„Străbunii noștri ne lăsară, trecutul sfânt și o frumoasă țară ”
Acesta a fost motto-ul săptămânalului patriotic, care s-a desfășurat recent la Biblioteca pentru copii, Drochia. Am pornit de la motivul, că educația patriotică a fost și rămâne una din laturile mereu active ale formării personalității ori, vorba poetului, „Omul fără Patrie e ca pasărea fără cuib”.
În scopul dezvăluirii tematicii propuse, în sala de lectură au fost expuse două expoziții de carte cu genericul „Celebrități ale neamului” și „Am un plai ca din poveste”. Beneficiarii Serviciului Modern de Bibliotecă „Academia Micilor Vedete” au realizat către aceste zile un filmuleț, în care au recitat cu dăruire de sine versurile preferate nu doar despre toamna moldovenească, dar și despre marea lor dragoste de plai, strămoși.
Culmea evenimentului a fost constituită de cele două activități „La poartă la Ștefan Vodă” și „Ștefan, Ștefan, Domn viteaz”, organizate la solicitarea partenerilor noștri de activitate, elevii clasei a 3-B, LT „Ștefan cel Mare” (învățătoare Rodica Golban) și cei din clasa a 3-a a Gimnaziului „I. Creangă”, s. Țarigrad (învățătoare Emilia Țurcan). Copiii au participat în dezbaterile legendelor despre slăvitul Domn al Moldovei, și-au expus părerile în discuțiile despre viața Domnitorului, apoi au semnat o scrisoare adresată Măriei Sale, în care îl asigură de marea credință și dragoste pentru țara pe care a scăpat-o pe vremuri de la pierzanie, de străduință în munca de învățare a buchiei, stimei față de părinți și bunei, a grijii de patrimoniul lăsat în paza noastră. În semn de recunoștință pentru trecutul glorios, țară independentă și învățăminte prețioase ei au depus flori la bustul lui Ștefan cel Mare, localizat în Piața Centrală a orașului nostru.
Suntem mulțumiți, că prin intermediul acestui șuvoi de informații, biblioteca noastră, fiind una din instituțiile de educație nonformală, participă la realizarea unuia din cele mai importante obiective ale educației, cel de studiere a trecutului istoric al țării noastre și al altoirii dragostei de pământul natal, inițiindu-i în acest scop pe beneficiarii săi în multiple acțiuni și activități culturale.
Nina BEJAN,
bibliotecar principal, Elena GRIŢCO,
bibliograf