Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Trei principii de bază stau la îmbunătățirea calității apei – Glia Drochiană

Trei principii de bază stau la îmbunătățirea calității apei

0

Trei principii de bază stau la îmbunătățirea calității apei

 

La finele săptămânii precedente, a avut loc evenimentul de lansare a proiectului  „Abilitare, Participare, Transparență (APT)”, ce va fi implementat în oraș de către  Asociația Obștească „Centrul de Resurse „Univers”, manager Silvia BOTNARI, dânsa fiind și interlocutoarea noastră.

 

– Doamna Silvia, cine sunteți și cu ce echipă activați?

– Asociația Obștească Centrul de Resurse „Univers” a fost fondată la 27 aprilie 2017, președinte – Vitalie Țurcanu și are drept sarcină de bază dezvoltarea societății.  Pe parcurs AO CR „Univers” s-a extins și la moment numără 26 de membri, persoane active, ambițioase, care se implică şi care nu sunt indiferente.

– Una din realizările recente este și proiectul susnumit, cu o valoare de…

– De 45 mii euro și cu durata de implementare de 12 luni.

– Care este scopul principal al proiectului în curs de implementare?

– Noi ne-am propus drept scop abilitarea cetățenilor din or. Drochia, inclusiv, a membrilor  Comitetului Local de Cetățeni (CLC) pentru participare activă în monitorizarea activităților proiectului investițional de aprovizionare cu apă și canalizare (AAC), monitorizarea activității prestatorului de servicii în procesele decizionale locale privind dezvoltarea sectorului de alimentare cu apă și canalizare.

– Mai pe scurt: abilitarea cetățenilor în domeniul AAC și implicarea în procesul de monitorizare a investițiilor.

– Desigur, proiectul așa și se numește. Importantă este contribuţia societăţii, atât financiară, cât şi informativă, susţinerea faptelor bune, ce ne caracterizează personal pe fiecare.

– Cine sunt finanțatorii?

– Proiectul este finanțat de UE, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei GIZ. În calitate de parteneri îi avem pe AO „Pro Cooperare Regională și AO „CASMED”, ambele din mun. Bălți.

În cadrul evenimentului de lansare am dedus, că acesta este un proiect foarte util pentru întreaga populație a urbei, or, el va determina calitatea apei potabile, care, în ultimă instanță, asigură sănătatea fiecăruia cetățean în parte. Cum aveți de gând să realizați acest obiectiv foarte important, prioritar chiar?

– Avem programate trei obiective primordiale: consolidarea capacităților și abilitarea CLC pentru monitorizarea achizițiilor și implementarea proiectului de AAC cu finanțare UE, informarea și implicarea locuitorilor or. Drochia în procesul de monitorizare participativă a investițiilor și dezvoltarea infrastructurii locale și facilitarea relațiilor furnizorului de servicii apă și canalizare cu beneficiarii de servicii și îmbunătățirea calității serviciilor prin dotare tehnică.

– Aceste priorități presupun și multe activități…

– Module de instruire, ședințe trimestriale, activități de salubrizare a zonei fântânilor arteziene, 20 sesiuni informative pentru elevi, 16 sesiuni informative pentru copii și părinți, realizarea sondajelor de opinii, 1000 chestionare online, 7 întruniri în teritoriu cu locuitorii orașului, achiziții de echipament pentru ÎM „Apă-Canal”, monitorizarea echipamentului procurat, etc. Noi informăm populaţia de diferite vârste, drept rezultat, ne dorim ca locuitorii să nu fie nepăsători și indiferenți, iar abilitarea cetățenilor va facilita crearea unor relații corecte cu furnizorii de aprovizionare cu apă și canalizare.

– Aceasta înseamnă, că șirul de activități programate continuă.

– Desigur, proiectul mai prevede și alte activități, ele sunt multe, toate necesare și utile. Vom realiza activități de salubrizare și amenajare a lacului orășenesc, unde vor fi instalate 6 mese cu câte 2 bănci (6 seturi), plasă de volei cu suport, 5 camere de monitorizare, 6 scrânciobe duble, masă de tenis din metal.

– În perspectivă, aici va fi un adevărat colțișor de rai pentru odihnă și relaxare.

– Așa este planificat, dar ne-am dori ca cetățenii să aprecieze aceste eforturi și să păstreze totul, după posibilităţi, să multiplice faptele bune.

– Ce prevede punctul „achiziții de echipament pentru IM „Apă-Canal”?

– Achizițile de echipament pentru ÎM „Apă-Canal” includ: aparat de sudare cap la cap CANDAN CM250 BUTT WELDING MACHINE d-75-250mm, aparat de electrofuziune pentru sudare 20-250 și echipament pentru puncție orizontală, pentru procurarea cărora este prevăzută a treia parte din bugetul proiectului.

– Aveți programate foarte multe activități, pe cine vă veți baza în procesul de implementare?

– În primul rând, pe membrii CLC, echipa este verificată.

– Și cine sunt ei?

– Comitetul Local de Cetățeni este o echipă de locuitori ai orașului, care se implică în monitorizarea calității serviciilor AAC, vine cu sugestii concrete orientate spre soluționarea problemelor în domeniul AAC, reflectă opinia locuitorilor sectorului pe care-l reprezintă, comunică cu locuitorii pentru a promova soluții, oferă informații despre proiecte implementate, lucrări prognozate, necesitatea contribuției cetățenilor atât financiare, cât și participative prin păstrarea bunurilor furnizorului.

– În cadrul proiectului veți interacționa și cu cetățenii, nu doar cu echipa de implementare?

– Intenționăm să ne construim relațiile de colaborare cu cetățenii pe aceste trei principii: Abilitare, Participare, Transparență, în scop de implicare și de monitorizare a proceselor de achiziții și lucrări din cadrul proiectului investițional de mare valoare „Îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apă a orașului Drochia” pentru a informa și a conștientiza populația despre activitatea furnizorului de servicii de AAC.

– Înţeleg, că eficienţa durează, nu vine imediat, dar, totuşi, așteptați un rezultat bun?

– Noi suntem siguri, că doar în cazul unui dublu efort, al furnizorului de servicii și al cetățenilor, prin implicare, colaborare, valorificarea coerentă a resurselor, vom obține rezultatul dorit: APĂ POTABILĂ DE CALITATE. Acesta este rezultatul final așteptat.

A dialogat Valentina CEBOTARI

silvia 1

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *