Tinerii popeșteni au devenit
Făt Frumos și Ileana Cosânzeana
Cultură, Turism, Tineret și Sport Drochia organizează Show-concursul de inteligență și frumusețe „Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana”, având drept scop scoaterea din anonimat a tinerilor, înzestrați cu talent și abilități de cunoaștere a valorilor autentice. În acest an, au putut bucura publicul spectator tineri talentați, cu prezentări de o prestație deosebită a localității de baștină.
Show-concursul a început cu frumoasa poveste despre Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana, aducând spectatorii într-o lume de basm. Atmosfera a fost întregită de frumoșii haiduci – Ceata de bărbați „Buciumul”, ghidați de Alexei Pânzaru, care au delectat spectatorii cu piese autentice, fiind și un respiro pentru participanții din culise, emoționați la maxim, care urmau să se prezinte.
Show-concursul de inteligență și frumusețe „Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana”, ajuns la cea de-a XII-a ediție și a întrunit șase perechi de tineri din localitățile raionului: Alexandru Jardan și Daniela Sapojnic, Colegiul de Studii Integrate „C. Stere”, Drochia, Marian Toma și Alexandra Antonovici, s.Pelinia, Rustic Dumbravă și Ana-Maria Oșovschi, or. Drochia, Maxim Grădinaru și Ionela Șumanschi, s.Șuri, Rafael Russu și Elena Banaru, s. Sofia, Liviu Spătaru și Daniela Mereuță, s.Popeștii de Jos.
Moderatorii Laura Grozav și Alexandru Pânzari au invitat în scenă participanții, conform ordinii de evaluare, care a fost prestabilită prin tragerea la sorți, înainte de concurs. În componența juriului, care a apreciat talentul și originalitatea prezentării, au fost: Cristina Țurcanu, șefă, DCTTS, Alexei Vasilean, președintele raionului, Rodica Lozovan, specialistă principală, Direcția Cultură, Veaceslav Mazur, c. a. Aansamblul „Sudarușca”, Alexei Pânzaru, c. a. Ceata de bărbați „Buciumul”, or. Drochia.
Cristina Țurcanua a adresat un mesaj de salut tuturor participanților, susținătorilor, celor prezenți.
Cele 5 probe ale show-concursului, la care s-au duelat concurenții, pentru cel mai reprezentativ Făt-Frumos și Ileană Cosânzeană, au fost: prezentarea sau cartea de vizită, cântecul folcloric în duet, dansul popular, filmulețul despre localitatea de baștină și proba de inteligență. Fiecare a trăit momente și emoții nedescrise, căci în spatele acestor probe au fost ore și zile întregi de muncă, de emoții, de repetiții, până la epuizare. La prima probă toți participanții au adus în scenă cele mai originale prezentări ale localităților de baștină. În acest sens, pe scenă au fost expuse cele mai spectaculoase forme de prezentare în proză, baladă, doină și recitaluri muzicale.
La proba cântecului folcloric în duet, tineri au interpretat cântece populare autentice, de o valoare incontestabilă a localității de unde vin. Nici la proba dansului popular nu au dezamăgit așteptările publicului spectator, aducând în scenă adevărate capodopere coregrafice, moștenite din străbuni. Proba filmulețului de prezentare a localității de baștină a impresionat prin originalitate și conceptul viziunii artistice, iar la proba de inteligență au surprins plăcut prin felul de a gândi, profunzime și inteligență.
Atmosfera sărbătorii a fost dominată de dispoziția la maxim a spectatorilor și susținătorilor, care au venit să „țină pumnii” pentru Feți-Frumoșii și Ilenele-Cosânzene, care au demonstrat tot ce au pregătit mai bun, mai frumos și mai autentic. În pauzele dintre probe au evoluat interpreți individuali, care au delectat spectatorii cu cele mai alese piese muzicale, în recital cu Adriela Bejenari, Andreea Cebotari și Ilinca Valuță.
Juriul a prezentat rezultatele concursului, participanții fiind apreciați, conform punctajului acumulat, în cadrul celor cinci probe. Astfel, pe locul VI s-au plasat Maxim Grădinaru și Ionela Șumanschi, pe locul V – Alexandru Jardan și Daniela Sapojnic, pe locul IV – Rafael Russu și Elena Banaru, pe locul III – Marian Toma și Alexandra Antonovici, pe locul II – Rustic Dumbravă și Ana-Maria Oșovschi, iar de Premiul Mare și Trofeul show-concursului – Buzduganul fermecat și Cununa de flori, s-au învrednicit Liviu Spătaru și Daniela Mereuță, satul Popeștii de Jos.
Toți participanții au fost decernați cu diplome, flori și premii bănești.
Câștigătorii concursului au trăit clipe de maximă intensitate, cu lacrimi de bucurie. Nu am ezitat să culeg câteva impresii, impregnate adânc în sufletul celor, care s-au delectat din gustul victoriei.
Am adresat câteva întrebări eroilor de poveste Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana din Popeștii de Jos, Daniela Mereuță și Liviu Spătaru, vizavi de impesiile și emoțiile trăite în cadrul concursului, cât de ușoare sau dificile au fost probele de concurs, cine i-a susținut și ajutat la pregătirea probelor.
Liviu Spătaru: „Concursul a fost foarte interesant și competitiv și ne-a lăsat impresii uimitoare. Probele poate nu au fost atât de dificile, dar am muncit foarte mult și sunt bucuros, că am avut o atitudine serioasă și responsabilă, căci am avut concurenți puternici. Ne-a plăcut foarte mult cuplul din Pelinia, dar fiecare cuplu în parte a fost deosebit la anumite probe. Intuiția îmi spunea, că avem șanse reale să câștigăm concursul și am trăit cu adevărat un sentiment de mândrie, când am aflat că suntem perechea câștigătoare.”
Daniela Mereuță: „Începutul a fost puțin dificil, dar, pe parcurs ne-am dat seama, că putem câștiga Trofeul. Mulțumim din suflet celor, care s-au implicat cu multă dedicație la pregătirea pentru concurs: Silvia Berladean, directorul Casei de cultură Popeștii de Jos, Angela Macuh și Tatiana Sochircă. Când a fost rostit numele nostru, am fost puternic emoționați. În subconștient știam, că am muncit foarte mult și merităm acest premiu. Eu personal, sunt inspirată de oamenii, ce trăiesc alături de mine și de faptele lor, care influențează lumea. Consider, că fiecare tânăr și tânără poate deveni un Făt-Frumos și Ileană Cosânzeană a timpurilor noastre, atât cât vor purta cu sfințenie dragostea față de tradițiile populare, de folclorul autentic, de valorile noastre naționale, lăsate din străbuni”.
Ala BUGAI