Pentru secolul XXI suicidul a devenit o problemă de sănătate publică. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în fiecare zi, în lume se sinucid circa 3000 de oameni.
La 10 septembrie a fiecărui an este marcată Ziua Mondială de prevenire a suicidului. În 2016 această activitate se desfăşoară sub genericul „Conectare. Comunicare. Implicare”.
Datele statistice demonstrează, că anual în Republica Moldova sunt înregistrate 500-600 cazuri de suicid, multe dintre care implică minori sau tineri.
Conform aceleiaşi statistici, în fiecare caz de suicid sunt cel puţin 7-10 persoane care suferă. Suferă în linişte fără să aibă ajutor şi susţinere, fără să-şi exprime suferinţa. Printre factorii de risc pentru suicide pot fi evidenţiate: depresia, dependenţa de substanţe stupefiante, consumul excesiv de băuturi alcoolice, tulburările psihotice, vârsta înaintată, izolarea socială.
Un fenomen absolut tragic este considerat suicidul la copii şi adolescenţi. Spre regret, în familiile unde se produc fie tentative, fie decese cauzate de suicid, aflăm trăsături comune, cum ar fi: prezenţa conflictelor, a abuzurilor fizice sau psihice, dar şi consumul excesiv de alcool al unuia sau ambilor părinţi, migrarea părinţilor, neînțelegerea, nerecunoaşterea adolescentului ca personalitate, o ruptură în relaţia de dragoste.
Multe dintre persoanele cu suferinţă, gânduri suicidale consideră că nimeni nu le poate oferi susţinere, ajutor, trăesc sentimentul că sunt singuri cu problema lor.
Este important de ştiut că nu este niciodată prea târziu să intervenim. Astfel, pentru consiliere şi ajutor poate fi solicitat medicul psihiatru, psihologul Centrului Comunitar Sănătate Mintală, psihologul Centrului Servicii Prietenoase Tinerilor „Ana” din cadrul CS „A. Manziuc”, or. Drochia.
Menţionăm, că Ziua Internatională de prevenire a suicidului a fost stabilită cu scopul de a responsabiliza și a determina oamenii să conştientizeze că suiciderea poate fi evitată.
Trebuie să ţinem cont de adevărul, că familia, cu atât mai mult, când este una puternică, bine închegată, este un mediu puternic protector împotriva sinuciderii. Membrii familiei, fiind persoanele cele mai apropiate, pot şi au datoria să protejeze, să preîntâmpine cazurile suicidale.
Doina BRĂGUŢĂ,
medic psihiatru, Centrul Comunitar Sănătate Mintală