Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Tinerii drochieni au posibilități mai mari de studiere – Glia Drochiană

Tinerii drochieni au posibilități mai mari de studiere

0

Angela Croitor

Colegiul de Studii Integrate a fost fondat în 2017, ca subdiviziune a Universităţii de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere”, în colaborare cu Consiliul raional Drochia. Iar în 2020 Colegiul de Studii Integrate al USPEE „C. Stere” oferă Diplome de Calificare primei sale promoţii.

Angela Croitor
Angela Croitor

Toată lumea cunoaște, că la Drochia se face carte profundă. Sunt pedagogi buni, profesioniști și sunt elevi dornici să învețe, ei mai fiind susținuți de părinții, care gândesc la viitorul copiilor. Însă până la acest moment Drochia nu avusese un colegiu, doar o școală profesională. Astfel, că decizia a fost întâmpinată cu bucurie și cu susținere. Iar în fruntea instituției în curs de formare a fost luată decizia să fie numită Angela Croitor, care, pe atunci era încă studentă, deși pe ultima sută de metri, la Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere” din Chișinău.
Am cunoscut-o chiar de la sesiunea de fondare, unde avea responsabila misiune de a prezenta părțile: drochienilor – pe fondatorii sosiți din Chișinău, care au invitat cu sine cadre didactice de performanță, iar oaspeților – pedagogii locali, care urmau să se încadreze în muncă la colegiul nou format.
Moderatoarea Angela Croitor arăta timidă, puțin jenată, pe alocuri stingherită, trăia emoții duble ca să-i facă pe participanți să nu regrete niciun minut ceea ce lua naștere la Drochia. Înțelegea, că foarte mult depindea de ea. Cu atât mai mult, că susținea și un examen la cunoașterea limbii române.
Startul a decurs bine. Probleme de ordin juridic și organizatoric au apărut pe parcurs, dar directoarea instituției împreună cu partenerii le-au depășit. Și, până la urmă, colegiul și-a început activitatea cu dreptul.
Au făcut reparație, au selectat personalul din rândul profesorilor drochieni, au completat rândurile elevilor-studenți și, încetul cu încetul, carul a fost mișcat din loc. Acum au ajuns și la primele promoții. Dar câtă muncă stă în spatele acestor succese cunoaște doar Angela Croitor și echipa sa.
„Colegiul acesta este un rezultat frumos al unei munci titanice, făcute de o mână de oameni. Școala profesională pregătește meserii, or colegiile, totuși, sunt nivelul 4, iar acea mână de oameni s-au gândit, că un colegiu ar susține dezvoltarea locală prin faptul, că reținem tinerii în raion, chiar dacă îi reținem pentru 4-5 ani, deja este bine. Dar la noi își fac studiile și tineri din alte cinci raioane, fapt ce duce la întinerirea raionului, acesta fiind unul din obiectivele specifice prioritare ale noastre”, – ne destăinuie Angela Croitor, directoarea colegiului.
Activitatea cu tinerii și pentru tineri a înaripat-o, ea s-a avântat cu tot cu suflet în această vâltoare, pe nume „activitate pedagogică” care îi aduce multă satisfacție, umbrind problemele și neajunsurile. Ea singură este mamă a trei băieți, (ce e drept, doi din ei déjà sunt studenți, adică mai departe de casa părintească), care necesită multă atenție și grijă din partea ei, dar care mereu o alimentează cu energie și cu idei noi. Astfel, aflându-se mereu printre tinerii studioși, Angela se menține și ea foarte tânără, energică, afectată de idei frumoase, pe care le transformă în realitate tot cu tinerii de la instituție.
A devenit una dintre cele mai active autoare de proiecte, atrage tineret la implementarea lor, contribuind la dezvoltarea antreprenoriatului în localitățile raionului. Și reușește mereu.
Relația Angelei Croitor cu contingentul de elevi este una sinceră, fără ocolișuri, de la egal la egal, bazată pe o legătură specială. Ei se înțeleg ușor ce au de făcut și cum e mai bine de procedat. Organizează diverse excursii interesante ca să consolideze relația pedagog-student, dar și pentru un relax tămăduitor pentru sufletele dornice de descoperiri.
Angela e activă, reușește să materializeze foarte multe idei pentru colegiu, studenți, tineret, copii, oraș, o interesează și diverse lucruri utile, benefice pentru comunitate, se străduie să pătrundă în miezul problemelor ca să le găsească soluționare. Dar, cel mai important, găsește limbă comună cu studenții săi, care sunt de diferite vârste și interese. Directoarea și echipa sa de profesori știu secretul cum să facă să fie uniți, înțelegători, să le coloreze viață de student, s-o facă mai interesantă. Inga Sinchevici face și ea parte din familia colegiului. Tânăra este studentă în anul I la Specialitatea „Planificarea și Administrarea Afacerilor”. Iar Lucia Stefanțova, la vârsta de 38 de ani, este studentă în anul 2 și va deveni asistentă medicală.
Colegiul de Studii Integrate al USPEE „Constantin Stere”, orașul Drochia, găzduiește 5 specialități: Jurisprudență, Planificarea și Administrarea Afacerilor, Calculatoare, Contabilitate, Ecologia și Protecția Mediului, Sport și Pregătire Fizică, Asistent Farmacist, Asistent Medical și Moașă.
Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *