Succesul rezidă în muncă asiduă
În plină desfăşurare sunt examenele de absolvire a liceelor, pe când gimnaziştii ieri au susţinut ultimul examen. Despre această perioadă fierbinte de evaluare a cunoştinţelor am discutat cu Ala STELIMAN, şefă-adjunctă, Direcţia Educaţie, Drochia.
– Doamna Steliman, câţi candidaţi sunt la sesiunea de BAC 2019?
– S-au înscris 250 de liceeni, număr aproape identic cu cel din anul precedent. În schimb, restanţieri avem înscrişi de două ori mai puțini ca anterior – doar 25.
– Gimnaziştii ieri au susţinut ultimul examen. Pentru liceeni sesiunea mai durează?
– Această categorie de absolvenţi a susţinut deja trei examene, generale. Astăzi este al patrulea, cel de specialitate. Şi urmează ultimul, la solicitare.
– În câte centre de BAC decurg examenele?
– Ca de obicei, în două centre de BAC, în liceele orăşeneşti „Mihai Eminescu” şi „Ştefan cel Mare”.
– Ce atmosferă domină în sălile de examene?
– Una calmă, liniştită, fără excese. Elevii sunt foarte responsabili.
– Anul acesta testele sunt dificile, complicate?
– Chiar nu ştiu. Dar pe elevii, după ce au avut bătăi de cap la pretestare, acum, după examene, i-am văzut cu dispoziţie bună.
– Absolvenţii, care au avut performanţe în timpul anului de studiu, se bucură de anumite privilegii?
– Desigur. Cei care au rezultate bune la olimpiadele republicane, sunt scutiţi de examenele la BAC, lor li se aplică nota respectivă din oficiu.
– Puteţi să ne daţi nume?
– Cu drag şi multă veneraţie: Valeria Conea, IPLT „Ştefan cel Mare”, eliberată de la examenul de limba şi literatura română, Irina Babii, Liceul rus nr. 3, limba şi literatura română pentru alolingvi. Iar Cătălin Cojocaru, IPLT „Mihai Eminescu”, din 4 probe de BAC, susţine doar 2, deoarece la informatică şi la limbi moderne a fost notat din oficiu. Şi mai avem un grup din 4 liceeni (al cincilea este Cătălin), care au fost certificaţi prin program internaţional la limba modernă, la fel, scutiți de acest examen la BAC.
– Absolvenţii din clasa a IX-a au avut astfel de colegi cu rezultate eficiente?
– În această categorie de absolvenţi Vlada Tocareva, Liceul rus nr. 3, a primit notă din oficiu la limba română și literatura pentru alolingvi, iar Camelia Conea, Gimnaziul Ţarigrad, sora Valeriei Conea – la istorie.
– Doamna Steliman, care sunt secretele succeselor elevilor?
– E de la sine înţeles: ele rezidă în muncă permanentă şi asiduă pe parcursul anilor de studii, ca finalul să se încununeze cu performanţe.
A dialogat
Valentina CEBOTARI