn când s-a decis să diriguiască această afacere. Or, în opinia multora, ciobănitul, stâna şi oile sunt mai mult o îndeletnicire bărbătească.
Am aflat, că Lucia Goncearuc, băștinașă din s. Moara de Piatră, este proprietară a unei stâne de 200 de oi și capre.
– Pe acest teren, a fost cândva o fermă de porci, – ne-a mărturisit Lucia Goncearuc. – Acum patru ani, am decis împreună cu soțul Victor, că ar fi bine să facem o stână. Nu a fost deloc ușor, am luat și un credit pentru amenajare, căci grajdul a fost construit din cota valorică a sătenilor. Am început de la 30 de capete de oi și capre.
În familia Victor și Lucia Goncearuc au crescut 7 copii: 4 feciori și trei fiice, care au moștenit de la părinți cele mai alese calități: bunătatea, omenia, dragostea de muncă și respectul față de valori și tradiții.
Dar moartea subită a soțului Victor la numai 44 ani, a lăsat un gol imens în sufletul întregii familii, spulberând într-o clipită toate planurile de viitor. Rămasă de una singură în faţa tuturor greutăţilot, Lucia Goncearuc a trebuit să-și strângă durere în pumn şi să continuie ceea ce au întemeiat împreună cu soţul. Cu atât mai mult, că rămase în grija sa cei șapte copii.
Deja trei ani este proprietara stânii, iar în ajutor i-au venit trei feciori mai mari. Împreună au reușit să creeze o adevărată afacere de familie, care îi ajută să-și asigure un trai muncit, dar, relativ, avut.
– Munca unui cioban nu este deloc ușoară, – susține Lucia Goncearuc, – perioada mulsului fiind din luna aprilie până în octombrie, cu ziua de muncă de la ora 4.00 dimineața, până la 23.00 seara. Primăvara cașul de oi ajunge la 10-15 kg din trei mulsori, toamna, laptele fiind mai gras, dar mai puțin, cașul ajunge la 7-8 kg. Prețul unui kg de caș este de 60 lei, atunci când anii precedenți era de 40-45 lei. Creşterea preţurilor a fost generată de situația creată de pandemie și pășunile sărace, din cauza lipsei de precipitații. În aceste condiţii, pentru a întreține stâna, suportăm cheltuieli mai mari ca de obicei. Dar în pofida tuturor greutăților, vom menține și vom continua să ne îndeplinim cu dragoste această meserie, care este și sursa de existență, dar și o împlinire sufletească.
Ala BUGAI