Un proiect de ameliorare a mediului educațional a legat prietenii

0

30 iulie 2024 a devenit pentru comunitatea IP Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”, Drochia, o zi memorabilă, o zi deosebit de importantă, în care a fost „developată” o colaborare remarcabilă, ce, logic și întemeiat, a dus la înfiriparea unei prietenii frumoase.

Instituța a strălucit într-o lumină nouă nu doar în urma implementării acestui proiect substanțial și prețios, dar și din considerentul, că această lucrare valoroasă și esențială a fost finanțată și susținută de Guvernul Japoniei, Țara Soarelui Răsare, a luminii.
La evenimentul de dare în exploatare a lucrărilor a participat Yoichiro Giro Yamada, Ambasador al Japoniei în Republica Moldova, însoțit de colega sa Ishiguro Eiko, care, în ultimii 3 ani, a implementat 20 de proiecte importante. Prezenți la ceremonie au fost și Vasile Cemortan, președintele raionului, Nina Cereteu, primara de Drochia, Vitalie Josan, reprezentantul Guvernului RM în teritoriu, Ion Recean, șef-interimar, Direcția Educație, pedagogi, elevi, părinți.
Finisarea lucrărilor de renovare, efectuate timp de 12 luni în cadrul Proiectului de granturi „KUSANONE”, finanțat de Guvernul Japoniei, a inclus îmbunătățirea mediului educațional pentru elevi și corpul didactic. Contractul de grant semnat cu Ambasada Japoniei, a avut o valoare de 61344 dolari americani. Lucrările de construcție, în valoare de 765280 lei au fost efectuate de Compania „Ludmila Agroconstrucții” SRL, iar partea de acoperiș prevăzută în proiect, cu o valoare financiară de 80295 lei a fost realizată de S.A. Coloana de Construcție și Montaj nr. 17. Astfel, valoarea totală a grantului se estimează la 863982,46 lei. De menționat, că aceste săli de studiu sunt fără ferestre obișnuite, lumina vine prin ferestre montate în acoperiș.
Grație proiectului au fost reparate capital: rețeaua electrică și sistemele de ventilare și canalizare, 5 săli de clasă și spațiile conexe (holul și 2 blocuri sanitare).
Spațiile respective au fost conservate și neutilizate timp de 15 ani, în final, ajunsese într-o stare deplorabilă. Localurile reabilitate vor servi drept săli de curs pentru limbi străine, istorie şi educaţie pentru societate, dar şi pentru alte discipline opționale și activități extracurriculare. În una din ele deja a fost instalată și echipată „Clasa viitorului”, unde copiii își vor dezvolta abilitățile și interesul în Robotică.
Realizările în urma implementării proiectului sunt o contribuție reală și benefică în crearea condiţiilor optime pentru buna desfăşurare a procesului educaţional şi extinderea ofertei de studii şi activități pentru elevi. Beneficiarii proiectului sunt 536 de elevi, 78 de profesori şi personalul tehnic din liceu.
Oaspeții, după ce au vizitat fiecare obiect reanimat și surprinși de calitatea lucrărilor efectuate, luminați la față de rezultatele văzute, au apreciat atât generozitatea Guvernului Japoniei, care a oferit întreaga sumă prevăzută de proiect, fără contribuție locală, cât și profesionalismul meșterilor executanți. Cu zâmbet pe chip și satisfăcuți, oaspeții entuziasmați au „testat” băncile într-o sală de clasă pregătită deja pentru a primi elevi.
În Sala festivă, Excelența Sa Yoichiro Giro Yamada și Ishiguro Eiko au admirat evoluări ale discipolilor instituției, cu care, la final, au făcut poze întru amintire. Svetlana Capcelea, directoarea liceului, a mulțumit tuturor actorilor, implicați la realizarea respectivului proiect, adresând un mesaj „de recunoștință Guvernului Japoniei, repre-zentanților acestei țări deosebite pentru generozitate și sprijin, menționând, că Grantul „Kusanone” este un exemplu de solidaritate internațională și de angajament nobil de a îmbunătăți educația și condițiile de învățare. Ajungând la rezultatele așteptate de ambele părți, ne-am dori durabilitatea acestor relații frumoase și prietenești, dar și o continuitate a lor”.
Este un eveniment istoric memorabil și de zile mari pentru instituția noastră, pentru întreaga comunitate de elevi, pedagogi și părinți,” – a relatat Elena Filip, directoarea adjunctă, moderatoarea evenimentului. Oaspeții prezenți au rostit mesaje de felicitări, printre ei și Andreea Cojocaru-Țurcan, președinta Consiliului elevilor, și asigurări reciproce, de a păstra și a dezvolta relația născută în această colaborare.
Yoichiro Giro Yamada, Ishiguro Eiko au fost invitați să viziteze Muzeul instituției. Fiind impresionați de coloritul național al exponatelor, Ambasadorul a lăsat și un frumos mesaj în Cartea de impresii a muzeului, dorind Moldovei o integrare cu succes în Uniunea Europeană. Oaspeții japonezi au rămas plăcut impresionați și de măreția și frumusețea, de aspectul irepetabil și exclusiv, unic și special al Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”, Drochia.
Realizarea valoroasă în urma implementării proiectului are o însemnătate istorică, elevii au câștigat încă 5 cabinete moderne pentru studii. Reprentanții APL au comunicat cu Ambasadorul și colega acestuia asupra problemelor din arealul educației, or, acesta este unul din domeniile prioritare unde Japonia îndreaptă fluxul de asistență financiară nerambursabilă. Întâlnirea caldă, discuțiile tematice, primirea sinceră și plină de recunoștință au emoționat oaspeții și au creat o punte spre o nouă colaborare prietenească pe viitor, or, întâlnirea va lăsa o imprimare profundă a relațiilor cu Țara Soarelui Răsare.
Valentina CEBOTARI
In imagini: secvențe de la evenimentul istoric.

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *