Tinerii și vârstnicii din Drochia au aflat despre avantajele integrării în Uniunea Europeană
Echipa AO „Institutum Virtutes Civilis” a desfășurat la Drochia o vizită de informare despre integrarea europeană a Republicii Moldova.
Discuția publică a adunat circa 60 de participanți și participante de toate vârstele. Principalele subiecte discutate au ținut de istoria constituirii Uniunii Europene, structura instituțională a UE, dar și oportunitățile de studii, călătorii și lucru pe care le oferă comunitatea europeană.
Campania de informare „Uniunea Europeană pe înțelesul tuturor” se desfășoară în localitățile din țară cu sprijinul tinerilor, activiștilor și activistelor, dar și al femeilor lidere (primare și consiliere locale) din comunitate. Aici se discută despre beneficiile aderării la Uniunea Europeană, precum și combaterea diferitelor mituri care circulă în societatea noastră.
“Scopul evenimentului este informarea populației pentru luarea deciziilor strategice. Însă pentru aceasta, oamenii trebuie să dispună de informații relevante, actuale și obiective. În cazul de față, noi le oferim informații factologice despre Uniunea Europeană și prin aceasta ne dorim să sporim cunoașterea în rândul populației a valorilor europene, a ceea ce prezintă Uniunea Europeană ca formațiune de state.” spune Liubovi Prodan-Șestacova, Coordonatoare instruiri, AO „Institutum Virtutes Civilis” (AO IVC).
„Nicio țară din UE nu a început vreun război pe continent.”
În debutul discuțiilor, expertele AO IVC au descris etapele constituirii UE. Astfel, juniorii și seniorii prezenți la eveniment au aflat că Uniunea Europeană a fost formată pentru a preveni orice tip de război pe „bătrânul continent”. Astfel, Franța, Germania de Vest, Italia, Belgia, Luxemburg și Țările de Jos au format Comunitatea Cărbunelui și Oțelului [n.r. transformată ulterior în UE] pentru a duce un control mai strict al resurselor cu potențial militar.
Datorită acestei înțelegeri, economia acestor țări s-a dezvoltat, nivelul de trai de după război s-a îmbunătățit, ceea ce a încurajat și mai multe state în următoarele decenii să adere la Uniunea Europeană. O informație cu adevărat prețioasă expusă de Liubovi Prodan-Șestacova a ținut de faptul că: „Nicio țară membră a UE, până în prezent, nu a atacat alt stat din Europa și nu a declanșat vreun război pe continent”.
O altă temă dezbătută în cadrul întâlnirii cu locuitorii orașului Drochia a ținut de explicarea mai multor mituri care alimentează frica și neîncrederea în UE. Prin urmare, clarificările ce au fost aduse s-au bazat pe fapte obiective și experiențe ale altor state care deja au aderat la UE. Participanților li s-au explicat că Republica Moldova nu-și poate pierde identitatea, limba, valorile, pământurile și altele odată cu aderarea la UE. Nicio țară nu a fost lipsită cu forță de aceste trăsături culturale, ba mai mult, UE este comunitatea de state care promovează diversitatea și demnitatea umană.
Alt subiect care a trezit un interes deosebit a fost legat de procesul de aderare a Republicii Moldova la UE. Astfel, cei prezenți la întâlnire cu expertele AO IVC au aflat ce presupune procesul de aderare și ce pași implică acesta. Tinerii și adulții au făcut cunoștință cu acele 35 de capitole de integrare ce vizează șase domenii-cheie, precum relațiile externe, agenda ecologică, creșterea favorabilă incluziunii etc. Obiectivul Republicii Moldova este îndeplinirea tuturor condițiilor stipulate în aceste 35 de capitole și aderarea la UE până în anul 2030.
Nu în ultimul rând, seniorii prezenți la eveniment au aflat că și pentru ei UE a pregătit oportunități la care se pot înscrie liber. Este vorba despre Universitatea vârstei a III-a, un concept dezvoltat și implementat de Uniunea Europeană. Orice persoană cu vârsta de până 70 de ani își poate realiza visul de a studia în una dintre universitățile europene.
„Ne vom putea dezvolta din toate punctele de vedere.”
„Datorită acestei discuții publice, am aflat despre structura organizațională europeană și despre pașii pe care trebuie să-i parcurgă Moldova pentru a adera la Uniunea Europeană. Pentru mine UE înseamnă pace, înseamnă libertate și multe oportunități pentru tineri”, a spus Aliona Cociorvă, elevă la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Drochia.
„Eu urmăresc știrile la televizor, citesc ziare și mă simt mândră că Moldova noastră a început procesul de aderare la UE. Văd că Turcia de ani la rând nu poate, iar noi am făcut-o. Uniunea Europeană pentru mine înseamnă o comunitate de mai multe state, unde fiecare vine cu tradițiile, cu legile sale și totul se respectă. Aici ne vom putea dezvolta din toate punctele de vedere: știință, cultură și economie. Îmi place Uniunea Europeană pentru că se respectă drepturile”, ne-a mărturisit Sofia Vieru, membra grupei de inițiativă „Ambasadorii maturității” din Drochia.
Discuția a trezit interes și discuții aprinse, a fost un eveniment binevenit în contextul evenimentelor actuale.