Un popor fără tradiţii este un popor fără viitor
Recent, pentru al treilea an consecutiv, în satul Ţarigrad a avut loc Festivalul Bucătăriei Naţionale „GurmanIA”, desfăşurat sub egida primăriei din localitate, primar Petru Bărbieru.
Faptul că acest minunat festival şi-a aflat locul anume în satul nostru nu este deloc întâmplător. Întâi de toate pentru că ţarigrădencile sunt nişte gospodine cum mai rar, care păstrează cu grijă atât reţetele bucatelor lăsate moştenire de la bunici şi străbunici, dar fac loc şi pentru felurile de bucate moderne. Iar în al doilea rând, înrădăcinarea acestui eveniment se datorează administraţiei publice din localitate, adică Consiliului sătesc, primăriei şi, nu în ultimul rând, primarului Petru Bărbieru, o persoană deschisă pentru susţinerea tradiţiilor, frumosului, noului, lucrurilor benefice pentru sufletul şi mintea consătenilor.
Dacă la prima ediţie a festivalului numărul participanţilor a fost mai modest, ei fiind, în temei, locuitori ai satului nostru, apoi în continuare au urmat să dea curs invitaţiei tot mai mulţi doritori de a-şi prezenta atât „mostrele” culinare, cât şi iscusinţa în ale cântecului autohton şi dansului popular.
Anul curent, bunăoară, festivalul nostru a avut în calitate de oaspeţi colectivele de artişti amatori din satele Chetrosu, Şuri, Sofia Pelinia, Petreni, Maramonovca şi, desigur, cele două formaţii artistice din sat: „Ţarigrădeanca” şi ansamblul de fluerişti „Moştenitorii”, ambele avându-l pe post de conducător artistic şi dirijor pe Mihai Iurcu. Invitaţia noastră de participare a fost acceptată şi de către Dan Doboş, manager al orchestrei profesioniste „Rapsozii Botoşanilor”, care a îndrăgit localitatea noastră şi oamenii ei, astfel, participând la toate ediţiile festivalului „GurmanIA”.
Ţinem să menţionăm că un colorit aparte l-a avut evenimentul şi graţie colectivelor artistice ce activează în cadrul Direcţiei Cultură, Turism, Tineret şi Sport a Consiliului raional Drochia. Tonul sărbătorii a fost dat de fanfara „Trompetele argintii”, dirijor Alexandru Focşa, instrumentiştii aducând fiorul unei sărbători inedite în inima fiecărui om prezent la manifestare. Iar colectivul „Izvoraş”, coregraf Valentina Cocitov, a susţinut festivalul cu valoroase suite de dans popular.
În luarea sa de cuvânt, Petru Bărbieru, primarul satului Ţarigrad, a felicitat consătenii cu înscrierea în palmaresul tradiţiilor şi obiceiurilor a încă unei minunate activităţi, ce prinde bine şi localităţii, dar s-a aşezat precum o alifie şi pe sufletele ţarigrădenilor. Edilul satului a mulţumit tuturor pentru implicarea susţinută, pentru receptivitate şi sincera dorinţă de a temeinici acest neobişnuit de frumos festival cu savurosul nume „GurmanIA”.
Desfăşurarea acestui festival deja al treilea an la rând, – a spus în cadrul evenimentului Petru Bărbieru, – este nu doar o minunată realizare a noastră, a localităţii în ansamblu, dar şi o dovadă a faptului că „GurmanIA” s-a lipit de inima ţarigrădenilor şi a celor care binevoiesc să împartă cu noi emoţiile acestei sărbători „cu gust” şi savoare. Îndrăznesc a susţine, că acest eveniment chiar este o manifestare inedită, deosebită, un recviem adus bucătăriei tradiţionale moldoveneşti, dar şi o posibilitate absolută de a menţine şi a transmite generaţiilor tinere măiestria culinăriei autentice, respectul pentru tradiţia pregătirii şi consumării bucatelor ce au la bază produsele noastre pur moldoveneşti, pur ţarigrădene. Ba mai mult chiar, „GurmanIA” este, aşi zice eu, şi un concurs al măiestriei culinare, fapt de care urmează să vă convingeţi gustând din bucatele care cu mare drag vi le propun băştinaşii, – a mai menţionat edilul localităţii.
Este adevărat, cu fiecare an „GurmanIA” trezeşte interesul tot mai multor oameni, atât din raion, cât şi de peste Prut. Asta, întâi de toate, pentru autenticitatea ce o include în sine. Mai apoi, probabil, pentru sinceritatea implicării şi, nu în ultimul rând, prin dorinţa profundă a organizatorilor de a introduce acest festival în patrimoniul cultural al localităţii.
Iniţiată acum trei an de către Cristina Jitaru, o tânără ţarigrădeancă cu o reală dorinţă şi sinceră tendinţă de a pune la loc de cinste nu doar abilităţile şi aptitudinile gospodinelor din Ţarigrad, de altfel, cunoscute în raion, dar şi de a face știută, extinsă şi arta culinară a ţarigădencilor, şi capacităţile oamenilor de prin partea locului de a se odihni frumos, de a cumula în „iureşul” sărbătorii şi mic şi mare. Deoarece numai astfel în comun şi de comun sunt valorificate tradiţiile. Iar prin ele, prin continuitatea tradiţiilor şi a obiceiurilor, ne asigurăm şi viitorul nostru ca localitate, ca ţară, ca popor.
Faptul, că la festival ne vin tot mai mulţi oaspeţi, ne încred în justa alegere şi în necesitatea promovării evenimentului.
Acest adevăr l-au recunoscut şi prietenii noştri veniţi din judeţul Botoşani, între care Dan Doboş, managerul cunoscutei orchestre „Rapsozii Botoşanilor”. Dânsul nu este la prima vizită în satul nostru, pe care, zice că l-a îndrăgit cu toată inima. Ne-a mărturisit că îi plac sărbătorile basarabene, ce au în ele un rafinament aparte.
Acum, când emoţiile cauzate de festival s-au mai domolit, vrem să aducem calde mulţumiri pentru susţinere tuturor consilierilor locali. Închinăciuni şi toată recunoştinţa pentru colectivele instituţiilor de învăţământ preşcolar şi gimnazial, care s-au impus printr-o prestaţie extraordinară. Tot respectul pentru colectivele folclorice, care au înrămat „GurmanIA” într-o veritabilă artă cultural-artistică, şi pentru ţarigrădeanca Adela Srinivasan, stabilită în India, care a familiarizat publicul cu bucate indiene. Toată lauda pentru administraţia publică locală, care susţine frumoasele iniţiative ce înveşnicesc tradiţiile localităţii.
Text și foto
Corina MARINESCU,
directoare,
Casa de cultură Ţarigrad