Un om de epocă
La 20 septembrie se împlinesc 32 de ani de când a trecut în neființă Nicolae Testemiţanu, fost medic, reputat chirurg, savant în medicină şi mare personalitate de stat. Un om de epocă, datorită căruia medicina Moldovei a atins un nivel de dezvoltare superior.
Nicolae Testemiţanu a venit pe lume cu însemnul dumnezeesc pe frunte, prin toate fibrele sufletului său de ţăran şi savant, de medic şi vizionar. S-a născut în s. Ochiul Alb, Drochia, dar şi-a făcut un nume de rezonanţă în întreaga republică. Pământul de pe aceste văi şi dealuri a născut un simbol naţional.
În1951 absolvește Institutul de Stat de Medicină din Chişinău (ISMC). În acelaș an este admis la ordinatură clinică, Catedra de chirurgie generală a ISMC, în paralel, activând ca medic în Secția de chirurgie a Spitalului raional din Râşcani. Din 1954 este angajat ca asistent, ulterior conferențiar, profesor, iar mai târziu – şef al acestei catedre. Exercită și funcția de medic-şef al Spitalului Clinic Republican și fondează revista „Ocrotirea sănătăţii”.
În 1958 susţine teza de doctor în științe medicale, iar un an mai târziu, la vârsta de doar 32 de ani, este numit rector al Institutului de Stat de Medicină din Chişinău. Tânărul rector reușește să deschidă facultăţile de Stomatologie (1959), de Perfecţionare a Medicilor (1962), Medicină Preventivă (1963) și Farmacie (1964). Datorită acestui fapt, numărul studenților se dublează, problema insuficienței cadrelor medicale din țară e pe cale de soluţionare. A consolidat efectivul didactic și baza tehnico-materială, a asigurat procesul de instruire cu utilaj și materiale didactice, a îmbunătăţit condiţiile de trai ale angajaților şi studenţilor.
În 1963 Nicolae Testemițanu este numit în funcţia de ministru al sănătăţii, continuând să activeze la Catedra de traumatologie, ortopedie şi chirurgie de campanie. Fiind ministru, dânsul a elaborat strategii orientate spre consolidarea patrimoniului sistemului de sănătate, asigurarea cu cadre medicale, perfecţionarea formelor şi metodelor de organizare a asistenţei medicale acordate populaţiei.
A pledat pentru asigurarea sistemului de sănătate cu cadre medicale, preponderent autohtone, și introducerea limbii române în procesul de instruire, inițiativă pentru care, în1968, a fost destituit din postul de ministru. Mai târziu este numit conferențiar la Catedra de igiena socială și organizare a ocrotirii sănătății.
În1973 susţine teza de doctor habilitat în științe medicale. După conferirea titlului științifico-didactic de profesor este numit şef al Catedrei de medicină igienică, pe care o conduce până la ultima suflare.
Nicolae Testemițanu a fost un pedagog experimentat, devotat cauzei şi idealurilor tinerii generaţii. A publicat peste 220 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 15 monografii, lucrări metodice consacrate managementului în sănătate publică și istoriei medicinii.
Sub conducerea lui a fost elaborat conceptul de asigurare a populației rurale cu asistență medicală specializată, apreciat cu Premiul de Stat în domeniul științei și tehnicii. Totodată, catedra condusă de profesorul Testemiţanu a fost recunoscută în URSS ca Centru știinţifico-coordonator în probleme de organizare a ocrotirii sănătăţii populației din mediul rural.
Profesorul Nicolae Testemiţanu este o somitate a comunității medicale din Republica Moldova, ilustru savant și Om de stat, care a contribuit substanțial la reformarea și dezvoltarea învățământului superior medical și a sistemului național de sănătate. Lui i se datorează crearea sistemului modern de medicină primară, integrat funcţional cu medicina specializată.
Nicolae Testemiţanu s-a stins din viață la 20 septembrie 1986. Postmortem, i-a fost conferit titlul de academician al AȘM. Începând cu 1990, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie din Republica Moldova poartă numele distinsului savant.
Totodată, Nicolae Testemiţanu a fost persoana, care a participat activ la dezvoltarea satului natal, implicându-se în deschiderea școlii medii, la constructia clădirilor de menire socială. Activ participă şi în activitățile publice ale satului pentru a comunica cu consătenii la direct şi a percepe necesitățile omului de la sat. Pentru ataşamentul şi implicarea activă în dezvoltarea comunităţii lui i s-a oferit titlul de Cetățean de onoare al satului Ochiul Alb. Nicolae Testemiţanu a fost un om de o nobleţe, o modestie şi o cultură aparte, de o valoare umană deosebită. Astfel de personalități se nasc foarte rar, ei fiind oameni de epocă.
Svetlana NICOV