Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Tranzitul de gaze prin Ucraina va fi oprit. Soluția unui expert pentru Moldova – Glia Drochiană

Tranzitul de gaze prin Ucraina va fi oprit. Soluția unui expert pentru Moldova

0

„În cazul în care s-ar întrerupe complet tranzitul prin Ucraina, gazele naturale ar putea ajunge în R. Moldova prin coridorul transbalcanic din Turcia – vechea rută prin care a importat România și Bulgaria, înainte să fie ocolită Ucraina.”

 

Declarația aparține expertei în energetică de la Expert Forum București, Otilia Nuțu, care a explicat că Rusia are de câștigat mai mult din vânzarea de energie către Europa prin Ucraina, decât Ucraina prin tarife de tranzit pentru gaz și petrol și a anticipat „negocieri dificile” după 1 ianuarie 2025, transmite Știri.md cu referire la Radiomoldova.md.

„În eventualitatea în care s-ar întrerupe complet tranzitul prin Ucraina, asta ar însemna că pe dumneavoastră vă interesează cum ar ajunge gazul în Transnistria, pentru că malul drept consumă gaz din alte bărci. Gazul respectiv poate să fie tranzitat prin Turcia și prin coridorul transbalcanic, adică pe vechea rută de gaz prin care importa România și Bulgaria pe timpuri, înainte să fie ocolită Ucraina cu totul. Deci ar exista această capacitate. Însă, pe de altă parte, Chișinăul are o pârghie de negociere mult mai puternică cu Tiraspolul din cauză că un astfel de tranzit s-ar putea face doar cu acordul Chișinăului. Adică, practic, ai o pârghie în plus de discuție”, a spus ea.

De menționat că, în pofida războiului, gazul rusesc continuă să tranziteze Ucraina pentru a ajunge în Europa datorită actualului contract pe cinci ani, semnat la sfârșitul anului 2019. Ucraina a anunțat deja că nu va demara discuții cu Rusia privind prelungirea acestui acord, care expiră la sfârșitul anului 2024. La rândul său, Uniunea Europeană a declarat că nu vede de ce ar fi nevoie de prelungirea acordului.

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *