Gospodăria agricolă, creată şi condusă de Ion Marcu, cu sugestivul nume „Drochianca” (terenurile sunt amplasate în satul Drochia), este una de proporţii modeste.
Iniţial, Ion Marcu a infiinţat o mică Gospodărie Ţărănească pe care a numit-o cu gingăşie „Drochianca”, probabil, şi pentru că avea un număr redus de terenuri agricole. Nu s-a aventurat după suprafeţe mari, a cumulat doar terenurile agricole, pentru lucrarea cărora a considerat că dispune de necesarele forţe şi capacităţi.
Cu trecerea anilor, şi-a extins puţin aria întreprinderii agricole, transformând-o în Societate cu Responsabilitate Limitată.
Acum are la activ 270 hectare de pământ, pe care, împreună cu cotaşii, le lucrează cu mult drag şi mare grijă.
Ion Marcu a muncit toată viaţa în domeniul agricol. Cunoaşte bine această muncă, dar şi mai mult o respectă.
− Ţarina nu admite lipsă de stimă, — este convins dânsul. — Pământul nu suportă nici nerespectul, nici minciuna, nici munca „de-a balaia”. Ca să te răsplătească cu roadă, solului trebuie să-i dai ce-i a lui, strictul necesar şi la timpul cuvenit. Aşa, un fel de „Tu mie o boaghe la nevoie, eu ţie un sac drept răsplată”, — ne spune filosofic gospodarul de la „Drochianca”.
Deşi suprafeţele sunt relativ mici, munca în gospodărie este la fel de complicată ca şi la colegii cu întreprinderi mari. Iar cum străduinţa celor de la „Drochianca” este una gospodărească, succesele şi meritele sunt pe potrivă.
Astfel, conform bilanţului anului agricol 2017, Ion Marcu şi agricultorii săi au obţinut câte 42 chintale de culturi cerealiere la hectar, faptul acesta permiţându-le să se plaseze pe locul trei, grupa a treia, în concurenţa de muncă.
− Desigur, că aprecierile ne bucură, — ne-a declarat Ion Marcu. — Atât că ele şi mai mult obligă. De aceea, nu vom „slăbi” pasul nici în anul care a început.
Liuba BULGARU