Suntem în pragul sărbătorilor de iarnă, iar sfârșitul de an se apropie cu pași grăbiți și cu noi laude despre succesele și realizările pe care țara noastră le-a avut în 2017.
Și dacă tot este ultimul articol din anul Cocoșului, mi-am zis că ar fi bine să încerc a face o retrospectivă a activității „președintelui tuturor moldovenilor”, Igor Dodon. (Nu zic că și alți politicieni nu ar merita atenție, aprecieri sau critici, doar că aceștia nu s-au evidențiat chiar într-atât de puternic ca domnul Dodon. Sau poate, elementar, sunt mai cumpătați în utilizarea facebook-ului)…
În ianuarie, proaspătul președinte al Moldovei a efectuat prima sa vizită oficială nicăieri în altă parte, decât în Rusia. În cadrul întâlnirii, șeful statului a discutat cu omologul său rus chestiuni ce țin de problema transnistreană, situația moldovenilor care muncesc în Rusia și despre îmbunătățirea relațiilor economice dintre cele două țări (mai ales, în condițiile embargoului).
Atunci, presa rusă a râs de faptul că Dodon vorbeste despre sine la persoana a treia. Cică, „nici președinții aflați la al treilea mandat”, aluzie la Putin, nu-și permit acest lux…
În martie, Dodon a mai efectuat o vizită la Moscova.
Și de această dată președinții au discutat despre problema transnistreană, migranți și embargou. Și de această dată presa rusă a râs de Dodon, mai ales în contextul în care Dodon a fost impus să aștepte 4 ore în anticamera lui Putin, deși, îi adusese acestuia câteva sticle de vin din colecția de la Cricova…
La 9 Mai, Igor Nicolaevici „a scuipat” pe propriii veterani și a plecat să strângă mâna celor adunați în Piața Roșie din Moscova. Ulterior, acesta a declarat, că a avut intrevederi cu conducerea Federației Ruse, unde au discutat despre imigranți, relații economice, Transnistria… (De această dată presa rusă nu a râs de Dodon… A râs presa internațională.).
În aceeași lună, în cadrul unei vizite oficiale în Turcia, Dodon a avut o întrevedere cu premierul rus Dmitrii Medvedev, cu care a discutat despre problemele migranților și cele legate de exporturile producțiilor moldovenești pe piața rusă…
În iunie, prezidentul nostru a participat la Forumul Economic Internațional de la Sankt-Petersburg, unde, iarăși, a avut intrevederi cu șeful de la Kremlin. Atunci, în cadrul unui panel de discuții, Putin a declarat, că cei care cred, că Rusia se implică în alegerile din alte țări, nu au decât să-l întrebe pe Dodon. Dodon a râs, mulțumit de atenția din partea…
În octombrie, Dodon s-a mai întâlnit cu Putin, la reședința acestuia de la Soci.
Ca de obicei, au fost discutate cam aceleași subiecte, iar presa rusă din nou a făcut haz de Dodon, în contextul în care acesta a menționat, a nu știu câta oară, „crucialitatea” acestor întruniri și i-a raportat, de fapt, lui Putin despre „realizarea promisiunilor sale electorale”…
În câteva zile, „președintele tuturor moldovenilor” pleacă din nou la Moscova. Despre ce va discuta acesta cu Putin (nu) se știe. Cert, însă, este faptul că de la începutul anului, separatiștii transnistreni, împreună cu militarii ruși dislocați acolo, au efectuat peste 50 de exerciții militare, la care Dodon nu a avut absolut nicio reacție, cu excepția celei de susținere tacită…
În perioada iulie-septembrie, rușii au nimicit cu buldozerul peste 80 de tone de mere moldovenești, iar alte 20 de tone au fost întoarse de la vamă. Despre expulzarea miilor de moldoveni care lucrează în Federația Rusă nici nu mai zic…
În februarie, Dodon a făcut o vizită oficială la Bruxelles, unde a declarat, infam, că, în anumite condiții, ar putea anula Acordul de Asociere cu UE. Apoi, în aceeași lună, Dodon a plecat în Iran, unde, a profanat drapelul țării. Atunci, președintele a zis că nu are nici o vină și că „ne clarificăm”…
În august, Dodon a mai fost o dată în Iran și situația cu profanarea drapelului s-a repetat. De ce? Nu se știe. (Bem ceai și nu ne diorgăim)…
În martie și noiembrie, prezidentul a vizitat Italia, unde diaspora l-a întâlnit cu huiduieli și proteste. Dar, strânsul de mână cu catolicul Papa Francisc iartă toate păcatele ortodoxului Dodon…
Iar în octombrie, Dodon a fost suspendat, oleacă, pentru că a refuzat numirea ministrului Apărării, iar acum refuză să semneze pentru noua componență a Guvernului… Interesant, ce va urma? Cum se va mai evidenția „președintele tuturor moldovenilor” în restul 3 ani de mandat? Dacă desigur va…
P.S. „La Mulți Ani, dragi cititori ai „Gliei”!
Andrei BULGARU