Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Tinerii educați devin motivați să NU tolereze actele de corupție – Glia Drochiană

Tinerii educați devin motivați să NU tolereze actele de corupție

0

Lupta împotriva corupției este o datorie a fiecărui cetățean activ și necorupt. În mișcarea pentru o societate fără corupție s-au inclus și câte un grup de tineri de la CEHTA, Țaul, și de liceeni de la IPLT „B.P.Hasdeu”, Drochia, într-un proiect comun, implementat de AO „AGRO-CONS, coordonator de proiect – directorul instituției Tudor Darii.

Tinerii implicați în proiectul respectiv participă activ la toate activitățile prevăzute și organizate întru beneficiul generației tinere. Puțin mai devreme ei au participat activ la un flash mob, o formă de manifestare activă a tinerilor în prevenirea actelor de corupție în domeniul agricol, dar cu impact asupra sănătății întregii societăți, mai cu seamă a generației tinere. Iar recent, aceste două echipe s-au întrunit pentru a fi școlarizate în continuare în baza proiectului „Consumăm produse de calitate pentru o generație sănătoasă”. Atelierul tinerilor s-a desfășurat timp de 2 zile untr-un loc pitoresc, la „Poenița însorită”, în zile cu soare, ce dispuneau nu doar la muncă serioasă și implicare, dar și la odihnă și distracție.
Alfabetizarea împotriva actelor de corupție a continuat prin activități interesante și de suflet. Tudor Darii i-a felicitat pe tinerii participanți cu o nouă etapă în procesul de însușire a materiei de eradicare a formelor variate de corupție, un cancer al societăței, dorindu-le succese. Apoi câțiva fermieri tineri, care au ales să crească producție agricolă de calitate pentru concetățenii lor, au relatat ascultătorilor despre afacerile lor în agricultură: Marina Burlacu, Chetrosu, Maxim Burlacu, Zgurița, Vladimir Păun, Hăsnășenii Noi.
Ana Todița, Centrul de Excelenţă în Horticultură şi Tehnologii Agricole din Țaul, ce formează specialiști competenți în domeniul agriculturii (CEHTA), Mihaela Apostol, IPLT „B.P.Hasdeu”, și-au prezentat echipele pe care le reprezentau și au vorbit despre planurile de viitor.
Iar Aliona Darii, juristă de profesie, expertă în cadrul proiectului respectiv, a demarat un program interesant de interacțiune între tinerii-gazdă și tinerii-oaspeți, utilizând jocurile – cea mai accesibilă formă de expunere și asimilare a informației. Un interes sporit au provocat caricaturile desenate de participanți, prin care și-au manifestat intoleranța față de actele coruptive, cunoscute în toate ramurile și domeniile din societate. Aceeași tematică a fost utilizată și la următorul concurs, cel al scenetelor, elaborate în temeiul sloganelor primite de la expert. Tinerii din ambele instituții s-au dovedit a fi pe cât de ingenoși, pe atât de talentați și în scurt timp s-au transformat în dramaturgi, scenariști, actori, care au jucat foarte convingător și au transmis mesajul corect de defăimare, descoperire, prevenire și combatere a corupției. Învingătorii au fost premiați cu cadouri.
Activități de genul respectiv au continuat și în a doua zi a atelierului la aer liber. Tinerii au fost implicați într-un maraton cu tematica „Corupția și daunele ei”, răspunzând la mulțimea de întrebări ale expertei Aliona Darii despre corupție și anticorupție, despre legi și organizații, instituții internaționale, implicate în combaterea corupției.
La rubrica „Studii de caz” au fost puse în discuții acte de corupție în diferite domenii (guvern, afaceri, educație, medicină etc.). Ulterior tinerii au ajuns la concluzia, că pentru a preveni corupția la nivel personal sunt necesari 3 pași-cheie:
* educație și conștientizare;
* refuzul de a se implica în acte de corupție;
*raportarea cazurilor de corupție identificate.
În aceste 2 zile, tinerii au fost implicați și în activități sportive, la fel de interesante și captivante, care au consolidat prietenia și cunoștințele.

Valentina CEBOTARI

Proiectul „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partener al proiectului în regiunea de Nord este A.O. „Pro Cooperare Regională”. La nivel local inițiativa „Consumăm produse de calitate pentru o generație sănătoasă” în or. Drochia și s. Țaul, r. Dondușeni este implementată de A.O. „Agro-Cons” .

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *