Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Un nou început de relaţie culturală – Glia Drochiană

Artiștii și melomanii din cele două sate vecine: Sofia și Pelinia, împreună cu primarii localităților

Şi la Pelinia a fost sărbătorită Ziua Internaţională a muzeelor. Inedit. Şi în premieră.

Svetlana Gureanu, custode, Muzeul de studiere a ţinutului natal Pelinia, având-o în preajmă atât cu sediul, dar mai aproape cu sufletul, pe Alexandra Pripa, şefa bibliotecii publice săteşti, au decis în acest an să materializeze o nouă idee de a sărbători Ziua Internaţională a muzeelor altfel ca de obicei. Au invitat în ospeţie Ansamblul folcloric „Ţărăncuţele” de la Muzeul din s. Sofia, care a venit însoţit de primarul Veaceslav Magaleas.
Gazdele au fost receptive şi ospitaliere, oaspeții erau aşteptați de Ansamblul „Frunzuliţe de pelin”, creat de Clubul senioarelor, conducătoare artistică Alexandra Pripa, secundate şi ele de primarul localităţii Titu Sărăteanu și de melomani.

Artiștii și melomanii din cele două sate vecine: Sofia și Pelinia, împreună cu primarii localităților
Artiștii și melomanii din cele două sate vecine: Sofia și Pelinia, împreună cu primarii localităților

După ce ambii primari au salutat ideea, găsind-o nu doar benefică, dar şi utilă pentru dezvoltarea ulterioară a relaţiilor culturale între cele două sate vecine, au demarat evoluările ambelor colective, lucrările fiind reprezentative: fiecare colectiv a cules materialul din localitatea proprie, şi, selectându-l, a propus auditoriului lucrări folclorice inedite şi originale. Ele au fost susţinute de persoanele prezente în sală, care cântau cu îndrăzneală şi dragoste melodiile părinţilor, buneilor şi străbuneilor, descoperind în ele o adevărată bogăţie spirituală. Au venit să susțină artiştii de vârsta a treia şi tineri interpreţi: Maria Borinschi, Pelinia, şi acordeonistul Petrică Cibotaru din Şuri.
Muzeul de studiere a ţinutului natal din Pelinia are o vârstă de aproape trei decenii, părinte-fondator fiindu-i regretatul Mihail Sâromeatnicov, fost lider agricol în localitate. Şi după cum îi era firea, dânsul a zidit un edificiu de toată frumuseţea, în el fiind amplasate biblioteca şi muzeul, el ocupând trei niveluri în care sunt peste 5000 de exponate. Sălile sunt frumoase, îngrijite şi, principalul, spaţioase. Oaspeţii au fost primiţi, după obiceiul moldovenilor, în „Casa mare”. La intrare, în biroul directoarei, impresionează o colecţie impunătoare de diplome, dovadă a muncii eficiente a instituţiei.
Titu Sărăteanu, primarul de Pelinia, acordă atenţie necesară culturii, or, muzeul face parte anume din acest domeniu, devenit un Centru cultural de educare a tinerilor. Aici, pe lângă custode, sunt angajați încă doi muzeografi, paznicul şi diredicătoarea. Dar, cu o echipă, deja poţi iniţia şi face lucruri frumoase. Svetlana Gureanu, profesoară de istorie, îşi promovează obiectul printre tineri, ea a fondat Clubul tinerilor istoricieni, care-şi desfăşoară activitatea în incinta muzeului după un plan de activităţi. Împreună cu partenerii: primăria, biblioteca, Casa de cultură aici sunt organizate concursuri, victorine, întâlniri de suflet, şezători, şedinţe ale Clubului senioarelor, schimburi de programe culturale cu Ansamblul folcloric „Vatra”, Casa de cultură din Şuri, director Mihai Spătaru. Astfel, muzeul din Pelinia este viabil şi aduce un mare folos comunităţii, educând tânăra generaţie în baza istoriei neamului, a tradițiilor și obiceiurilor.
Întâlnirea de la Pelinia a pus începutul unei relaţii de colaborare, a unei prietenii culturale. Acum urmează ca senioarele din Pelinia să meargă la Sofia, „la verde”…

Materiale realizate de Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *