La 5 octombrie, în Republica Moldova este celebrată Ziua profesorului…
Conform dicționarului explicativ al limbii române (DEX), a celebra înseamnă a sărbători, în mod public și fastuos, un eveniment memorabil…
„Ziua profesorului”, aparent și evident, nu se încadrează în această definiție. Or, pentru 5 octombrie, autoritățile nu au organizt nicio manifestare, niciun concert, nici… Doar mesaje de felicitare de la premier, câteva distincții de la Președinte și aplauze și poezii prost recitate din partea Parlamentului…
În schimb, programul pentru Ziua vinului a fost anunțat încă o săptămână în urmă. (Drept că nu în versuri și fără ovațiile neinspirate ale deputaților)…
Celebrarea Zilei profesorului la 5 octombrie în țara noastră a fost stabilită încă în 1994, pentru a coincide cu sărbătoarea mondială a profesorului, stabilită în același an de UNESCO. Sărbătorirea Zilei vinului, însă, este o invenție pur moldovenească (fără participarea UNESCO) și își are originile în anul 2001. Respectiv, după logica mea, autoritățile ar trebui să acorde o mai mare atenție evenimentelor ce țin de organizarea Zilei profesorului, dar nu celei a vinului. Or, dacă tot milităm pentru o societate sănătoasă, educată și etc., atunci ar trebui (în primul rând) să-i venerăm pe cei care cultivă mințile, ci nu pe cei care cultivă vița de vie… Dar, nu am fi noi moldoveni, dacă am pune cartea mai presus de pahar…
Bine, Ziua Națională a Vinului este un important punct de atracție turistică, sporește promovarea produsului pe piața internațională… Dar oare profesorii noștri nu contribuie cu nimic la dezvoltarea țării, a societății?! Oare acești oameni nu merită, macar o dată la 20 de ani, o apreciere mai fastuoasă a activității lor?! Un concert, un spectacol, ceva…?!
Titlul de „pedagogul anului” și cele 50 de mii de lei oferite anul acesta de Ministerul Educației câtorva profesori, mi se pare încă o bătaie de joc de învățători. Or, pentru a beneficia de această distincție, dascălii au trebuit să se înscrie în concurs, să întocmească un dosar pentru ultimul an de activitate și să mai treacă și prin 7 probe, inclusiv un interviu de performanță și o lecție publică cu elevi necunoscuți. Deci, din punctul de vedere al ministerului, profesorii mai trebuie să-și demonstreze, că sunt demni de acest premiu. (De parcă majorarea salariilor cu 11% nu ar fi suficient de înjositoare)…
Apropo, leafa unui profesor este de câteva ori mai mică, decât cea a unui taxator de troleibuz. Acesta din urmă poate încasa lunar pâna la 8000 lei…
Deși sunt umiliți și obidiți de autorități, profesorii continuă să-și facă meseria o- nest, calitativ și, din păcate, pe gratis… Adică degeaba…
Multă sănătate, dragi profesori!
P.S. „Când statul nu plătește profesorii, copiii sunt cei care vor plăti”. (Guy Bedos)
Andrei BULGARU