Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Suport monetar de până la 6000 lei pentru familiile aflate în dificultate – Glia Drochiană

Suport monetar de până la 6000 lei pentru familiile aflate în dificultate

0

????????????????????????????????????

La finele lunii decembrie şi începutul anului curent Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale, relata pentru mai multe surse de informaţie, precum că “pensionarii și persoanele cu dizabilități pot beneficia de un suport monetar unic în sumă de 6000 de lei pentru necesitățile personale”. Această afirmaţie a declanşat mai multe discuţii şi chiar nedumeriri. L-am invitat pe Tudor GOLBAN, şef, Direcţia Asistenţă socială şi Protecţie a Familiei Drochia, pentru a răspunde la întrebările cititorilor noştri

????????????????????????????????????
Golban Tudor

Domnul Tudor, ce înseamnă suport monetar, câ până acum am întâlnit denumiri foarte diverse de fonduri şi campanii?

– De-am avea fonduri, căci categorii de beneficiari sunt câte doriţi. În conformitate cu prevederile Legii Asistenţei Sociale nr. 547-XV din 25 decembrie 2003 şi Legii cu privire la serviciile sociale nr. 123 din 18 iunie 2010, la 18.07.2018 a fost aprobat, prin Hotărârea Guvernului RM nr. 716, Regulamentul-cadru privind organizarea şi funcţionarea Serviciului social de suport monetar.

– Din iulie 2018 – abia acum?

– Anul trecut am alocat suport monetar la peste 100 de familii defavorizate.

– Acoperirea financiară de unde vine?

– Serviciul social de suport monetar adresat familiilor/persoanelor defavorizate este finanţat de la stat prin proiectul minim de servicii sociale prin transferurile cu destinaţie specială.

– Adică, surse concrete primite pentru acest capitol ulterior vor fi repartizate primăriilor.

– Cum vor ajunge fondurile la noi, vom repartiza banii proportional în dependenţă de numărul de populaţie la primăriile din raion.

– Cine va putea beneficia de suport monetar?

– În conformitate cu Regulamentul  privind organizarea şi finanţarea Serviciului social de suport monetar adresat familiilor/persoanelor defavorizate de acest suport pot beneficia familiile/persoanele socialmente vulnerabile aflate în situaţii de dificienţe condiţionate de factori socio-economici, de sănătate şi care rezultă din mediul social de viaţă dezavantajat. Suportul acordat este de până la 6000 de lei pentru familiile care nu au o sursă de venit, în care lucrează doar un singur membru, în care există persoane cu dizabilități, cele numeroase şi constituite din persoane în etate solitare. Cu alte cuvinte, acest serviciu social se referă la familiile/persoanele defavorizate.

– Pentru ce necesităţi va fi directionat suportul monetar?

– Suportul monetar se acordă beneficiarului pentru reparaţia locuinţei şi/sau reparaţia/construirea sobei, adaptarea locuinţei la necesităţile familiei/persoanei defavorizate, procurarea combustibilului pentru prepararea hranei şi pentru încălzire în sezonul rece, procurarea mobilierului adaptat la necesităţi, precum şi alte necesităţi stabilite în planul individualizat de asistenţă.

– Există o procedură specială pentru adresare?

– Doritorii trebuie să depună la asistentul social din localitate o cerere, prin care solicită acest ajutor. În cadrul Serviciului social Suport monetar sunt stabilite câteva filtre pentru selectarea familiilor/persoanelor beneficiare de ajutor.

– Cine examinează cererea?

– Mai întâi cererea este examinată de echipa multidisciplinară – un grup de specialişti din mai multe domenii, instituită de autoritatea administraţiei publice locale de nivelul întâi, care include asistentul social comunitar, medicul de familie şi/sau asistentul medical, poliţistul, reprezentantul autorităţii administraţiei publice locale de nivelul unu, reprezentantul societăţii civile, lucrătorul social – această echipă participă la evaluarea necesităţilor şi implementarea planului individualizat de asistenţă. Organul abilitat cu eliberarea avizului pentru acordarea/neacordarea suportului monetar familiilor/persoanelor defavorizate este Comisia pentru protecţia persoanelor aflate în situaţii de dificultate, constituită prin decizia Consiliului raional.

– Care este valoarea acestui suport monetar?

– Suportul monetar se acordă printr-o singură plată sau o plată lunară, pentru o perioadă determinată de timp, dar nu mai mare de 6 luni. Cuantumul suportului monetar nu va depăşi suma de 6000 lei. În cazul plăţilor lunare pentru o perioadă determinată de timp, dar nu mai mare de 6 luni, suma plăţii lunare va fi calculată proporţional numărului de luni şi cuantumului suportului monetar. Mărimea, destinaţia şi perioada de acordare a suportului monetar se stabilesc şi se menţionează în aviz de către Comisia pentru protecţia persoanelor aflate în situaţii de dificultate în baza necesităţilor identificate şi a recomandărilor echipei multidisciplinare.

– În 2019 în raion au existat familii-beneficiare de suport monetar?

– În raion avem 34 de sate şi 28 de primării. În 2019 pentru aceste necesităţi raionului i-au fost alocaţi 302700 lei. În anul 2020 suma destinată pentru finanţarea serviciului dat va fi dublată.

Pentru conformitate Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *