Un vis din Portugalia, adus în inima răzeşilor de la Popeşti
Ce viitor au tinerii în Moldova? Cum să-ți câștigi existența, când în jur e atâta sărăcie? Ce afacere ar putea să-ți aducă un profit real?
Aceste întrebări le poți auzi astăzi la orice colț de stradă și, câteodată am senzația, numai oamenii, care nu au un scop bine stabilit și nu au trasate niște obiective concrete, pot vorbi și gândi astfel.
Poate că răspuns la aceste întrebări le-ar putea oferi chiar eroul poveștii mele, Veaceslav Guțu din satul Popeștii de Sus.
Am rămas plăcut impresionată de acest tânăr de 31 de ani, care în timp-record – un an, a reușit să se afirme ca un producător agricol de succes pe piața autohtonă, anume, în sectorul legumicol.
Poate că și el a trăit momente grele în viață, când a decis să meargă, de rând cu alți semeni de-ai săi, la câștig în lumea mare. Astfel, s-a pomenit la muncă în Portugalia, unde, mai bine de jumate de an, a lucrat din zori până seara târziu la culesul roșiilor.
– Probabil, acolo m-am îndrăgostit de aceste legume apetisante și atrăgătoare, – mărturisește Veaceslav. – Și tot acolo mi-am zis: „Eh, de s-ar face aceste roșii la noi, în Popești….”. Făcând parte din categoria tinerilor, care „se aprind” de la ideile frumoase şi cu perspectivă, am simțit că acest vis poate deveni realitate și nu mă voi dezice de el.
Astfel, după luni lucrate în Portugalia, am hotărât să revin acasă și să-mi realizez gândul, care, deja devenise un scop prioritar.
Priveam la mâinile acestui tânăr entuziast, pline de bătături, dar în ochii căruia se vedea atâta lumină și dragoste când povestea despre cum îşi face visul realitate, că am înțeles, în ce constă secretul unei vieți împlinite pentru Veaceslav Guțu. E foarte simplu: a reușit să-și vadă planul împlinit.
Din banii câștigați în Portugalia a construit o seră, împreună cu soția Natalia, căci alt ajutor nu a avut. Cu sămânță adusă din Portugalia au sădit peste o mie de fire de roșii portugheze, cărora le-a purtat mare grijă. Acum are o grădină imensă de roșii, gospodărește prinse de haragi, ce au o înălțime de 2,60 m și dau roadă până toamna târziu. Pe lângă roșii mai are răsădiți și castraveți, și ardei, și ceapă, și varză, dar frumusețea tufelor de roșii te lasă fără cuvinte.
– Totul am făcut singuri, căci ne place foarte mult să muncim, dar și mai mult ne e drag să vedem și să ne bucurăm de rezultatul muncii noastre, – îmi spune cu un pic de sfiiciune Veaceslav. – M-am gândit, odată ce îmi place să muncesc, de ce să nu o fac acasă la mine, să fiu alături de familie, să pot avea propria afacere și să pot oferi consumatorului autohton un produs ecologic de calitate? Asta și am făcut și mă simt un om împlinit. Nu am nevoie să caut cumpărători, căci am mulți clienți fideli, care solicită producția noastră și o procură direct de acasă, adică direct de la producător. Deja avem o listă impunătoare de cumpărători la castraveți.
Desigur, ca să ai o afacere prosperă, este nevoie de multă muncă, de sacrificiu, dedicație, dar, principalul, trebuie să iubești ceea ce faci. Să fii la fel de ambițios, ca și Veaceslav Guțu, care și-a urmat visul pentru a-l vedea realizat acasă. Iată cel mai bun răspuns la întrebările, care-i macină pe mulți tineri. E simplu: dacă vrei să fii om de succes, urmează-ți visul!
Ala BUGAI