„Toamna – ultimul și cel mai frumos zâmbet al anului”
Duminică, la 9 octombrie, în contextul Zilei Internaţionale a Persoanelor în Etate, satul Sofia a fost gazda unui eveniment deosebit – Festivalul „Toamna de aur a seniorilor” cu genericul „Toamna în culorile vârstei”. Acest eveniment a fost planificat de Grupul de seniori „Sofienii” drept răspuns la numeroasele invitații ale seniorilor din diverse localități ale republicii. Împreună cu primăria, primar Veaseclav Magaleas, consilierii locali, susținuți se instituțiile de cultură și de educație din teritoriu, de oameni de bună credință, au decis să-și invite noiii prieteni și colegi la o tradițională sărbătoare de suflet, cum știu a organiza sofienii. Or, seniorii sunt deja persoanele care au vârstă nobilă de 50+, astfel, că măiesria de bune gospodine s-a intercalat cu experiența anilor, ocupația de suflet și cu dragostea cu care au demarat pregătirile.
Sofienii, din nou, au fost gazda unui eveniment de anvergură, un festival, care i-a avut în prim plan pe seniori, atât cei locali, cât și oaspeții sosiți la sărbătoare.
Casa de Cultură Sofia, pregătită și decorată atât în stil național, cu lucruri hăndmade, confecționate de mâinile harnice ale gospodinelor din localitate, cât și autumnal, cu bogățiile și roadele toamnei, aranjate cu gust în fața scenei, şi-a deschis larg uşile pentru multă lume bună şi frumoasă, pentru oaspeții sosiți din diferite localități: Edineț, Fălești, Pelinia, r. Drochia.
Grupul de Seniori „Sofienii” și-au invitat oaspeți la Festivalul „Toamna de Aur a Seniorilor», ediţia a II-a, cu enigmaticul generic „Toamna în culorile vârstei”. Dacă sincer, de câțiva ani urmăresc activitățile Grupului de seniori din Sofia (seniori-persoane care au depășit vârsta juniorilor, care sunt mai în vârstă, mai bătrâni), de fiecare dată am apreciat activismul social al lor, dar în esența lucrurilor am intrat mai puțin. Evenimentul de la Sofia a demonstrat publicului cine sunt SENIORII: activi, uniți, sociabili, dornici de lucruri și fapte frumoase, cu idei novatoare, plinide energie, care mai și cântă frumos, dansează, compun și recită versuri. Urma să mă conving ce potențial bogat ascund aceste grupuri de cetățeni, pe care anii nu i-au ofilit, dar i-au mobilizat să se exteriorizeze, să se manifeste, să folosească resursele și capacitățile proprii întru a dezvolta noi și noi activități și ocupații după plac și la solicitarea inimii.
Festivalul sofian a fost organizat la cel mai înalt nivel: de la transformarea Casei de cultură într-o veritabilă Casă Mare națională, amenajată cu perne, covoare, lucruri handmade, expoziții, decoruri etc., până la pregătirea variatei game de copturi tradiționale, a plăcințelelor minuscule pentru pauza de cafea, dar și a ideilor ingenioase de primire a oaspeților, a decorului intrării în primărie, a trecerii de la primărie spre Casa de cultură și încă a multor altor elemente și detalii, mici și mărunte, dar care au întregit ziua de 9 octombrie.
Startul sărbătorii a fost dat cu tradiționala paradă a costumelor populare, demonstrate de colectivele artistice care urmau să se urce în scenă, întâmpinate de primarul Veaceslav Magaleas și de seniori cu pâine și sare, cu flori și emblema evenimentului. Moderatoarea Svetlana Banaru, directoarea muzeului din localitate, a pregătit un scenariu bogat cu multe și diverse aspecte. Preotul Valeriu Radu-Tataru, parohul Bisericii „Sfânta Treime” din localitate, a adresat un tedium de sănătate, a stropit cu agheazmă și a dat start sărbătorii.
Scena, aranjată în stil popular, a primit membrele Ansamblului folcloric „Țărăncuțele”, care au deschis sărbătoarea cu un recital de melodii populare. Apoi cuvânt de felicitare a avut Elena Darii, coordonatoarea Grupului de seniori „Sofienii”: „Grupul nostru este activ, se implică în activități de caritate, dezvoltăm voluntariatul, deși suntem și noi cu tâmplele albite, dar de sprijinul și de ajutorul nostru au nevoie cei mai triști ca noi. Prin activitățile desfășurate noi promovăm valorile, tezaurul nostru. Numai așa, în unire și înțelegere, putem face lucruri mari”.
Veaceslav Magaleas a vorbit despre importanța Grupului de seniori pentru comunitate, care, activi fiind și plini de idei, se implică în diverse activități sociale, ajută cetățenii care au nevoie de sprijin, organizează măsuri educative pentru tineret. „Și evenimentul de azi demonstrează activismul seniorilor sofieni, care au depus toate abilitățile să creeze o bună dispoziție tuturor. „Toamna de aur a seniorilor” presupune și roadele bogate ale toamnei roditoare. Aducem cuvinte de recunoștință echipelor de seniori care au dat curs invitației noastre, dar și celor care s-au implicat în organizarea festivalului: Casa de cultură, IET, Gimnaziul „Viorel Cantemir”, Gospodăria comunală, agenților economici, care au fost receptivi și de data aceasta. Grupul de seniori „Sofienii” este permanent alături de Consiliul local, participă la luarea deciziilor, împreună identificăm problemele și încercăm să le soluționăm, ne străduim să-i susținem și să-i ajutăm pe cei mai triști ca noi, ei participă la salubrizare. Seniorii noștri sunt activi și în cadrul măsurilor culturale, exemplu poate servi și cea de azi. Aducem mulțumiri și AO „Casmed”, reprezentată aici de Ana Spânu, care au lansat acest proiect foarte pozitiv”.
Evoluările Ansamblului „Țărăncuțele”, a soliștilor și declamatorilor, a grupului de eleve de la Gimnaziul „Viorel Cantemir”, a Ansamblului de dans „Ciocârlia”, conducătoare artistică Alexandra Burlacu, a copiilor de la grădinița din localitate, a Ansamblurilor folclorice „Sofianca” și „Sofienii”, (cond. art., respectiv, Zinaida Brânzei și Victor Șerșen), s-au succedat cu luările de cuvânt: Ion Babără, director, SRL „Valea Sofiei”, Boris Dibrianschi, FC „Antracit”, Victor Lopatenco, unul din întemeietorii GS „Sofienii”, Nina Râciu, artistă-seniorită de origine sofiancă, dar care locuiește și activează în s. Pelinia.
Apoi scena a fost pusă la dispoziția oaspeților: colectivul de seniori din Pelinia, a GS „Doruleț”, s. Călugăr, Fălești, și celor trei colective sosite din Edineț: CS „Romantica”, s. Corpaci, CS „Viișorenii”, s. Viișoara, GS „Ambasadorii cu suflet” din comuna Parcova și s. Fântâna Albă. Acest grup de seniori, care a prezentat un extraordinar colaj de dansuri și cântece combinate, a fost însoțit de primarul Marcel Snegur, care-și trage rădăcinile din Sofia, el fiind fiul lui Dumitru Snegur, prezent și el în scenă.
Organizatorii evenimentului de suflet au ținut să aducă mesaje de mulțumire persoanelor, care au contribuit la susținerea financiară a festivalului: Ion Babără, Boris Dibrianschi, Victor Șerșen, Vadim Bursacovschi, Anatol Grosu, Natalia Sănduță, magazinelor din localitate, cât și tuturor seniorilor sofieni, care s-au implicat în întreg procesul.
Sărbătoarea seniorilor de la Sofia a fost una de suflet, s-a desfășurat ca o poveste, plină de ingeniozitate, activism, imaginație, fantezie, decoruri inedite, dar și de amabilitate, politețe, bunăvoință, zâmbete și voie bună. Senioritele sofiene au fost și gospodine harnice și primitoare, dar și artiste consacrate, camertonul cărora a dat tonul unei atmosfere incendiare de dans, veselie, distracție și energie maximă, unde a dominat cântecul și voia bună, toți seniorii demonstrându-și satisfacția, armonia, echilibrul și starea sufletului.
Seniorii, care pledează pentru o viață activă la orice vârstă, au adus un omagiu nu doar vârstei lor nobile, asociată cu toamna de aur, dar și anotimpului mănos, el fiind ultimul și cel mai frumos zâmbet al anului, expoziția cu darurile toamnei fiind una de excepție.
Valentina CEBOTARI
În poze: secvențe de la Festivalul seniorilor „Toamna în culorile vârstei”, s. Sofia