Tutunul frânge inima
ţii marchează Ziua Mondială fără Tutun, subliniind riscurile asupra sănătăţii şi alte riscuri asociate consumului de tutun şi susţinând politici eficiente de reducere a consumului de tutun. În anul curent evenimentul se va desfăşura cu genericul „Tutunul frânge inimi”.
Epidemia consumului de tutun este una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii publice globale, cauzând mai mult de 7 milioane de decese pe an. Mai mult de 6 milioane de decese sunt rezultatul utilizării directe a tutunului, în timp ce, mai mult de 890 000 sunt rezultatul expunerii nefumătorilor la fumatul pasiv.
Bolile cardiovasculare (BCV) se numără printre cauzele principale de deces la nivel global, iar consumul de tutun şi expunerea la fumul de tutun contribuie aproximativ la 12% din totalul deceselor cauzate de BCV. Fumatul este cea de-a doua cauză principală a BCV, după hipertensiunea arterială.
Consumul de tutun produce peste 2 milioane de decese din cauza bolilor cardiovasculare în fiecare an, iar renunţarea la fumat poate preveni milioane de decese cauzate de atacurile de cord şi accidentele vasculare cerebrale anual la nivel global.
În majoritatea ţărilor, între 15-50% din populaţie este afectată de fumul de tutun, iar în unele ţări expunerea involuntară la fumul de tutun afectează peste 70% din populaţie.
Din cauza fumatului şi expunerii la fumul de tutun în Republica Moldova există o incidenţă globală de creştere lentă a bolilor non-transmisibile, pentru care fumatul este un factor de risc predominant. Astfel, în ultimii 10 ani incidenţa cancerului în Republica Moldova a crescut de 1,4 ori. Este în creştere şi prevalenţa bolilor, unde fumatul este factorul de risc predominant, cum ar fi: bolile cardiovasculare, cerebrovasculare, cancerul pulmonar, bolile respiratorii obstructive cronice. Anual, din cauza bolilor condiţionate de consumul tutunului, se înregistrează circa 5000 de decese, 12-14% din totalul deceselor. Peste 60% dintre decese se înregistrează la persoanele în vârsta aptă de muncă (mortalitatea în rândul bărbaţilor fiind de 2 ori mai mare decât a femeilor).
Reieşind din cele expuse mai sus Republica Moldova anual implementează acțiuni privind controlul tutunului.
O atenţie deosebită este acordată respectarea interdicţiilor privind publicitatea şi promovarea producţiei din tutun, fumatul în locurile publice, la locurile de muncă, etc.
În cadrul supravegherii de stat de către Centrul de Sănătate Publică Drochia în 2017 s-a constatat, că din 492 obiective supravegheate, în toate a fost interzisă promovarea şi publicitatea produselor din tutun, iar interdicţiile privind fumatul în locurile publice au fost implementate în (98,8%). Pentru încălcarea legislaţiei în domeniul controlului tutunului în rezultatul supravegherii agenţilor economici şi persoanelor fizice în anul 2017 au fost aplicate 70 amenzi în suma de 99.000 lei.
În concluzie, pentru a vă proteja sănătatea – renunţaţi la fumat! Iar pentru a solicita ajutor în renunţarea la fumat – apelaţi Linia verde 080010001 (apel gratuit).
Totodată, dacă vi s-a încălcat dreptul la un mediu liber de fumul de tutun în locurile publice – apelaţi Linia verde 080012300 (apel gratuit)
Nina Burunciuc,
medic- igienist pe CBNT şi PS