Îmi spune Nicolae Plăcintă şi sunt din s. Drochia. Recent, am citit în „Glia drochiană”, cum că Ministerul Economiei a interzis întreprinderii „Poşta Moldovei” să perceapă taxe de la pensionari pentru livrarea pensiei la domiciliu. Tot în acel material se mai spunea, că „angajații ÎS „Poșta Moldovei” trebuie să livreze gratis pensiile și alocațiile sociale de stat persoanelor în vârstă și celor cu dizabilități în baza cererilor depuse de ei personal”.
Eu am întrebat factorul poştal, care mă deserveşte, despre posibilitatea de a primi pensia la domiciliu, desigur, în baza depunerii cererii respective. Dânsa mi-a spus că nu am acest drept.
Dar eu am serioase probleme de sănătate şi deplasările mele sunt limitate.
Ce fac? Cum să procedez? Cum îmi soluţionez problema?
Vă rog să mă ajutaţi.
Reieşind din considerentul că situaţia cu care se confruntă Nicolae Plăcintă din s. Drochia, poate fi una comună a pensionarilor, am readresat întrebarea cititorului nostru lui Anatol Bugai, director, „Poşta Moldovei” Drochia, care ne-a comunicat următoarele:
— Recent, ÎS „Poşta Moldovei” a elaborat un nou regulament.
Acest regulament stabileşte relaţiile dintre întreprindere şi beneficiarii de pensii şi alocaţii sociale, cu atenţie deosebită pentru obligaţiunile şi drepturile fiecărei părţi.
Totodată, menţionez, că, printr-o dispoziţie a sa, vicepremierul Octavian Calmâc a indicat că angajaţii ÎS „Poşta Moldovei” trebuie să livreze absolut gratuit pensiile şi alocaţiile sociale de stat persoanelor în vârstă şi celor cu dizabilităţi în baza cererilor depuse de ei personal. Restul persoanelor care beneficiază de pensii sau alocaţii sociale de stat urmează să-şi ridice sumele personal de la oficiile prestatorilor de servicii.
Din păcate, există unele persoane deţinătoare de pensii, care, deşi sunt, ca să zic aşa, deplasabili, merg şi la piaţă, şi la policlinică, şi în alte locuri, dar când vine vorba de pensie refuză să meargă la Oficiile poştale.
Contactată telefonic, Aliona Ţurcan, şefa Oficiului poştal din s. Drochia, ne-a declarat:
− Nicolae Plăcintă nu a depus nici cerere pentru livrarea pensiei la domiciliu, dar nici nu mi-a pus această întrebare mie personal. Din câte ştiu, însă, dumnealui se poate deplasa, ba mai mult, munceşte şi în grădina proprie şi în cea a părinţilor, aflată la ceva distanţă de casa lui.
În dorinţa de a elucida până la capăt această chestiune, am solicitat şi răspunsul organului de administrare publică locală. Astfel, Iulia Guţu, contabilă la primărie, dânsa îndeplinind temporar şi funcţia de secretară a Consiliului sătesc Drochia, ne-a mărturisit:
− Ştiu că Nicolae Plăcintă este cu serioase probleme de sănătate. A suportat şi o intervenţie chirurgicală. Un timp chiar a stat la pat. Nu cred că ar fi o mare problemă livrarea pensiei la domiciliul dumnealui, desigur, în baza cererii de solicitare a acestui serviciu. Angajaţii de la Oficiul poştal din localitate totdeauna au mers în întâmpinarea consătenilor. Sunt sigură că şi acest caz va fi soluţionat amiabil.
Nota redacţiei:
La 11 septembrie, curent, Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) s-a autosesizat în cazul ordinului emis de conducerea ÎS „Poșta Moldovei” privind perceperea unor taxe de la pensionari pentru livrarea pensiei la domiciliu. Viceprimministrul, ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmâc, a dispus anularea documentului și investigarea cazului dat.
Apropo, spre exemplu, în s. Șurii Noi există 167 persoane care beneficiază de pensii și alocații sociale de stat. Dar această localitate nu are Oficiu Poștal. Ba mai mult, de la Șurii Noi nu există nici transport public care să lege localitatea de Oficiul Poștal nr. 2 Drochia, unde oamenii își ridică pensiile.
… Încă o problemă a satelor mici.
A înregistrat Liuba BULGARU