Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Tuberculoza se tratează – Glia Drochiană

Vasile Cebotari

Una dintre cele mai răspândite boli infecțioase este tuberculoza. Anul trecut, mortalitatea prin tuberculoză în raionul Drochia a constituit 6.5. Acest indicator este în creștere cu 3.3 față de anul 2017. Mai multe detalii la acest capitol le aflați de la Vasile CEBOTARI, medic ftiziolog,….., în interviul ce urmează.

Vasile Cebotari
Vasile Cebotari

Domnule doctor, deși despre tuberculoză se vorbește mult și în detalii, totuși, nu toată lumea tratează această maladie drept una periculoasă. De aceea, Vă propun să facem un pic de alfabetizare referitor la această boală. Simplu, concis și pe înțelesul tuturor, ce este tuberculoza?
— Într-adevăr, cu referință la această maladie se discută mult: populația este informată, avertizată, solicitându-se maxim de atenție. Spre regret, multe persoane se bazează pe faptul că steaua norocului va sta anume asupra creștetului lor și, prin urmare, vor fi protejați. Practica, însă, este alta. Așadar, tuberculoza este o maladie infecţioasă contagioasă, care poate să se transmită uşor de la persoana bolnavă la cea sănătoasă. Infectarea se produce pe cale aerogenă, prin inspirarea aerului contaminat cu microparticule bacilifere eliminate prin tuse, strănut, vorbire şi scuipat.
— Deci, căile de transmitere a tuberculozei sunt…
— Căile de transmitere a tuberculozei sunt: aerogenă, digestivă, transplacentară, cutanată sau prin mucoasele afectate.
— Cine este receptiv la tuberculoză?
— Riscăsă se infecteze în special persoanele care se află în contact permanent cu bolnavii de tuberculoză pulmonară contagioasă, dar și cele cu imunitatea scăzută. Expuși acestui pericol sunt și fumătorii activi, persoanele cu greutate scăzută (10% sau chiar mai mult sub greutatea ideală), acele care consumă alcool şi/sau droguri, care aparţin categoriilor social defavorizate, cum ar fi persoanele fără locuinţa, şomerii sau migranţii, cât și deţinuţii, foşti deţinuţi sau personalul din penitenciare. În grupul de risc sunt și bolnavii de SIDA, diabetzaharatș.a.
— Există părerea că sunt persoane care sunt mai puțin receptive sau chiar care nu pot face tuberculoză.
— Da, există asemenea persoane, însă ele sunt în exclusivitate cele care respectă întregul spectru al regulilor de protecție.
— Care sunt consecințele tuberculozei?
— În cazul îmbolnăvirii micobacteriile tuberculozei distrg țesutul pulmonar,ducând la invaliditate gravă și la deces. Să luăm aminte, că boala poate evalua latent timp îndelungat. Astfel, dacă persoana nu este obișnuită să acorde atenție stării generale nesatisfăcatoare a organismului, dacă va solicita asistență medicală cu intârziere, cu siguranță, tratamentul va fi de o durată mai lungă și va necesita mult mai multe eforturi.
— Cum tratați tuberculoza?
— Actualmente există preparate antituberculoase eficiente care contribuie la stoparea dezvoltării, dar și la distrugerea micobacteriilor tuberculozei și prevenirea dezvoltarii rezistenței lor la medicamente.Reținem, tuberculoza se tratează numai cu preparate antituberculoase speciale sub supravegherea directă a lucrătorilor medicali. Diagnosticul și tratamentul tuberculozei în Moldova sunt gratuite.
— Dle Cebotari, Vă mulțumesc pentru cele relatate. Sper să fie și memorate.

Liuba BULGARU

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *