Unul dintre tinerii talentați ai or. Drochia este Tudor Cucer.
Vocaţia lui i-a fost observată încă de la grădiniță, când, pentru prima dată, participase la un concert şi se plasase pe primul loc.
La doar 7 ani, părinții, sesizând şi susţinând „mugurii” lui muzicali, l-au înscris la școala de muzică din or. Drochia. Instrumentul pe care urma să-l studieze şi l-a ales singur — vioara. A fost o alegere involuntară, dar, peste ani, s-a dovedit a fi una fericită.
Şapte ani a studiat vioara, după care şi-a zis, de ce să nu facă un „tandem instrumental”? Astfel a început să înveţe pianul. Norocul lui a fost s-o întâlnească pe profesoara de pian Cătălina Bârtă, şi dânsa o împătimită de muzică şi „nedezlipită” de pian.
Acum nu mai este un novice în acest domeniu. Tratează muzica drept un univers propriu. Preferă compozitori ruși și francezi: Alexandr Scriabin, Maurice Ravel, Claude Debussy, Sebastian Bates. Încearcă să pătrundă mai profund în muzica clasică.
O altă pasiune a lui Tudor este lectura. Preferă istoria medievală, în special e pasionat de Niccolò Machiavelli.
Îi place foarte mult filozofia, îndeosebi a sec. XVIII- XIX: Arthur Schopenhauer, Jean-Paul Sartre. Din şcoala ateniană îi remarcă pe Platon, Socrate, Aristotel.
Îi place să-i citească pe George Călinescu, Mihai Eminescu, Marin Preda.
Dar marea lui aspiraţie rămâne a fi, totuşi, muzica, în speţă, pianul. „Clavecinul bine temperat” este volumul ce îi menţine dragostea pentru pian.
Îi place să studieze şi independent. Astfel a studiat lucrarea „Toccata și fuga în Re minor”, pe care, interpretând-o, şi-a minunat profesoara.
Tudor deja a obținut rezultate remarcabile, fiind el însuşi mirat de complexitatea pieselor, dar și mândru de cele realizate. În urma participării recente la concursul „Tinere talente” organizat la Chişinău, Tudor Cucer s-a învrednicit de premiul III, concurând cu elevi de la școlile de muzică din Chişinău.
A avut evoluări şi la alte concursuri: „Recitaluri de Toamnă”, la Şcoala de muzică „George Enescu”, or. Bălţi; la Colegiul de Arte „Nicolae Botgros”, or. Soroca, la Şcoala de muzică din or. Edineţ.
Pe parcursul anilor de când studiază la Şcoala de muzică a fost apreciat cu mai multe menţiuni. Între ele: Diploma de excelenţă la concursul pianiştilor „Ignacy Jan Paderewski”; premiul I la concursul desfăşurat la Ialoveni în toamna anului 2016; locul I obţinut în cadrul Concursului „Tinerele Talente”, ce a avut loc în or. Bălți; menţiune la Concursul național „Vlada Tcaci”, or. Chișinău; locul I la Concursul internaţional „Victor Paterău”, ediţia 2016.
Cătălina Bârta, profesoara de pian a lui Tudor Cucer, ne-a mărturisit că elevul dânsei este unul foarte talentat, dar are şi o capacitate enormă de muncă. „Or, — spunea profesoara, — se ştie, talentul este 1%, iar 99 la sută constituie munca asiduă şi cu dedare”.
Tudor Cucer are frumoase rezultate şi în cadrul activităţii liceale. Participă la olimpiadele de română și istorie, este dezvoltat multilateral, citește foarte mult, fapt rar întâlnit printre adolescenții de 17 ani. Totodată Tudor este modest și educat, preferând ca despre reuşitele sale să vorbească faptele.
Mihaela CHIORESCU,
practicantă, anul II, USARB