Unitatea și consolidarea va instaura pacea pe pămâmt
Într-o săptămână cursul normal al vieții s-a schimbat brusc. Ceea ce acum câteva zile ne părea prioritar și foarte important, toate au trecut pe planul doi. Războiul din Ucraina a stabilit prioritățile sale. Una la zi, și poate cea mai de preț, este salvarea și ajutorul acordat refugiaților. Drochia a fost printre primele care au „sărit” în ajutor. Interlocutoarea noastră este Nina CERETEU, primara de Drochia.
– Doamna primar, oameni generoși sunt peste tot, la Drochia inclusiv.
– Aveți dreptate. Drochia are populație sensibilă, receptivă și săritoare la nevoie. Ne-am convins nu odată, însă și recent, când istoria a luat un alt curs.
– Cum ați procedat în primele zile, ore de la începerea războiului?
– Împreună cu membri ai Consiliului orășenesc, cu agenți economici, cu persoane responsabile, cu voluntari am mers la Vama Otaci, unde fluxul de refugiați era masiv. Drochienii noștri, copleșiți de o empatie aparte, au venit cu transport propriu, cu ajutoare de tot genul: îmbrăcăminte, produse alimentare, apă, ceai, ca să-i susțină și să-i ajute pe cei obidiți. Ne-am bucurat mult când am văzut câtă lume aștepta trecerea cetățănilopr ucraineni, dar și câți drochieni voluntari erau acolo cu prânzuri calde, cu pături și haine.
– Erau și alți primari, din alte localități?
– Desigur, erau colegi și reprezentanți ai APL I, am discutat, le-am propus susținerea și ajutorul nostru, deși suntem mai departe de frontieră.
– Aici, la Drochia, erați pregătiți să primiți cetățeni din țara vecină?
– Evident. Cum numai a fost decretată starea de urgență, noi am convocat Comisia pentru Situații Excepționale și ne-am apreciat pe toate pozițiile. Principalul, am identificat adrese de domiciliu, unde ar fi posibil de cazat refugiații în condiții normale și fără plată.
– Și astfel de „oferte” sunt?
– Sunt, chiar mai multe decât ne-am așteptat, deși e iarnă și toți avem condiții dificile de a rezista.
– Cam câți ucraineni au sosit la noi la Drochia?
– Vreo 20, dar numai pe o noapte-două, deoarece 80% din ei sunt pe cale să plece mai departe, în Europa, unde au rude și cunoscuți. Aceștea aveau nevoie doar de adăpost temporar.
– Dar de asistență medicală, psihologică?
– Tinerii voluntari, care au mers la vamă organizat, au avut cu ei un psiholog, care acorda consiliere pe loc.
– V-au surprins tinerii voluntari din Drochia prin activismul și atitudinea lor?
– Nu doar tinerii. Acolo erau și persoane mai în vârstă, și din alte localități ale raionului, și de credință diferită: toată umanitatea se opune războiului, poate aceasta a ajuta și vom ajunge să ne bucurăm de zile mai bune.
– Și primăria orașului? Am observat, poziția este făcută publică: „NU! Războiului!”.
– Depinde de fiecare om, prin unitate și consolidare vom reuși să aducem pacea pe pământ.
A dialogat Valentina CEBOTARI