Un mediu curat este esenţial pentru sănătatea umană
Cu toții ne dăm seama, că un mediul ecologic este factorul primordial pentru sănătatea locuitorilor. Însă în ultimul timp problemele mediului pentru o bună parte din cetățeni se află pe planul doi. Dacă dorim să avem un mediu ecologic este necesar să punem problemă lui în fruntea celorlalte, ca ea să devină una prioritară și foarte necesară pentru sănătatea societății. Despre această problemă majoră și unele căi de soluționare ale ei discutăm cu Daniela UNGUREAN, specialistă în cadrul Asociației Obștești „Agro-Cons”, coordonatoare de proiect.
– Doamna Daniela, de ce v-a determinat să selectați această temă pentru proiectul DVS?
– Pentru că într-adevăr e o temă dureroasă și la ordinea zilei, pe care trebuie s-o soluționăm mai eficient întru sănătatea societății și a noastră. Dar, cel mai bine, e să atragem tinerii, prin intermediul lor vom reuși să facem schimbarea.
– Proiectul chiar așa l-ați denumit?
– „Implicarea tinerilor din 5 localități din Zona de Nord a Republicii Moldova în soluționarea problemelor de mediu”.
– Acțiunile proiectului se vor desfășura la locul de baștină al tinerilor?
– Pentru realizare am selectat 5 localități: satul Chetrosu (Drochia), satele Târnova, Țaul și Plop (Dondușeni), s. Sauca (Ocnița).
– Proiectul va avea o durată lungă?
– Nu e mare – cinci luni, dar include multe activități și măsuri de promovare.
– Sunt de acord, că problema mediului este una dintre cele mai importante, ce ne afectează existența și ne „clatină” serios sănătatea și faptul că ați dezvoltat tema data este un lucru lăudabil.
– Gradul scăzut de educație ecologică a cetățenilor din localitățile implicate în proiect și capacitățile reduse ale Administrației Publice Locale de a atrage localnicii în menținerea acestor localitați în stare salubră ne-au motivat să dezvoltăm tema și să implicăm tinerii în soluționarea ei.
– Ați analizat minuțios spectrul de probleme existente în fiecare localitate? Ele sunt aceleași peste tot?
– Da, mai multe sunt comune: apariția gunoiștelor neautorizate, colectarea incorectă a deșeurilor menajere, apa potabilă necalitativă, poluarea permanentă a râulețelor și a solului cu deșeuri nedegradabile, imunitatea scăzută a generației tinere în domeniul protecției naturii, numărul sporit de afecțiuni, cauzate de mediul poluat.
– La realizarea acestui proiect vor participa doar tineri sau și alte categorii de vârstă?
– Desigur, e o afacere pentru tineri, dar cu folos și cu impact pentru toată populația comunităților selectate: 10807 locuitori, inclusiv 1146 de vârstă școlară și 348 – de 18 ani.
– Scopul ce vi-l pro-puneți după implementarea proiectului?
– Scopul nostru principal este să mobilizăm tinerii din cele cinci localități să participe activ și constructiv în soluționarea problemelor de mediu.
– La final cu ce vă veți alege, ce rezultate planificați să obțineți?
– Să implicăm minimum 300 de tineri în realizarea eficientă a problemelor legate de ecologie. Iar prin instruiri să creștem gradului de conștientizare a cetățenilor acestor localități din raioanele Drochia, Dondușeni, Ocnița în necesitatea menținerii comunităților în stare salubră.
– Despre scopuri și obiective am discutat, dar ele vor fi atinse doar prin activități și măsuri bine planificate. Ați dat déjà start acțiunilor concrete?
– Desigur. Am identificat grupurile locale în componența cărora am inclus câte 25 de persoane, a fost ales liderul grupului. Apoi am creat baza de date.
– Deși epidemia ne-a restricționat deplasările, comunicările, trebuie să recunoaștem, că tehnologiile moderne acum permit să menținem legătura la un nou nivel.
– Noi am folosit această posibilitate și am creat o pagină pentru comunicare pe Facebook, ce se bucură deja de popularitate.
– Proiectul prevede instruiri și seminare de educație ecologică?
– În format electronic, on-line. Și nu numai seminare, planificăm să elaborăm materiale informaționale și promoționale, buclete. Iar pentru aceste lucrări pentru toate cele cinci echipe locale am procurat prin proiect seturi ce includ calculatoare cu imprimante performante, ce le va facilita munca.
– Veți desfășura și seminare practice?
– Proiectul prevede și alte activități Dar trebuie de menționat, că una din condițiile lui prevede, ca fiecare membru din echipă să invite cu sine la instruiri câte o persoană din localitate, astfel, ca la final să fie instruiți cel puțin 300 de tineri, ei, mai apoi, devenind desanți în localitățile de baștină, unde să implementeze în practică cunoștințele obținute în cadrul proiectului.
– Cine sunt finanțatorii?
– Proiectul nostru este finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei GIZ. Partenerii proiectului în regunea de dezvoltare Nord sunt „Pro Cooperare Regională” și AO „CASMED”.
– Consider, că este un proiect foarte util, cu impact pentru populație, dar prea de scurtă durată. Trebuie de muncit în ritm, ca să reușiți se realizați tot ce vă planificați.
– Asta și facem, cu tinerii implicați altfel nici nu se poate, ei ne mobilizează. Avem de realizat multe lucruri interesante și utile, cu scop de instruire.
A dialogat
Valentina CEBOTARI