Un vis pe delin împlinit
În aceste zile, când sărbătorile de iarnă presupun clipe feerice și fapte magice, la Sofia s-a produs un eveniment de mare însemnătate. La finele anului ce trece în istorie, o parte din copiii satului Sofia, împreună cu pedagogul lor, coregrafa Alexandra Burlacu, au trăit clipe fericite, provocate de profunde emoții. Am discutat cu Veaceslav MAGALEAS, primarul de Sofia, despre realizarea multașteptată.
– Dle primar, Anul Nou 2023 chiar a venit pentru micii dansatori din Formația „Ciocârlia” cu un cadou așteptat și râvnit de mult timp – cu o sală modernă de dans.
– Într-adevăr, acest grup de dansatori, instruiți de Alexandra Burlacu, o fată harnică, energică, profesionistă și iubitoare de frumos, merita un colțișor propriu pentru antrenamente și repetiții. Pe timp de vară se ocupau în Casa de cultură sau în Gimnaziul local, găseam spațiu și în alte încăperi, dar totul era temporar.
– Cu toate acestea, per-formanțele micilor artiști sofieni impresionează.
– Aveți dreptate, nu contează unde se ocupau, dar de fiecare dată demonstrează rezultate frumoase.
– Adică, pe bune, meritau o sală proprie?
– Desigur
– Unde ați găsit un local după cerințele dansatorilor?
– Clădirea fostului spital sătesc stă nesupravegheată, adică fără a fi utilizată pe deplin. Ce e drept, acolo este Cantina socială, dar încăperi libere mai sunt. Este trainic și bun acoperișul, funcționează sobele și acesta este un lucru salvator pentru noi.
– V-ați ghidat anume de acești factori?
– E mult mai complicat s-o luăm de la reparația acoperișului. Dar așa am inițiat o reparație a sălii, am schimbat geamurile, am „așternut” o podea nouă, comodă pentru dansatori. Am făcut focul în sobă și…
– Și, poftim, inaugurarea?
-A fost un moment pe drept cuvânt impresionant. Atât copiii cu pedagogul, cât și părinții s-au bucurat foarte mult că vor avea un colțișor propriu unde se vor ocupa când, cât, cum vor dori.
– Acesta a fost cadoul primăriei pentru tinerii dansatori?
– Cadoul a fost reparația capitală, modernizarea spațiului, dar sala Ansamblului „Ciocârlia” o va lua legal în arendă.
– În clădirea fostului spital, până nu se dărâmă, mai sunt spații bune de folosit?
– Avem încă vre-o 6-7 săli bune, doar trebuie să facem o reparație bună.
– Pretendenți sau doritori de a le ocupa sunt?
– Desigur. Grupul de seniori, Ansamblul folcloric „Țărăncuțele” de mult timp solicită și speră să posede spațiu pentru repetiții și întâlniri. Planificăm să amenajăm și o sală de fitness, în special pentru părințiii care vin aici cu copiii la repetiții, dar și pentru alți săteni. Recent, prin intermediul GAL-ului „Valea Cuboltei”, am câștigat un proiect, iar în cadrul lui – 2 mașini de cusut și 1 de brodat cu respectivele mese, pe care, din lipsă de spațiu, le-am instalat, deocamdată, la muzeu. În primăvară vom face reparație și vom deschide un atelier specializat în această clădire.
– Cu alte cuvinte, spațiile din clădirea fostului spital devin utile și solicitate, sălile pot fi folosite eficient, cu timpul va fi acolo un centru populat.
– Este important că lumea dorește să activeze, să se ocupe, însă bine este că salvăm și clădirea de la distrugere sau dărâmare.
– Succese în realizarea planurilor viitoare.
Opinii:
Alexandra Burlacu: „O mare dorință a noastră a fost realizată recent. O sală nouă mare, luminoasă, încăpătoare sigură pentru ocupația copiilor! A fost un vis de durată care a devenit realitate. Aducem mulțumiri primăriei s.Sofia, primarului Veceslav Magaleas pentru lucrurile și scopurile împletite în acest an într-o cunună de succes. Suntem recunoscători părinților, albinuțelor Tatianei Fiștic și Doina Vizitiu, tuturor care s-au implicat.”
Svetlana BANARU: „Doar prin investiţii în tânăra generaţie, în promovarea talentelor, creativităţii şi a intelectului de care ei dispun putem avea pârghii sigure pentru dezvoltarea unei societăţi sănătoase. Cuvinte de mulţumire merită APL local, primarul Veceslav Magaleas şi întreaga echipă care s-a implicat. Succese frumoase în continuare.”
R.L. părinte: „Am un băiat care merge la dansuri și sunt foarte mulțumită de sală. E bine că a fost amenajată sala pentru tinerii dansatori, care au prins gust de această artă frumoasă. Anterior, pe timp de iarnă, ei nu aveau un loc stabil și călduț pentru repetiții. Iar acum au intrat în posesia unei săli moderne, amenajată anume pentru repetiții. Și clădirea veche, părăsită a prins viață, poate și culoare.”
Anastasia OLARU