Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Unirea localităților locale prin educație și valori culturale – Glia Drochiană

Unirea localităților locale prin educație și valori culturale

0

În cadrul proiectului „Valori europene cu impact local” finanțat de USAID Moldova și derulat în colaborare cu „Centrul de Resurse Univers” au fost selectate trei instituții educaționale din raionul Drochia pentru promovarea valorilor europene în comunitățile locale din Moldova și dezvoltarea unei platforme de colaborare între părinți, profesori și elevi .

Prin intermediul parteneriatului, proiectul a reușit să implice activ comunitatea locală în promovarea valorilor în viața cotidiană a copiilor, părinților și a comunității. De asemenea, acesta a contribuit la consolidarea legăturilor între satele implicate, 3 echipe locale din satele Nicoreni, Sofia și Maramonovca, și-au unit eforturile pentru a promova valorile naționale și europene.
Primul pas în cadrul proiectului nostru a fost consolidarea echipei locale de profesori. Am organizat o sesiune de formare pentru profesori care au dat anterior dovadă de activitate sporită pentru prosperarea localităților natale, unde am împărtășit ideile noastre și am dezvoltat strategii comune pentru implementarea proiectului în școli.
Am încurajat schimbul de idei și experiențe între profesori, facilitând colaborarea și coeziunea în echipă. Pedagogii au avut mai multe idei de fidelizare a comunității locale, printre care:
• organizarea de programe educaționale și de formare pentru adulți;
• lansarea unor proiecte de voluntariat local;
• crearea unor spații de întâlnire și socializare;
• organizarea de evenimente sportive sau recreative;
• organizarea activităților culturale.
După ce am stabilit o fundație solidă în rândul cadrelor didactice, am întreprins eforturi pentru a implica și părinții în proiect. Am organizat întâlniri speciale cu echipe a câte 16 părinți și profesori, pentru a le prezenta scopurile și beneficiile proiectului și pentru a le solicita implicarea activă în susținerea și promovarea inițiativelor noastre.
Am creat un mediu deschis și prietenos pentru a încuraja dialogul și colaborarea între școală și familie, asigurându-ne că toți părinții se simt parte integrantă a procesului educațional.
După consolidarea echipei locale de profesori și părinți, am trecut la etapa organizării activităților culturale cu impact larg. Am pus în aplicare planurile elaborate în colaborare cu profesorii și părinții pentru a organiza evenimente culturale veritabile, am implicat activ elevii și comunitatea în organizarea și desfășurarea acestor evenimente, oferindu-le oportunități de învățare și participare directă.
In jur de 60 de participanți s-au încadrat în fiecare activtate, printre care părinți, locuitori ai comunității locale, membri ai școlilor partenere. La Sofia, primarul localității, Veaceaslav Magaleas, a menționat că asemenea activități unesc oamenii și crează noi punți spre un viitor mai bun, prosper.
Una dintre poveștile care ilustrează succesul activității noastre de grant este legată de împrietenirea satelor participante în proiect și întărirea acestei relații prin intermediul activității finale de totalizare. Aurelia Mocanu, directoarea Gimnaziului Sofia, mărturisește că, înainte de acest proiect, nu a avut ocazia să viziteze Maramonovca, deoarece este o comunitate rusă. Totuși, prin intermediul acestui proiect, a avut oportunitatea să cunoască noi oameni și să dezvolte relații de colaborare.
De asemenea, participanții din alte sate, precum Strîmbanu Laura, profesoară de limbă și literatură română la Gimnaziul Nicoreni, au raportat o experiență extrem de pozitivă. Aceasta a subliniat că activitatea de grant a consolidat comunitatea și a fost o oportunitate de a dezvolta idei pentru proiecte viitoare.
Reiterăm importanța promovării valorilor europene în comunitățile locale ca un pilon fundamental pentru dezvoltarea durabilă și coeziunea socială. Aceste valori, incluzând diversitatea culturală, respectul reciproc și dialogul intercultural, sunt fundamentale pentru construirea unei societăți mai armonioase și mai unite. Transmitem sincere mulțumiri partenerilor noștri, tuturor celor implicați în realizarea acestui proiect. Colaborarea dedicată și sprijinul ne-au permis să transformăm ideile în acțiuni concrete și să aducem schimbări pozitive în comunitățile noastre.

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *