Un debut şi multe gânduri bune
Muzeul raional de etnografie, artă şi istorie a fost gazda unui eveniment cultural organizat aici în premieră. Iubitorii de frumos au fost captivaţi de miracolul tradiţiilor din seara Sfântului Andrei, dar şi de maniera interpretativă a artiştilor prezenţi.
Acest eveniment inedit a fost unul de debut pentru colectivul muzeului, director Dumitru Postovanu şi muzeografă Svetlana Pântea, care au lansat ideea, susţinută de Direcţia cultură, turism, tineret şi sport Drochia, şi realizată la un nivel cultural profesional prin contribuţia mai multor oameni de cultură şi artişti amatori. Svetlana a început activitatea cultural-muzeistică, funcţia de muzeograf „cu dreptul”. De la sine vorbesc rezultatele: fondarea sălilor de muzeu după cerinţe stricte, exponatele amenajate corect şi cu gust după tematică, evidenţa obiectelor colectate etc.
Însă în seara Sfântului Andrei Svetlana Pântea a organizat o clacă, în cadrul unei șezători, după toate canoanele, regulile nescrise, caracteristice acestei zile importante din Calendarul Creştin.
Sfântul Andrei a fost primul dintre apostolii lui Isus Hristos, care a propovăduit creștinismul, el fiind considerat și sfântul patron al țării. Acest sfânt mai marchează sfârșitul toamnei și începutul iernii. Momentul în care se manifestă majoritatea credințelor, obiceiurilor și ritualurilor magice este Ajunul Sfântului Andrei. Anume în ajun a fost organizată și această clacă-şezătoare, în cadrul căreia s-a muncit la dezghiocatul ştiuleţilor. Dar, concomitent, au fost puse în scenă mai multe obiceiuri şi tradiţii teatralizate, specifice pentru satul Chetrosu, baştina autoarei scenariului, iar întreaga seară a fost garnisită cu muzică bună, vocală şi instrumentală, interpretată de artiştii Casei de cultură raionale, conducătoare artistică Galina Pavalenco, director Victor Cemortan, dar şi de înscenările micilor declamatori de la Academia micilor vedete, sub bagheta Cristinei Ţurcanu. Glumele, cântecele amuzante, snoavele, dansurile hazlii şi comice, cimiliturile, dar şi arsenalul de obiceiuri, vreo 15 la număr, din seara Sf. Andrei au întregit sărbătoarea şi i-au dat o aroma intensă de busuioc şi vâzdoage de la coardele şi peretarele bunicilor, dar şi de dragoste profundă față de folclorul traditional, păstrat pentru generaţiile ce vin. Svetlana Pântea, gospodina „Casei Mari”, a fost secundată de cumătra Valentina Poperecnâi, vecinele Vera Nicorici, Lucia Ţurcanu, toate artiste-debutante, dar care şi-au jucat rolurile la perfecţie, cât şi de un grup de copii ageri şi cu drag de folclorul tradițional.
Toţi participanţii la claca din Ajunul Sfântului Andrei au semănat gânduri bune în solul pregătit din timp şi şi-au spus doleanţele (în gând) lui Andrieş, păpuşa-simbol, pentru 2020, ce a fost pe rând dansată şi scoasă peste prag ca dorinţele participanţilor să ajungă la destinaţie pentru realizarea lor şi să fie anunţată sosirea iernii.
În luările de cuvânt oaspeţii: Alexei Vasilean, preşedintele raionului, Ion Dascăl şi Iurie Ostavciuc, ambii vicepreşedinţi, Irina Viţa, şefa Direcţiei finanţe a CR, Rodica Lozovan, Valentina Luchienciuc, Direcţia cultură, turism, tineret şi sport, au menţionat, că Muzeul raional de etnografie, artă şi istorie devine un râvnit şi adevărat centru cultural.
Ala Bugai, şefa-interimară a Direcţiei cultură, a menţionat munca voluminoasă depusă la pregătirea acestul eveniment cultural, care a înglobat toate aspectele unei clăci-şezători tradiţionale, dar şi măiestria interpretativă a tuturor participanţilor, finalizând cu un mesaj de felicitare, un buchet de flori şi o diploma de gratitudine pentru sexagenarul Dumitru Postovan, directorul muzeului.
Valentina CEBOTARI